ΤΟΠΙΚΑ

Ελιές – σύμβολα αγώνων

ελιές-σύμβολα-αγώνων-792133

Σύμβολα ενός αγώνα με αίσιο τέλος οι ελιές που μεγαλώνουν στο Φυτόκο με τη φροντίδα των μαθητών του εργαστηρίου Γεωπονίας του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Βόλου. Είχαν φυτευτεί πριν από τέσσερα χρόνια, με αφορμή την κατάργηση, σαν αύριο, 22 Ιουλίου του 2013, 46 τομέων και ειδικοτήτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης και τη διαθεσιμότητα 48 εκπαιδευτικών.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με αφορμή τη «μαύρη επέτειο», το 2014, η ΕΛΜΕ Μαγνησίας είχε φυτέψει έξι ελιές όσα και τα σχολεία της Μαγνησίας που είχαν πληγεί από την κατάργηση 46 τομέων και ειδικοτήτων επαγγελματικής εκπαίδευσης, με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Ηταν μία συμβολική κίνηση που υποδήλωνε τον «αιωνόβιο» αγώνα του εκπαιδευτικού κόσμου μέχρι την επαναλειτουργία των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν από τη δημόσια επαγγελματική εκπαίδευση και την επιστροφή των καθηγητών και μαθητών στα εργαστήριά τους.

Οι ελιές είχαν φυτευτεί στο πάρκο αμέσως μετά τη διασταύρωση Φυτόκου, στον περιφερειακό Βόλου, απέναντι από τη Γεωπονική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ενα σημείο συμβολικής σημασίας, καθώς οδηγεί σε δύο από τα έξι σχολεία που είχαν πληγεί από τις καταργήσεις τομέων επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Σήμερα, οι ελιές αυτές συνεχίζουν να μεγαλώνουν και πλέον έχουν καταστεί σύμβολα αγώνα για την εκπαιδευτική κοινότητα. Ενός αγώνα που δικαιώθηκε καθώς επέστρεψαν και οι 48 εκπαιδευτικοί στις θέσεις τους ενώ επαναλειτούργησε το σύνολο των τομέων και ειδικοτήτων που είχαν καταργηθεί.

Μαθητές του εργαστηρίου γεωπονίας του ΕΕΕΕΚ Βόλου, ανέλαβαν τότε και συνεχίζουν ακόμη και σήμερα τη φροντίδα των δέντρων που μεγαλώνουν. «Φροντίζουμε τα δέντρα καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Καθαρίζουμε τον χώρο γύρω από αυτά, τα ποτίζουμε, τα κλαδεύουμε όταν χρειάζεται», ανέφερε η διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ Βόλου, Φωτεινή Γρηγορίου.

Τις ελιές είχε φυτέψει ως πρόεδρος της ΕΛΜΕ τότε, ο σημερινός διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας. «Κάτι τέτοια γεγονότα έρχονται να αποδείξουν ότι κανένας αγώνας ότι δίνεται δεν πάει χαμένος, ότι κάποια στιγμή θα έρθει η δικαίωση. Και ήταν πράγματι τότε ένας αγώνας πρότυπο για όλους. Ενας αγώνας που έφερε το αποτέλεσμα που έπρεπε. Ολοι οι εκπαιδευτικοί μας που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα επέστρεψαν στις θέσεις τους και όλοι οι τομείς και ειδικότητες που είχαν καταργηθεί επανασυστήθηκαν. Πέρυσι μάλιστα είχαμε και τους πρώτους αποφοίτους των ειδικοτήτων που ξαναλειτούργησαν και χαιρόμαστε να βλέπουμε τους μαθητές μας να μεγαλουργούν», σχολίασε ο κ. Σαβελίδης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου