ΤΟΠΙΚΑ

Βιολογικό αποκτούν Ζαγορά – Μούρεσι

βιολογικό-αποκτούν-ζαγορά-μούρεσι-686269

Δρομολογείται μεγάλο έργο για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων

Τη δημιουργία διπλού βιολογικού καθαρισμού, ενός για τη Ζαγορά και ενός για το Μούρεσι που θα καλύψει και παραθαλάσσιους οικισμούς, δρομολογεί η δημοτική αρχή Ζαγοράς – Μουρεσίου. Το διπλό έργο που θα συμβάλλει στην υπόθεση προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των χρηματοδοτούμενων έργων του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το 2019 που έρχεται προς έγκριση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αύριο Τρίτη 18 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Απ. Κοντογιώργο ήδη συντάσσεται η μελέτη για τον βιολογικό της Ζαγοράς και θα ακολουθήσει αυτή του Μουρεσίου που θα περιλαμβάνει επίσης τους οικισμούς Τσαγκαράδας, Κισσού, Αη – Γιάννη και Παπά Νερό.

Είναι οι πρώτοι βιολογικοί καθαρισμοί που θα γίνουν στον Δήμο. Μέχρι και σήμερα, νοικοκυριά, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εξυπηρετούνται από βόθρους. Με το διπλό αυτό έργο αναμένεται να απενεργοποιηθούν οι βόθροι, να δημιουργηθούν δύο εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στις οποίες θα οδηγούνται τα λύματα μέσω αποχετευτικού δικτύου που θα κατασκευαστεί και στο οποίο αναμένεται να κουμπώσουν περί τις 2.000 συνδέσεις με πολλαπλάσιους ωφελούμενους.

Στο ίδιο τεχνικό πρόγραμμα περιλαμβάνεται επίσης και η δημιουργία κλειστού κυκλώματος άρδευσης για το Πουρί και τη Μακρυρράχη, στα πρότυπα αυτού που λειτουργεί στη Ζαγορά και μέσω του οποίου επιτυγχάνεται εξοικονόμηση νερού σε ποσοστό άνω του 70%.

Από χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα θα γίνουν επίσης και οι παιδικές χαρές, 11 στο σύνολό τους, μία σε κάθε κοινότητα και δύο στη Ζαγορά. Σε όλα τα χωριά θα ανακατασκευαστούν οι παιδικές χαρές, θα μπουν νέα εγκεκριμένα παιχνίδια και θα πιστοποιηθούν οι χώροι για την ασφάλειά τους.

Στο υπόλοιπο σκέλος του τεχνικού προγράμματος συνολικού ύψους 1,2 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται παρεμβάσεις μεταξύ των οποίων 500.000 ευρώ για τεχνικά έργα και ασφαλτοστρώσεις στα οδικά δίκτυα στο εσωτερικό των οικισμών, συντηρήσεις δεξαμενών και αγροτικής οδοποιίας, συντηρήσεις σχολείων, αλλά και ο εξωραϊσμός του Νηπιαγωγείου Αγίας Παρασκευής Ζαγοράς με το ποσό των 16.000 ευρώ που έγινε χορηγία από το ίδρυμα Μελά.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου