ΤΟΠΙΚΑ

Επτά εργατικά ατυχήματα κάθε μήνα στη Μαγνησία

επτά-εργατικά-ατυχήματα-κάθε-μήνα-στη-112889

Εκπτώσεις στη λήψη μέτρων για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων διαπιστώνει η Επιθεώρηση Εργασίας Μαγνησίας. Το 2017 επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 50.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που δεν τηρούσαν τους κανόνες της κείμενης νομοθεσίας. Το Τμήμα Επιθεώρησης για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία κατέγραψε το περασμένο έτος 94 εργατικά ατυχήματα.

Κάθε μήνα στον Βόλο και τη Μαγνησία συμβαίνουν εφτά εργατικά ατυχήματα, άλλα με σοβαρές επιπτώσεις άλλα με ελαφρύτερες. Τα εργατικά ατυχήματα μειώθηκαν τα τελευταία 20 χρόνια κατά 60%. Εντούτοις, η Επιθεώρηση Εργασίας στα χρόνια της κρίσης διαπιστώνει σημαντικές ελλείψεις στα μέτρα ασφάλειας, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες.

Τη διετία 2016-2017 η Μαγνησία θρήνησε την απώλεια πέντε ανθρώπων. Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δεν πρόλαβαν να παρέχουν την παραμικρή βοήθεια για να σώσουν τα θύματα. Οικογένειες τυλίχτηκαν στο πένθος από τη μία στιγμή στην άλλη. Το μοιραίο δεν κατέστη δυνατό να αποφευχθεί, με τραγικές συνέπειες. Θα μπορούσαν άραγε τα δυστυχήματα να έχουν αποτραπεί;

Τι δείχνουν οι έλεγχοι

Στους ελέγχους σε επιχειρήσεις της Μαγνησίας, σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώνονται εγκληματικές ελλείψεις σε μέσα προστασίας και ασφάλειας. Η προϊσταμένη του Τμήματος Μάγδα Ηλιδάκη, λέει: «Εν μέσω κρίσης βλέπουμε ότι κάποιες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν όντως σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης και δεν εφαρμόζουν τα μέτρα ασφάλειας. Την κρίση όμως, τη χρησιμοποιούν και ορισμένοι εργοδότες».

Κι όμως η παραβατικότητα που καταγράφεται δεν συμφέρει ούτε τον εργαζόμενο ούτε τις επιχειρήσεις. «Όσο πιο ασφαλής αισθάνεται ο εργαζόμενος όταν δουλεύει και οι συνθήκες εργασίας βελτιώνονται, τόσο το αποτέλεσμα της απασχόλησης είναι πιο παραγωγικό.

Από την άλλη, αν μία επιχείρηση έχει ένα σοβαρό εργατικό ατύχημα, τότε επιβαρύνεται και με τις ανάλογες επιπτώσεις, δηλαδή δικαστικά έξοδα και αποζημιώσεις. Επιβαρύνεται υπέρμετρα οικονομικά τόσο η ίδια όσο και το κοινωνικό σύνολο, καθώς το κόστος ενός εργατικού ατυχήματος επιμερίζεται και στην επιχείρηση αλλά και στο κοινωνικό σύνολο», εξηγεί η ίδια.

Μικρή αύξηση στα εργατικά ατυχήματα

Τα τελευταία δύο χρόνια τα εργατικά ατυχήματα παρουσίασαν στη Μαγνησία μικρή αύξηση. Από 86 που ήταν το 2016 ανήλθαν στα 94 το 2017. Όμως, στα συμβάντα καταγράφονται πλέον και τα παθολογικά περιστατικά στους χώρους εργασίας και τα τροχαία εργατικά ατυχήματα, εκείνα δηλαδή που συμβαίνουν κατά την προσέλευση στην εργασία ή την αποχώρηση.

Σε κάθε περίπτωση, η Επιθεώρηση Εργασίας συμβουλεύει ότι οι εργοδότες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι εν μέσω οικονομικής κρίσης δεν θα πρέπει να παραμελούν τα μέτρα ασφάλειας. «Είναι πολύ σημαντικό να διασφαλίζονται οι συνθήκες προστασίας του εργαζόμενου», επισημαίνει η ίδια.

Οι έλεγχοι

Κόντρα στην παραβατικότητα όσον αφορά στη λήψη μέτρων ασφάλειας, η Επιθεώρηση Εργασίας αύξησε το 2017 τους ελέγχους στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια του Νομού. Πραγματοποίησε 553 προγραμματισμένους και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, ξεπερνώντας κατά 22% τα ελάχιστα όρια που όριζε το Υπουργείο Εργασίας.

Κλιμάκια της Επιθεώρησης Εργασίας αλλά και της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και επιθεωρητές από την Αθήνα εξετάζουν συνεχώς εάν τηρείται η κείμενη νομοθεσία. Ανάλογα με τη συγκυρία αλλά και τις εποχές, πραγματοποιούν επιπρόσθετα στοχευμένους ελέγχους σε συγκεκριμένους κλάδους, όπως για παράδειγμα το καλοκαίρι, που δίνουν έμφαση σε επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

Τα μέτρα ασφάλειας στους χώρους εργασίας

Η κ. Ηλιδάκη υπογραμμίζει ότι οι έλεγχοι διενεργούνται για την υπόδειξη μέτρων σχετικά με τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, ώστε οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε ένα ασφαλές και υγιές περιβάλλον.

Το Τμήμα Επιθεώρησης για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία ελέγχει εάν τα μέσα ατομικής προστασίας είναι τα κατάλληλα. Εξετάζει εάν διασφαλίζεται η προστασία από πτώσεις. Ερευνά εάν ο τρόπος χειρισμού μηχανημάτων έργων είναι ασφαλής. Ελέγχει τα μέτρα που λαμβάνονται για εργασία σε ύψος και με έκθεση σε χημικούς – φυσικούς παράγοντες. Διερευνά την καταλληλότητα συνθηκών απασχόλησης σε κλειστούς χώρους. Εξετάζει τα μέτρα για την προστασία από ηλεκτροπληξία, μία σειρά παραμέτρων που πρέπει να τηρείται.

Οι επιχειρήσεις και τα εργοστάσια οφείλουν να παρέχουν τα κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας. «Για τη λήψη κάποιων μέτρων απαιτείται δαπάνη. Όμως, αυτό που θα πρέπει να σκέφτονται οι εργοδότες είναι ότι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η παραγωγικότητα των εργαζομένων είναι οι δύο όψεις του ίδιους νομίσματος» επισημαίνει η ίδια.

Η αδήλωτη εργασία

Δυστυχώς, το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας που λαμβάνει διαστάσεις σε μέρες κρίσης, δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για εργατικό ατύχημα. Η προϊσταμένη του τμήματος τονίζει ότι σε αυτές τις περιπτώσεις ο εργαζόμενος είναι επιβαρυμένος ψυχολογικά και δεν μπορεί να καταγγείλει μία παράβαση.

Εντούτοις, όποτε γίνονται καταγγελίες, τόσο για αδήλωτη εργασία όσο και για θέματα που αφορούν στις συνθήκες εργασίας, η Επιθεώρηση Εργασίας διερευνά άμεσα τα καταγγελλόμενα.

Μετά από τους ελέγχους υπάρχει συμμόρφωση

«Σε ό,τι υποδεικνύεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, οι εργοδότες συμμορφώνονται, τουλάχιστον στη συντριπτική πλειοψηφία τους».

Το μήνυμα αυτό μεταφέρει η κ. Ηλιδάκη, επισημαίνοντας ότι η Επιθεώρηση Εργασίας δίνει το προβλεπόμενο χρονικό περιθώριο, και όταν δεν λαμβάνονται μέτρα τότε επιβάλλονται και τα προβλεπόμενα πρόστιμα.

Τα τελευταία είκοσι χρόνια οι συνθήκες στους χώρους εργασίας έχουν βελτιωθεί αισθητά. Το Υπουργείο Εργασίας έχει κάνει μεγάλη εκστρατεία. Σε έτη όπως το 1997 καταγράφονταν 236 ατυχήματα σε ετήσια βάση.

«Ο εργαζόμενος έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι πρέπει να τηρεί τα μέτρα ασφαλείας, και ο εργοδότης έχει συνειδητοποιήσει την αναγκαιότητα της εφαρμογής της κείμενης νομοθεσίας» προσθέτει η ίδια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου