ΤΟΠΙΚΑ

Σε ετοιμότητα, αλλά με ελλείψεις για την αντιπυρική προστασία

σε-ετοιμότητα-αλλά-με-ελλείψεις-για-τη-37217

Υπό την προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Σποράδων κ. Δωροθέας Κολυνδρίνη και παρουσία του Εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας και Σποράδων κ. Ιγγλέση, του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Καλτσογιάννη, των Περιφερειακών Συμβούλων κ.κ. Χατζόπουλου και Κοπάνα, του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Θεσσαλίας και του Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Βόλου, εκπροσώπων του Στρατού, των Δήμων, της 111 Πτέρυγας Μάχης, του Λιμενικού, της Διεύθυνσης Δασών Μαγνησίας, των Δασαρχείων Βόλου και Αλμυρού, της Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, των υπαλλήλων της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Μαγνησίας και Σποράδων, της Λέσχης Ειδικών Δυνάμεων, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, του ΕΚΑΒ, της ΠΕΠΥΔ Θεσσαλίας, του ΕΟΣ Αγχιάλου και του Κάμπινγκ Παπά Νερό, συνεδρίασε την Τετάρτη 25-04-2018, το Συντονιστικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΟΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Σκοπός της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση και ο σχεδιασμός του επιχειρησιακού πλάνου ετοιμότητας των φορέων σε περίπτωση πυρκαγιών, ο συντονισμός, η καταγραφή προβλημάτων και η επισήμανση των αρμοδιοτήτων του κάθε φορέα.

Αρχικά η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Σποράδων κ. Κολυνδρίνη τόνισε «η συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας και η παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι ουσιαστική, για τον προγραμματισμό και το συντονισμό δράσεων και είναι επιβεβλημένο να γίνεται διότι αυτός ο συντονισμός μας χρειάζεται εν τοις πράγμασι κάθε φορά που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δύσκολα καιρικά φαινόμενα. Το βασικό που προκύπτει κάθε φορά από το ΣΟΠΠ είναι ότι ο κάθε φορέας οφείλει βάση του μνημονίου συνεργασίας που μας υποδεικνύεται από το Υπουργείο να συμμορφώνεται με τα δεδομένα του μνημονίου, να ξέρει ποιος είναι ο θεσμικός του ρόλος και τα όρια των αρμοδιοτήτων του να μην υπάρχουν αλληλοκαλυπτόμενες δράσεις ή άλλες που μένουν κενές. Αυτό το εγχείρημα απαιτεί ένα πολύ καλό συντονισμό μεταξύ μας, που τον έχουμε και δη σε πολύ δύσκολες συνθήκες που δοκιμαστήκαμε. Γνωρίζουμε όλοι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε κατά καιρούς όπως είναι η υποστελέχωση των υπηρεσιών, η απουσία χρηματικών πόρων, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που αναστέλλουν τις καλές μας προθέσεις, αλλά νομίζω αυτά αντισταθμιστικά τα έχουμε υπερκεράσει με την πολύ δουλειά, την εργατικότητα, την αμεσότητα, την υπευθυνότητα και κυρίως είμαστε πάντα εκεί όταν και εφόσον απαιτείται. Νοιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω όλους γιατί πραγματικά περάσαμε ένα πολύ δύσκολο χειμώνα και ήσασταν παρόντες, πολλές φορές υπέρ του δέοντος και νομίζω ο χειμώνας που πέρασε ήταν από τους πιο δύσκολους σε όλα τα επίπεδα και πιστεύω τα καταφέραμε. Θέλω να επισημάνω το εξής: Αυτή η συνεργασία πρέπει να συνεχίσει να ισχύει, όχι μόνο για την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Δεσμεύομαι πως η Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας θα επιτελεί αυτό τον συντονιστικό ρόλο, αλλά και το σπουδαίο έργο που καλείται να κάνει κάθε φορά που οι καιρικές συνθήκες ή τα φαινόμενα μας καλούνε. Θέλουμε τη βοήθειά σας και θα έχετε και τη δική μας όποτε και αν κληθούμε».

Από την πλευρά του ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Καλτσογιάννης τόνισε «τέτοιες σημαντικές συσκέψεις πρέπει να είναι και είναι ουσιαστικές. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια για αποκατάσταση του πεπαλαιωμένου οδικού δικτύου, με τους Δήμους να πρέπει να έχουν σε καλή κατάσταση την αγροτική οδοποιία για να μπορούν να περνούν τα μεγάλα οχήματα της Πυροσβεστικής όποτε και αν χρειασθούν. Απαιτείται συνεργασία, ως Περιφέρεια την έχουμε με όλους, υπευθυνότητα και όλοι μας οφείλουμε να ανταποκριθούμε στους στόχους μας».

Ο εντεταλμένος σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Μαγνησίας κ. Ιγγλέσης τόνισε ότι όλοι οι φορείς ήδη έχουν λάβει προληπτικά μέτρα, «και με το σωστό συντονισμό, τη θέληση και τη διάθεση μπορούμε να τα καταφέρουμε και να αντιμετωπίσουμε τυχόν προβλήματα» και ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τη συμμετοχή τους στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας και Σποράδων.

Οι εκπρόσωποι του Στρατού και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας αναφέρθηκαν στα ειδικά μνημόνια για το «Σχέδιο Ξενοκράτης», οι εκπρόσωποι των Δήμων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με την έλλειψη μηχανημάτων και προσωπικού, ενώ οι εκπρόσωποι των Δασικών Υπηρεσιών, των Δασαρχείων και των εθελοντικών οργανώσεων αναφέρθηκαν στα καθήκοντά τους και στο τι θα πρέπει να κάνουνε σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης όλοι οι φορείς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να γίνουν έγκαιρα, και παράλληλα ενημέρωσαν για το βαθμό ετοιμότητας, την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου