ΤΟΠΙΚΑ

Εξόρμηση στη Φθιώτιδα του 6ου Γυμνασίου Βόλου

εξόρμηση-στη-φθιώτιδα-του-6ου-γυμνασίο-197692

Την ημέρα της γιορτής του πολιούχου του Βόλου Αγ. Νικολάου, επέλεξαν 46 μαθητές του 6ου Γυμνασίου Βόλου μαζί με τις καθηγήτριες τους Βασιλική Πατσαρούχα, Τάσιου Καλλιόπη και Κούκιου Δήμητρα καθώς και τους γονείς τους, για την πρώτη εξόρμηση των προγραμμάτων σχετικά με τα κάστρα που εκπονείται φέτος στο σχολείο.

Πρώτη στάση στο Κάστρο. Η ομάδα ξεναγήθηκε αρχικά στο μουσείο με τα εντυπωσιακά εκθέματα: ένα μαρμάρινο άγαλμα φιλοσόφου σε φυσικό μέγεθος, ρωμαϊκών χρόνων από τον Αχινό, ένα σύνολο επιτύμβιων στηλών, τύπων που συναντιούνται στη Φθιώτιδα, και μία απελευθερωτική επιγραφή δούλων από τον Αχινό. Ένα σημαντικό για την εικονογραφία του μαρμάρινο αναθηματικό ανάγλυφο στην Αρτέμιδα Ειλείθυια του τέλους του 4ου αι. π.Χ, το οποίο εντάσσεται στον κύκλο της Πραξιτέλειας Σχολής, ευρήματα της νεολιθικής εποχής, πήλινα ειδώλια, κοσμήματα και σφονδύλια, καθώς και ευρήματα της πρώιμης και της μέσης εποχής του Χαλκού με χαρακτηριστικούς τύπους αγγείων, πήλινων και λίθινων.

Κατηφορίζοντας μπροστά από την «Παναγία Αρχοντική» η ομάδα έφθασε στο κέντρο της πλατείας Λαού, όπου στήθηκε το άγαλμα του αγωνιστή κατά των Γερμανών, Άρη Βελουχιώτη.

Διασχίζοντας την κοιλάδα του Σπερχειού με τα εύφορα χωράφια έφθασαν στην Υπάτη. Η Υπάτη οχυρώθηκε για πρώτη φορά στους ελληνιστικούς χρόνους. Τμήματα αυτής της οχύρωσης έχουν ανευρεθεί σε πολλά σημεία γύρω από το Κάστρο και τον σύγχρονο οικισμό.

Μετά την κάθοδο έφτασε η αποζημίωση, η χαλάρωση στις φιλόξενες αίθουσες του «Κακογιάννειου Αστεροσχολείου» που στεγάζεται στο παλιό κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Υπάτης, του οποίου ο εξοπλισμός χρηματοδοτήθηκε με δωρεά των Υπαταίων, Σταύρου και Ειρήνης Κακογιάννη, το 2008, προς τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας «Ο Ηρακλής». Αποτελεί κέντρο εκπαίδευσης, έρευνας και διάδοσης της επιστήμης της Αστρονομίας, για τους μαθητές και κάθε ενδιαφερόμενο περί την επιστήμη της Αστρονομίας, είναι δε μια καινοτόμος εκπαιδευτική, ερευνητική και πολιτιστική δραστηριότητα, με την αμέριστη υποστήριξη του Δήμου Λαμιέων. Την ξενάγηση – ενημέρωση έκανε ο κ. Χρήστος Παγορόπουλος

Ακολούθησε επίσκεψη στη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Τελευταίος σταθμός η Ιερά Μονή Δαμάστας, αφιερωμένη στο Γενέθλιον της Θεοτόκου, που πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου, βρίσκεται στις πλαγιές του Καλλίδρομου μέσα σε ένα μαγευτικό περιβάλλον και είναι γυναικεία.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην εκδρομή ήταν οι: Αλεξογιάννης Κωνσταντίνος, Αμουτζά Δήμητρα, Γεωργούδη Ελένη, Γιαμαρέλου Ελένη, Γκανάβας Χρήστος, Δημοθόδωρος Σωτήρης, Ζακί Κωνσταντίνα, Ζακί Χρήστος, Ιβανούδης Νικόλαος, Καραμπελιά Μαρία, Κατσικογιάννης Ευστράτιος, Κεφάλα Εβελίνα, Κομνιανός Μάριος, Κοτρώτσιου Ιωάννα, Κουκουγιάννη Μαρία, Κυρίτσης Απόστολος, Μαλακασιώτη Κωνσταντίνα, Μαλακασιώτη Φανή, Μαλαμάκης Ιάσονας, Μιχαλόπουλος Διονύσης, Μπαλντούμης Γιώργος, Πακάκης Δημήτριος, Παπαδόπουλος Βασίλης, Παπουτσή Κοραλία, Πρέντζα Ευαγγελία, Πρέντζας Γεώργιος, Σακατζής Παναγιώτης, Σαλβάνος Δημήτρης, Σιούρας Αναστάσιος, Σολδάτος Βασίλειος, Σολδάτου Μαγδαληνή, Σουλιώτη Καλλιόπη, Σταμάτη Άρτεμις, Σταμπουλής Ηλίας, Σταφυλαράκη Αναστασία, Στούμπος Λάμπρος, Σφέτσας Νικόλαος, Ταμπακολόγος Χρήστος, Τζιώρτζιου Όλγα, Τοψάκης Χρήστος – Στέργιος, Τσιανάβα Δέσποινα, Τσίντρου Μαρία, Τσιότρα Κατερίνα, Φραγκούλης Δημήτρης, Χαζαρίδη Σουλτάνα, Χρηστίδη Ελένη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου