ΤΟΠΙΚΑ

Μπλακ άουτ στα ιατρεία

μπλακ-άουτ-στα-ιατρεία-792135

«Παρέλυσε» χθες η λειτουργία των ιατρείων στον Βόλο. «Νέκρωσε» εντελώς αιφνιδιαστικά χθες το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ με αποτέλεσμα εκατοντάδες γιατροί στον Βόλο, να μην μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους, ενώ ασθενείς και ασφαλισμένοι έφευγαν άπραγοι από τα ιατρεία αφού δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν.

Το τεχνικό πρόβλημα διαπίστωσαν αρκετοί γιατροί νωρίς χθες το μεσημέρι. Επειδή πολύ συχνά το σύστημα «κρεμά», αρχικά νόμιζαν πως πρόκειται για μία παροδική βλάβη.

Οι ελπίδες τους ότι με το απογευματινό άνοιγμα των ιατρείων δεν θα υπήρχε ζήτημα διαψεύστηκαν.

Στις 16:13 το e-prescription.gr αρκέστηκε να ανακοινώσει τα εξής: «Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα Παρασκευή 20-7-2018 στις 15.30 παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα σε συστήματα της ΗΔΙΚΑ. Θα σας ενημερώσουμε με επόμενη ανακοίνωση για την ώρα επίλυσης του προβλήματος. Ζητούμε συγγνώμη για την αναστάτωση».

Στις 20.00 με όσους γιατρούς επικοινώνησε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, στο κέντρο του Βόλου, το σύστημα δεν είχε επανέλθει. Όσοι ασθενείς χρειάστηκαν φάρμακα και είχαν προγραμματισμένα ραντεβού χθες το απόγευμα, υποχρεωτικά θα πρέπει να περιμένουν πλέον μέχρι μεθαύριο Δευτέρα, που εκτιμάται ότι το πρόβλημα θα έχει επιλυθεί για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν.

Δεδομένου ότι μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, αντιλαμβάνεται κανείς το πρόβλημα ιατρών και ασθενών.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό δυστυχώς και ταλαιπωρούνται οι ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν» σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο γνωστός καρδιολόγος Δημ. Κωστάκης.

Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης παθαίνει τεχνικές εμπλοκές πολύ συχνά ενώ μετ’ εμποδίων επίσης γίνεται και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων λόγω «πλαφόν».

Λόγω των περιορισμένων που έχουν τεθεί, οι γιατροί πλέον έχουν το δικαίωμα να γράφουν εξετάσεις μία φορά τον μήνα για τον ίδιο ΑΜΚΑ. Αυτό ωστόσο έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και απίστευτη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους και ειδικότερα σε κατηγορίες ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά θέματα υγείας και πρέπει ακόμη και ανά 15θήμερο να προβαίνουν σε επαναληπτικό έλεγχο για συγκεκριμένες εξετάσεις.

Προβλήματα εξάλλου παρατηρούνται και με τη συνταγογράφηση και τον «κόφτη» που έχει μπει όσον αφορά στα φάρμακα καθώς δεν επιτρέπεται να αναγράφονται ανά συνταγή πάνω από 3 φάρμακα με αποτέλεσμα ο κάθε ασφαλισμένος να χρειάζεται περισσότερες από 3 συνταγές.

Το θέμα έχει τεθεί στη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ πολλές φορές από τους γιατρούς που γίνονται καθημερινά αποδέκτες των έντονων διαμαρτυριών από τους ασφαλισμένους χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί λύση με αποτέλεσμα πολλές φορές και εφόσον ο γιατρός αδυνατεί να συνταγογραφήσει όλα τα φάρμακα, υποχρεωτικά πλέον οι ασφαλισμένοι να τα πληρώνουν από την τσέπη τους ή να «ανοίγουν» λογαριασμό στο φαρμακείο προκειμένου να τα προμηθευτούν για να καλύψουν τη συμμετοχή τους αργότερα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου