ΤΟΠΙΚΑ

Διερεύνηση προοπτικών εκλογικής συνεργασίας των κινήσεων «Βόλου Κοινωνία» και «Μαζί για τον Βόλο»

διερεύνηση-προοπτικών-εκλογικής-συν-731745

Στο πλαίσιο των συναντήσεων με θεσμούς της τοπικής κοινωνίας η κίνηση “Βόλου Κοινωνία” πήρε την πρωτοβουλία την περασμένη Πέμπτη να καλέσει την αυτοδιοικητική κίνηση “Μαζί για το Βόλο” με στόχο, όπως επισημάνθηκε, “τη δημιουργία προϋποθέσεων για τη μεγάλη δημοκρατική αυτοδιοικητική συμμαχία”.

Μετά την συνάντηση από την κίνηση “Βόλου Κοινωνία” εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: “H συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και θεωρούμε βάσιμα ότι μπήκαν οι βάσεις για το μέλλον της συνεργασίας με σεβασμό στη διαφορετικότητα, αλλά και την συναίσθηση ευθύνης για το μέλλον της πόλης. Στο κλιμάκιο της “Βόλου κοινωνία”, συμμετείχαν οι κ. Κολέτσος Μάνος, Κουρτίνας Γιάννης, Μαστρογιάννης Παντελής και Μουτσινάς Πάρις και στο αντίστοιχο της κίνησης “Μαζί για τον Βόλο” οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι Αποστολάκης Ιάσων, Γαργάλας Κώστας και Κοκκινάκη Φωτεινή καθώς και ο Δημητριάδης Δημήτρης μέλος της συντονιστικής.

Οι εκπρόσωποι της “Βόλου κοινωνία” παρουσίασαν τους κεντρικούς στόχους της κίνησης και επισήμαναν ότι η σημερινή δημοτική αρχή δεν προήλθε από παρθενογένεση, αλλά από λάθη όλων μας και κυρίως αυτών που είχαν θέσεις ευθύνης το προηγούμενο διάστημα. Αυτή η διαπίστωση δεν γίνεται με στόχο την παρελθοντολογία αλλά για να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα για το μέλλον της πόλης. Η αυτοδιοίκηση σήμερα κατατρύχεται από κακοδαιμονία και προγραμματικό λόγο ο οποίος φτωχαίνει συνεχώς με αποτέλεσμα την αδρανοποίηση των νέων. Το πρόγραμμα Κλεισθένης 1 είναι μία κατώτερη των περιστάσεων μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, αφού δεν συμβαδίζει με μια σοβαρή μεταρρύθμιση του Κράτους με εργαλείο την ολιστική ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Δεν προβλέπεται επίσης οι θέσπιση ενός αναπτυξιακού προγράμματος το οποίο θα εγγυάται την ανάπτυξη των υποδομών στη μεταμνημονιακή περίοδο. Η συμμετοχή των πολιτών, ο ακρογωνιαίος λίθος της άμεσης Δημοκρατίας, επαφίεται στη διάθεση του εκάστοτε δήμαρχο, ενώ οι δομή του δήμου είναι δήμαρχοκεντρικη, λόγω της τεράστιας πολιτικής απόστασης των τοπικών Συμβουλίων από το Δήμαρχο. Τέλος παραμένει δυστυχώς το μονοπρόσωπο όργανο της αντιπεριφέρειας.

Η κατάσταση του δήμου Βόλου είναι τραγική και θα επιδεινώνεται περισσότερο όσο πλησιάζουμε τις εκλογές η οποία εκτός των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργεί στην πόλη θα αποτελέσει μπούμερανγκ και στην ίδια τη δημοτική αρχή. Το ζήτημα βέβαια που ανακύπτει είναι η διαχείριση αυτού του φαινομένου από τις δημοκρατικές αυτοδιοικητικές δυνάμεις μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο με το βλέμμα στο μέλλον και σ αυτό θα κριθούμε όλοι μας. Οι γενικές αρχές της διακήρυξης της κίνησης είναι

– Η αυτονομία και αναβάθμιση του θεσμού της αυτοδιοίκησης, η οποία είναι πιο αναγκαία από ποτέ για το ξεπέρασμα της πολυετούς κρίσης, αφού το οξυγόνο της δημοκρατίας είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συμμετοχής και της περιφερειακής ανάπτυξης.

– Η κατάργηση της αποκεντρωμένης διοίκησης και η διοικητική αναβάθμιση της περιφέρειας και της αντιπεριφέρειας.

– Η θέσπιση στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της πόλης με αξιοποίηση των πολλών συγκριτικών πλεονεκτημάτων και η διασφάλιση των πηγών χρηματοδότησης καθώς και συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των εκτάκτων αναγκών.

– Κοινωνική πολιτική και αλληλεγγύη.

– Προστασία περιβάλλοντος και περιφρούρησης του δημόσιου χαρακτήρα των κοινωνικών αγαθών [νερό, γη, ενεργεία].

– Ενεργοποίηση των πολιτών στο πλαίσιο μιας μεγάλης βαθιά κοινωνικής συμμαχίας και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του δήμου. Ο επικεφαλής που θα κληθεί να υπηρετήσει αυτή την πολιτική θα είναι συντονιστής, θα διασφαλίζει τον διάλογο και την συλλογικότητα θα έχει αυτοδιοικητική εμπειρία και εκλογιμότητα. Τα κόμματα έχουν σοβαρό πολιτικό ρόλο και πρέπει να συμβάλλουν αποφασιστικά στην διασφάλιση των προϋποθέσεων για την καλύτερη εφαρμογή αυτής της πολιτικής και την επιτυχία της και όχι με επεμβάσεις στο ζωτικό χώρο των αυτοδιοικητικών κινήσεων. Με αυτές τις προϋποθέσεις θεωρούμε ότι ο κύριος Μπέος δεν θα είναι ένας δύσκολος πλέον αντίπαλος.

Οι εκπρόσωποι της κίνησης “Μαζί για τον Βόλο”, περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα τις συνθήκες που βιώνουν στο δημοτικό συμβούλιο που δεν έχει προηγούμενο στο δημοκρατικό Βόλο. Ανέφεραν με έμφαση ότι σε επίπεδο διακηρύξεων όλοι δεχόμαστε ότι η αυτοδιοίκηση είναι το κύτταρο της δημοκρατίας αλλά στο πολιτικό μας σύστημα αυτό παραμένει κενός βερμπαλισμός. Με τη σημερινή δημοτική αρχή ο καθένας καταλαβαίνει ότι η πόλη δεν έχει μέλλον Αφού ο κ. Μπέος με την απαράδεκτη συμπεριφορά του στοχεύει να δημιουργήσει πολιτική και κοινωνική κόπωση για να επιβιώσει πάση θυσία άλλη μία τετραετία.

Ανέφεραν ότι η κίνησή τους έχει ξεκινήσει ήδη διάλογο με την “Επιλογή Ευθύνης” και τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους με στόχο μία ευρύτατη εκλογική συμμαχία με κοινό πρόγραμμα και πολιτικές δεσμεύσεις. Για τη συνάντηση είπαν ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία ανάμεσα σε 2 κινήσεις, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την παραγωγή του νέου οράματος και στόχων με σεβασμό στην διαφορετικότητα ώστε να ξεπεραστούν οι αιτίες που έφεραν τον κ. Μπέο στο δήμο και να τελειώνουμε μία για πάντα με το φαινόμενο αυτό. Πρέπει επίσης να τελειώνουμε με τον κομματισμό, τα κατεστημένα συμφέροντα, την αβελτηρία και την αποτελεσματικότητα που διέπουν πολλές φορές τις δημοκρατικές δυνάμεις.

Επισήμαναν εν κατακλείδι ότι χρειαζόμαστε ένα μεγάλο αυτοδιοικητικό σχήμα το οποίο θα λειτουργεί δημοκρατικά, ευέλικτα και αποτελεσματικά και θα καλλιεργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό θα έπρεπε να δοθεί ιδιαίτερη σημασία η σχέση με τα κινήματα και τις θετικές τις προτάσεις τους καθώς και άλλες κοινωνικές συλλογικότητες. Οι 2 κινήσεις δεν αναφέρθηκαν στο θέμα του επικεφαλής, αφού επίκειται κι άλλες συναντήσεις στις οποίες θα συζητήσουν με λεπτομέρειες όλες τις παραμέτρους μιας συνεργασίας”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου