ΤΟΠΙΚΑ

Παιδιά «υιοθετούν» παιδιά

παιδιά-υιοθετούν-παιδιά-69110

Ανοιγμα στην ευρύτερη κοινωνία με σειρά δράσεων αλληλεγγύης, επιχειρούν οι μαθητές του 30ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, με τη συνδρομή της διεύθυνσης, των εκπαιδευτικών και των γονέων του σχολείου, «υιοθετώντας» 8χρονο κοριτσάκι από τη Ρουάντα, ενώ ταυτόχρονα «νοιάζονται και δρουν» για το Ορφανοτροφείου του Βόλου.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Οι 110 μαθητές του σχολείου στηρίζουν με πολύ φροντίδα την 8χρονη Αντέλ από τη Ρουάντα, την οποία «υιοθέτησαν» πριν από τέσσερα χρόνια, μέσα από πρόγραμμα αναδοχής της Action aid. Τα παιδιά καταθέτουν το περίσσευμα της αγάπης τους δύο φορές τον χρόνο για να συνδράμουν οικονομικά το μικρό κοριτσάκι, ενώ έχουν αναπτύξει δίαυλο επικοινωνίας με την Αντέλ, ανταλλάσσοντας αλληλογραφία μαζί της, για την πορεία της εκπαίδευσης και την καθημερινότητά της.

Η παραπάνω δράση υλοποιείται στο πλαίσιο της προσπάθειας του σχολείου «να ανοιχτεί στον κόσμο και την κοινωνία, να καταλάβουν οι μαθητές μας πόσο τυχεροί είναι που γεννήθηκαν και ζουν στη χώρα μας, και από την άλλη να αντιληφθούν την αποστολή τους ως άνθρωποι, ως νέοι πολίτες, ως ενεργοί πολίτες σε αυτό τον κόσμο», αναφέρει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διευθυντής του σχολείου, Πασχάλης Δήμου. Ο ίδιος σημειώνει παράλληλα ότι η συγκεκριμένη δράση αναπτύχθηκε από τη συνταξιούχο σήμερα εκπαιδευτικό, Ελπινίκη Παναγιωτίδου.

Η διαδικασία γεμίζει τα παιδιά με αισιοδοξία και τους δίνει ικανοποίηση, όπως υπογραμμίζει ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος δεν παραλείπει να επισημάνει ότι «είναι βασικό να νιώσουν τα παιδιά από αυτή την ηλικία το αίσθημα της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης και του αλτρουισμού. Να καταλάβουν ότι μπορούν να συνεισφέρουν κι αυτά σε έναν καλύτερο κόσμο».

Κοντά στο Ορφανοτροφείο

Εξίσου σημαντικό είναι το έργο που αναπτύσσει το σχολείο προς όφελος του Ορφανοτροφείου Βόλου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρω». Στο πλαίσιο αυτό έχουν αναπτυχθεί δράσεις επικοινωνίας με το ίδρυμα που γειτνιάζει με το 30ο Δημοτικό, και παράλληλα «κάποια από τα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί, τυγχάνει να είναι και μαθητές μας» υπογραμμίζει ο κ. Δήμου.

Ηδη έχουν αναπτυχθεί δραστηριότητες επικοινωνίας, γνωριμίας με τους σκοπούς και τις δράσεις του ιδρύματος, τη γενικότερη ιστορία του μέσα στην πόλη.

«Στόχος μας», αναφέρει ο διευθυντής του σχολείου, «είναι να αναδείξουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα που έχει το Ιδρυμα και να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον κάθε Βολιώτη για μια σειρά δράσεων, που θα μπορέσουν να συνεισφέρουν στην αυτονομία του Ιδρύματος».

Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, το έμψυχο δυναμικό του σχολείου βρίσκεται σε επικοινωνία με τη διεύθυνση του ιδρύματος και με τον Δήμο Βόλου, προκειμένου να διοργανωθεί ημερίδα εντός του Μαΐου, όπου θα αναδειχθεί ο σημαντικός ρόλος των ευεργετών που έχουν στηρίξει το ίδρυμα από της δημιουργίας του μέχρι σήμερα, καθώς και της Φιλοπτώχου, «που αποτελεί έναν από τους παλιότερους συλλογικούς θεσμούς στην πόλη» υπογραμμίζει ο διευθυντής του 30ου Δημοτικού.

Η δράση «υιοθεσίας» του Γηροκομείου ξεκίνησε τον περασμένο Οκτώβριο, με την ένθερμη συμμετοχή του έμψυχου δυναμικού του 30ου Δημοτικού, και στόχο την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου