ΤΟΠΙΚΑ

Σε πιλοτικό πρόγραμμα το Αχιλλοπούλειο

σε-πιλοτικό-πρόγραμμα-το-αχιλλοπούλε-792149

Αλλάζει ο τρόπος χρέωσης των νοσηλίων στο Νοσοκομείο Βόλου. Σε πιλοτικό πρόγραμμα το Αχιλλοπούλειο μαζί με άλλα 17 δημόσια Νοσοκομεία, όπου τα νοσήλια θα βγαίνουν με ένα ειδικό λογισμό, βασισμένο σε γερμανικά πρότυπα, αντικαθιστώντας τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες της λειτουργίας του νέου συστήματος, που σύμφωνα με πληροφορίες του healthreport.gr θα τεθεί σε εφαρμογή από το φθινόπωρο, συζητήθηκαν χθες σε μία πρώτη συνάντηση εργασίας του ΔΣ του Κέντρου Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών (ΚΕΤΕΚΝΥ) με τους διοικητές των Νοσοκομείων της χώρας που θα αναπτύξουν πιλοτικά το ελληνικό σύστημα DRG.

Υπενθυμίζεται, πως οι άδειες χρήσης του γερμανικού συστήματος DRG έχουν αγοραστεί από το 2014, ενώ για την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος, η χώρα μας θα κάνει χρήση της τεχνικής βοήθειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αναφερόμενος ο κ. Ξανθός στο νέο σύστημα τόνισε ότι προσβλέπει να λειτουργήσει ως «εργαλείο» μέτρησης του κόστους, συγκριτικής αξιολόγησης και ελέγχου της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας των νοσοκομείων – μπορεί να συμβάλλει στην καθολική και ισότιμη πρόσβαση ασφαλισμένων και ανασφάλιστων σε ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό ισχυρίστηκε πως «δεν πρόκειται για ένα μηχανισμό περικοπών, ελέγχου του ιατρικού έργου ή ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ αλλά για ένα σύστημα που θα ενισχύσει τη διαφάνεια, την τεκμηρίωση του κόστους, τη μέτρηση του παραγόμενου έργου και- σε δεύτερο χρόνο- τη δικαιότερη κατανομή των πόρων ανάλογα με τη δραστηριότητα (activity based funding)»

Επισήμανε, επίσης, ότι με τη συνδρομή του ΚΕΤΕΚΝΥ και των 18 πιλοτικών νοσοκομείων θα δοθεί το σήμα ότι το ΕΣΥ «αποκτά νέα κουλτούρα διοίκησης, συγκεκριμένη στρατηγική και πλαίσιο αξιολόγησης της ποιότητας των υπηρεσιών του και δεν επαφίεται απλώς στην καλή διάθεση και την εμπειρική γνώση των διοικητών» όπως ανέφερε.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ΚΕΤΕΚΝΥ, Φίλιππος Ταραντίλης, ανέφερε πως το νέο σύστημα θα συντείνει στον εξορθολογισμό της κατανομής των πόρων, στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, στη βελτίωση της πρόσβασης, στη μείωση της παραοικονομίας και των out-of-pocket πληρωμών και στη δυνατότητα ρύθμισης της νοσοκομειακής περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα.

Τα δημόσια Νοσοκομεία που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα είναι:

«Ευαγγελισμός», «Ιπποκράτειο», «Λαϊκό», «Έλενας Βενιζέλου», Παίδων «Αγία Σοφία», «Άγιος Σάββας», «Τζάνειο», Ωνάσειο, «Παπαγεωργίου», «Άγ. Δημήτριος», Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, Γενικό Νοσοκομείο Βόλου, Γενικό Νοσοκομείο Μεσσηνίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Γενικό Νοσοκομείο Σύρου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου