ΤΟΠΙΚΑ

Εφαρμογή σχεδιασμού για τα σκουπίδια

εφαρμογή-σχεδιασμού-για-τα-σκουπίδια-74569

Για «αυθαίρετες ενέργειες κατά της δημόσιας υγείας» καταγγέλλει τον Δήμο Βόλου η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών κατά της καύσης σκουπιδιών, με φόντο την προχθεσινή ενημερωτική ημερίδα για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων που προγραμματίζεται στον ΧΥΤΑ.

Με αφορμή την ένταση που επικράτησε μεταξύ του δημάρχου Αχιλλέα Μπέου και της εκπροσώπου της επιτροπής, Ιφιγένειας Ηλιοπούλου, αναφέρεται ότι «σκοπός της παρέμβασής μας ήταν να καταγγείλουμε ότι η δημοτική αρχή όχι μόνο δεν έχει λάβει υπόψη της τον Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), αλλά ενεργεί αυθαίρετα και αντίθετα στις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν. Συγκεκριμένα, προωθεί την παραγωγή και καύση RDF – SRF σε βάρος των εθνικών και κοινοτικών στόχων αλλά και της δημόσιας υγείας, παραβλέποντας ότι σύμφωνα με τον ΕΣΔΑ «Μέθοδοι θερμικής ανάκτησης ενέργειας, όπως η καύση, η αεριοποίηση, η πυρόλυση, η αεριοποίηση plasma κ.ά. θεωρούνται διεργασίες υψηλής περιβαλλοντικής όχλησης και βάσει της αρχής της προφύλαξης δεν ενδείκνυνται από τον εθνικό σχεδιασμό. Ως εκ τούτου, τεχνικές που παράγουν RDF/SRF δεν ενδείκνυνται για την επεξεργασία απορριμμάτων, καθότι απομακρύνουν υλικά που πρέπει να οδεύουν προς ανακύκλωση».

Εμείς καλούμε τη δημοτική αρχή να αποσύρει την πρότασή της για την κατασκευή του εργοστασίου και να εφαρμόσει τον ΕΣΔΑ».

Αναφερόμενη στις θέσεις της, η επιτροπή τονίζει: «Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που πρέπει να ακολουθηθούν, το ΕΣΔΑ ξεκάθαρα αναφέρει ότι η Εφαρμογή της Διαλογής στην πηγή, είναι ο πλέον δόκιμος τρόπος συλλογής, με σκοπό την επίτευξη υψηλής ποιότητας ανακύκλωσης. Αυτή επιτυγχάνεται επιγραμματικά με τα εξής μέτρα:

  • Καθιέρωση σε πανελλαδικό, άρα και τοπικό επίπεδο, χωριστής συλλογής αποβλήτων για το γυαλί, το μέταλλο, το χαρτί και το πλαστικό, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί κατ’ ελάχιστον η ανακύκλωση του 65% του συνολικού τους βάρους
  • Καθιέρωση χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων με στόχο την ανάκτηση του 40% του συνολικού τους βάρους
  • Δημιουργία δικτύου Πράσινων Σημείων ή/και Κέντρων Ανακύκλωσης και Εκπαίδευσης για τη Διαλογή στην Πηγή.
  • Ριζική αναθεώρηση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης (ΣΕΔ)
  • Προτεραιότητα στην περαιτέρω ανάκτηση υλικών, έναντι της παραγωγής δευτερογενών καυσίμων στα εργοστάσια επεξεργασίας αποβλήτων.
  • Συμπληρωματική χρήση μεθόδων ανάκτησης ενέργειας, με την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλοιώνουν τους στόχους προδιαλογής και ανάκτησης υλικών.

Η υλοποίηση των παραπάνω μέτρων είναι ιδιαιτέρως σημαντική, επειδή καθίσταται άμεσα εφαρμόσιμη, ωστόσο αποτελεί το πρώτο μόνο βήμα για την ορθή διαχείριση. Στην ουσία είναι ο προπομπός για την επιτυχή υλοποίηση του προγράμματος Μηδενικών Αποβλήτων (Zero Waste), που για την επιτροπή μας είναι ο απώτερος στόχος. Ένα πρόγραμμα, που ήδη εφαρμόζεται σε 400 πόλεις στην Ευρώπη και αποτελεί τη μοναδική έως σήμερα βιώσιμη και βέλτιστη ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου