ΤΟΠΙΚΑ

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας: «Ο Βόλος πίσω από τα λαμπάκια»

περιβαλλοντική-πρωτοβουλία-μαγνησία-150526

Ανακοίνωση για τα προβλήματα στην πόλη

Προβλήματα στην πόλη απαριθμεί η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση της εορταστικής περιόδου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, «οι απόψεις που θα διατυπώσουμε παρακάτω απευθύνονται μόνο σε όσους δεν θαμπώνονται από τα λαμπάκια και μπορούν να δουν τι κρύβεται πίσω από αυτά.

1. Ο Βόλος πίνει ένα από τα χειρότερα και ακριβότερα νερά στην Ελλάδα. Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει καμία προσπάθεια για να βελτιώσει την κατάσταση αυτή, παρά μόνο ένα έργο και αυτό της Περιφέρειας Θεσσαλίας, για την αντικατάσταση των κεντρικών αγωγών, ώστε να μειωθούν οι απώλειες.

2. Η κατάργηση των κορυνών επιδείνωσε το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη επαρκών χώρων στάθμευσης, αλλά και της παράνομης στάθμευσης, ταλαιπωρεί τους πολίτες και ιδιαίτερα τις μητέρες με τα καροτσάκια και τους αναπήρους.

3. Τα πεζοδρόμια της πόλης είναι σε κακό χάλι, ενώ οι δρόμοι είναι γεμάτοι λακκούβες και σαμαράκια. Η υποβάθμιση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου είναι προφανής. Εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει ανακατασκευαστεί οδόστρωμα σχεδόν σε κανένα δρόμο της πόλης.

4. Στο κέντρο της πόλης, και όχι μόνο, τα τραπεζοκαθίσματα στραγγαλίζουν τον ελεύθερο χώρο των πεζών. Εκτός από τους πεζοδρόμους, ακόμα και τα πεζοδρόμια έχουν παραδοθεί στα τραπεζοκαθίσματα, δυσκολεύοντας την κίνηση των πεζών. Την ίδια στιγμή ο Βόλος, αλλά και η Αγριά, δεν έχουν απαλλαχτεί από τα αντιαισθητικά νάιλον που ασχημαίνουν την εικόνα μιας τουριστικής πόλης, όπως είναι ο Βόλος.

5. Από ένα πείσμα ο Δήμος Βόλου επιχειρεί, με παράνομες ενέργειες, να καταστρέψει το γραμμικό πάρκο που έχει κατασκευαστεί, με πρόγραμμα Life, στην οδό Καραμπατζάκη, στο πλάι του Κραυσίνδωνα. Και αυτό αντί να επεκταθεί το πάρκο αυτό και στην οδό Ζάχου και στο υπόλοιπο της οδού Καραμπατζάκη, ώστε να αποτελέσει ένα πνεύμονα πρασίνου και αναψυχής σε μια πόλη που στερείται πάρκων. Η φιλοσοφία της παράδοσης της πόλης στα αυτοκίνητα είναι παρωχημένη και έχει εγκαταλειφθεί σε όλες τις σύγχρονες Ευρωπαϊκές πόλεις.

6. Με το ίδιο πείσμα αρνήθηκε να μετατοπίσει το αντλιοστάσιο από το πάρκο στα Αστέρια Αγριάς, 100 μέτρα πιο εκεί, όπως ζητούσαν οι κάτοικοι της περιοχής.

7. Η ατμοσφαιρική ρύπανση στο Βόλο χτυπάει κόκκινο κάθε Χειμώνα και η Δημοτική Αρχή παρακολουθεί ως θεατής το να μη μπορούν οι πολίτες να ανοίξουν παράθυρά τους, έχοντας μάλιστα και επιπτώσεις στην υγεία τους.

8. Ακριβώς το ίδιο έχει κάνει και σχετικά με την άδεια που έχει πάρει η ΑΓΕΤ για να καίει σκουπίδια, εκπέμποντας καρκινογόνες ουσίες. Στην αρχή αρκέστηκε σε μια μήνυση, «κατά παντός υπευθύνου» (γνωρίζοντας ότι είναι τουφεκιά στον αέρα), η οποία είναι άγνωστο πότε θα εκδικαστεί και τι αποτελέσματα θα δώσει. Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι θα παράγει SRF το οποίο προφανώς θα πουλάει στην ΑΓΕΤ για να επιστρέφει στην πόλη ως καρκίνος!

9. Τα δέντρα, που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα, δεν κλαδεύονται, αλλά κόβονται ή πετσοκόβονται, χωρίς να έχει φυτευτεί ούτε ένα δέντρο μέχρι σήμερα.

10. Τα πάρκα, οι πλατείες και οι παιδικές χαρές, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παρουσιάζουν εικόνα εγκατάλειψης.

11. Τα αδέσποτα της πόλης φαίνεται να αυξήθηκαν και όσα έχουν συλλεχθεί ζουν σε απαράδεκτες συνθήκες σε Δημοτικό κυνοκομείο.

12. Η ανακύκλωση υπολειτουργεί, ενώ υπάρχουν καταγγελίες από πολίτες ότι, πολλές φορές, το περιεχόμενο των μπλε κάδων συλλέγεται από τα απορριμματοφόρα μαζί με τα σκουπίδια. Σε πολλά σημεία της πόλης υπάρχουν παράνομες χωματερές, χωρίς ο Δήμος να φροντίζει για τον καθαρισμό τους.

13. Ενώ ο βιολογικός καθαρισμός παθαίνει συχνά βλάβες, ρυπαίνοντας το ευαίσθητο θαλάσσιο οικοσύστημα του Παγασητικού, τεράστιο ποσό σχεδιάζεται να διατεθεί, όχι για τις απαραίτητες επισκευές του, αλλά για τη μετατροπή του εκθεσιακού κέντρου σε συνεδριακό! Για ποιον και πότε; Οι επεκτάσεις του βιολογικού σε Αγριά, Άγιο Στέφανο κλπ. σέρνονται χρόνια τώρα.

14. Στο ΧΥΤΑ καταλήγουν πλέον σκουπίδια και απόβλητα από άλλες περιοχές της χώρας, χωρίς ουσιαστικό όφελος για την πόλη του Βόλου.

15. Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση να εξωραΐζεται το κέντρο της πόλης με λουλουδάκια και λαμπάκια, αλλά όχι μόνο αυτό. Η φροντίδα της Δημοτικής Αρχής εξαντλείται σε έργα βιτρίνας στο κέντρο της πόλης, ενώ οι συνοικίες είναι εγκαταλελειμμένες.

Υπάρχουν όμως και όσα κρύβονται πίσω από τα λαμπάκια της πόλης ώστε το σύνθημα: «I love Volos» φαίνεται να ισχύει μόνο για τους άλλους και όχι για την ίδια τη Δημοτική Αρχή!

Μαθαίνουμε και ζηλεύουμε τις προόδους που έχει πραγματοποιήσει η πόλη των Τρικάλων και είναι κρίμα ο Βόλος, με το πλούσιο φυσικό του περιβάλλον να μην είναι πρότυπο Ευρωπαϊκής πόλης.

Έτσι, δυστυχώς, μια πόλη με όλες τις προϋποθέσεις να πάει μπροστά, κάνει βήματα πίσω, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς έργα υποδομής και πολιτισμού, ώστε οι πολίτες να τη σέβονται και να την αγαπούν».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου