ΤΟΠΙΚΑ

Πώς θα γίνει η Καραμπατζάκη [εικόνες]

πώς-θα-γίνει-η-καραμπατζάκη-εικόνες-223950

Το σχέδιό του για την Καραμπατζάκη αλλά και τη Ζάχου παρουσιάζει σήμερα ο Δήμος Βόλου, σε ενημερωτική συνάντηση στις 7 το απόγευμα στο Δημαρχείο, όπου έχουν προσκληθεί οι ενδιαφερόμενοι πολίτες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μετά την αναστάτωση που προκλήθηκε με την έναρξη των εργασιών και τις φήμες περί δημιουργίας ενός μίνι περιφερειακού μέσω των παρόχθιων οδών του Κραυσίνδωνα, ο Δήμος Βόλου θα παρουσιάσει την πρότασή του, που ουσιαστικά αποτελεί δημιουργία ενός γραμμικού πάρκου στις δύο όχθες του Κραυσίνδωνα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Θανάση Σταυρίδη, το έργο θα αναβαθμίσει περιβαλλοντικά και αισθητικά τόσο την Καραμπατζάκη όσο και τη Ζάχου σε όλο το μήκος τους.

Ετσι θα γίνει η Ζάχου

Η πρόταση του Δήμου Βόλου, περιλαμβάνει τη διαμόρφωση δρόμων ήπιας κυκλοφορίας που θα λειτουργούν ως κυκλοφοριακό ζεύγος. Στις οδούς το μέγιστο όριο ταχύτητας θα είναι 30χλμ την ώρα και θα απαγορεύεται η διέλευση βαρέων οχημάτων.

Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει δημιουργία γραμμικού πάρκου κατά μήκος του Κραυσίνδωνα και στις δύο όχθες του: πεζοδρόμια, ποδηλατοδρόμους, λωρίδα κίνησης ΑμεΑ, παγκάκια, φυτεύσεις, κηπάρια και θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων. Μάλιστα ο κ. Σταυρίδης κάνει λόγο για έργο που θα αλλάξει προς το καλύτερο τη φυσιογνωμία όλης της περιοχής. «Πρόκειται για έργο που θα αναβαθμίσει την περιοχή τόσο λειτουργικά, όσο και αισθητικά αλλά και περιβαλλοντικά», επισημαίνει ο κ. Σταυρίδης.

Αυτό είναι το σχέδιο του Δήμου Βόλου για την οδό Καραμπατζάκη

… Χωρίς κατοίκους

Ωστόσο σε συνάντηση που είχαν χθες κάτοικοι και διαμαρτυρόμενοι για τη διάνοιξη της Καραμπατζάκη, αποφάσισαν να μη συμμετέχουν.

«Η κίνηση ενημέρωσης του κόσμου από τον Δήμο Βόλου για την Καραμπατζάκη θεωρητικά και πρακτικά έρχεται κατόπιν εορτής. Το “έργο” το είδαμε σε πρώτη προβολή, εκεί στον Κραυσίνδωνα, απέναντι στα αλυσοπρίονα και τις μπουλντόζες να καταστρέφουν την ομορφιά της περιοχής (…). Όχι εμείς δεν θα είμαστε εκεί, το “έργο” το είδαμε, το ξέρουμε και μας το αναλύσατε στο πεδίο, δηλαδή, στην πράξη, εκεί στην Καραμπατζάκη. Εμείς θα είμαστε εδώ, όπως σας το έχουμε ξαναπεί. Δεν ξεχνάμε», αναφέρεται μεταξύ άλλων από την επιτροπή δημοτών Κραυσίνδωνα.

«Παγώνει» το έργο στην Καραμπατζάκη

Μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής στο Συμβούλιο της Επικρατείας

«Παγώνουν» οι εργασίες δύο ημέρες μετά την έναρξή τους για τη διάνοιξη της οδού Καραμπατζάκη. Με απόφασή του, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας, Νίκος Ντίτορας, ακυρώνει την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την εκτέλεση των εργασιών, επειδή η Κανονιστική Απόφαση έχει προσβληθεί στο ΣτΕ και υπάρχει εκκρεμοδικία. Ως προκλητική και παράλογη χαρακτηρίζει την απόφαση διακοπής των εργασιών μέχρι να αποφανθεί το ΣτΕ ο Δήμος Βόλου, που συγκαλεί για σήμερα στις 7 το απόγευμα, συνάντηση με τους κατοίκους για να τους ενημερώσουν για το έργο. «Η κίνηση έρχεται κατόπιν εορτής», απαντούν οι κάτοικοι, που δηλώνουν ότι δεν θα παραβρεθούν στο ραντεβού.

Η ακύρωση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλου να προχωρήσει στην εφαρμογή της Κανονιστικής για τη διάνοιξη της Καραμπατζάκη, ακυρώθηκε από τον κ. Ντίτορα, με αφορμή προσφυγή που κατέθεσαν κατά της μεταφύτευσης των δέντρων οι δημοτικοί σύμβουλοι Ιάσονας Αποστολάκης και Φωτεινή Κοκκινάκη.

Ο κ. Ντίτορας, με τη χθεσινή του απόφαση που έχει αναρτηθεί στο Διαύγεια, απορρίπτει την προσφυγή των δημοτικών συμβούλων, ακυρώνει όμως ταυτόχρονα και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επειδή το θέμα βρίσκεται σε εκκρεμότητα στο ΣτΕ. «Κατά τα προεκτεθέντα διαμορφώνεται καθεστώς εκκρεμοδικίας για την υπό κρίση προσφυγή, καθώς τυχόν ακύρωση της Κανονιστικής Απόφασης του Δήμου Βόλου από το ΣτΕ, επηρεάζει άμεσα το κύρος των παραπεμπόμενων σχετικών αποφάσεων», λέει στο έγγραφό του ο κ. Ντίτορας.

Οργισμένη η απάντηση από τον Δήμο Βόλου, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής: «Πανηγυρίζουν τα επικοινωνιακά εξαπτέρυγα του συστήματος που βύθισε τη χώρα μας στη φτώχια και την εξαθλίωση, μεταφέροντας το άγγελμα της ιστορικής (!) απόφασης του πρώην Δασάρχη του ΠΑΣΟΚ και νυν επιφανούς στελέχους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ντίτορα, που επιλέχθηκε να την υπηρετεί από τη θέση γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, να εμποδίσει (όπως τουλάχιστον νομίζει) ένα μεγάλο έργο για την πόλη, όπως αυτό της οδού Καραμπατζάκη, ακυρώνοντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη μεταφύτευση των δέντρων.

Ασφαλώς δεν είναι τυχαίο ότι η απόφαση αυτή, που ας σημειωθεί διέρρευσε στα γνωστά Μέσα της πολιτικής διαπλοκής ενώ στον δήμο δεν έχει ακόμα κοινοποιηθεί, ήρθε μια μόλις ημέρα μετά την εμφάνιση του νέου αστέρα του ΣΥΡΙΖΑ, Λάκη Παπατόλια, του οποίου πρώην παρατρεχάμενος (Δασάρχης και αντινομάρχης) υπήρξε ο Ντίτορας. Ενας δημόσιος υπάλληλος με αμφισβητούμενη από πολλούς ικανότητα και προσφορά στον τομέα που υπηρέτησε, και ο οποίος αποφάσισε να καταργήσει μια απόφαση του ανώτατου, εκλεγμένοι, πολιτικού οργάνου της πόλης, του Δημοτικού Συμβουλίου, προφανώς ανταποδίδοντας την επιλογή που το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ έκανε στο πρόσωπό του, αν και πρώην ακραιφνής ΠΑΣΟΚος.

Θα πρέπει να γνωρίζουν ο Ντίτορας και οι υπόλοιποι εργάτες του συστήματος ότι το έργο αυτό θα γίνει, όσα πρόσκαιρα προσκόμματα κι αν βάλουν, όχι γιατί είναι καπρίτσιο της Δημοτικής Αρχής, αλλά γιατί είναι η βούληση της συντριπτικής πλειονότητας των δημοτών του Βόλου και αδήριτη ανάγκη για την καλή λειτουργία της πόλης.

Τέτοιες προκλητικές και παράλογες αποφάσεις δεν μας απογοητεύουν, αλλά μας ενδυναμώνουν για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα, οικονομικά και άλλα, παραμένοντας αταλάντευτοι στην απόφασή μας να βγάλουμε την πόλη από το τέλμα και την υπανάπτυξη που την είχε καταδικάσει το πολιτικο – οικονομικό κατεστημένο που υπηρέτησαν στελέχη σαν τον Ντίτορα, και να την φέρουν σε τροχιά ανάπτυξης και πραγματικής προόδου. Η Ιστορία θα μας κρίνει όλους, αλλά πριν από αυτή ο λαός».

Αναρμόδιο το Περιφερειακό Συμβούλιο για την Καραμπατζάκη

Αναρμόδιο έκρινε ότι είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο, που συνεδρίαζε χθες έως το βράδυ, για να συζητήσει το θέμα της Καραμπατζάκη.

Η παράταξη «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία» και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Δημήτρης Γιαλαμάς και Γιώργος Σταμπουλής, ζήτησαν την έγκριση ψηφίσματος για την καταδίκη του έργου.

Ωστόσο, η συζήτηση του θέματος στη χθεσινή συνεδρίαση δεν εγκρίθηκε. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έκρινε ότι το θέμα δεν είναι αρμοδιότητας του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Αρνητικοί στη συζήτηση του θέματος ήταν και η Θεσσαλών Συμπολιτεία και η Χρυσή Αυγή, ενώ η κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις της μειοψηφίας συμφωνούσαν.

Οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι καλούσαν με το ψήφισμα για καταδίκη του εν λόγω έργου. «Είμαστε αντίθετοι στην καταστροφή έργων υπέρ του περιβάλλοντος που χρηματοδοτήθηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια, και θα προτρέπαμε τον Δήμο Βόλου αλλά και άλλους δήμους να διεκδικούνε περεταίρω χρηματοδοτήσεις για παρόμοιες δράσεις και όχι να τις απαξιώνουν», αναφέρουν μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.

Ανακοινώσεις

Σε ανακοίνωσή της, η συντονιστική επιτροπή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Μαγνησίας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «καταστάσεις πέρα από κάθε λογική ζούμε τις τελευταίες ημέρες στην πόλη του Βόλου. Η δημοτική αρχή κατάφερε μέσα από αψυχολόγητες και αδιανόητες ενέργειες της, να διχάσει την πόλη, να καταστρέψει έργα, να ρεζιλέψει τον Βόλο πανελληνίως».

«Αθλιότητες χωρίς τέλος», καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Επαναστατικό Κόμμα, με αφορμή τα τεκταινόμενα στον Δήμο Βόλου για την καύση σκουπιδιών και για την Καραμπατζάκη.

Όπως επισημαίνει, «η πρόθεση της πλειοψηφίας της δημοτικής αρχής να πραγματοποιήσει διάλογο για το ζήτημα παραγωγής και καύσης σκουπιδιών, ήταν εξαρχής μια απάτη που συνδυάστηκε με την πολιτική μηνύσεων και συλλήψεων κατά πολιτών, αλλά και με μια παρελκυστική πολιτική».

Δυσαρέσκεια Σωκρ. Φάμελλου

Για την εμπλοκή του στην υπόθεση της Καραμπατζάκη

Η έντονη δυσαρέσκεια του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Φάμελλου για την εμπλοκή του στην υπόθεση Καραμπατζάκη, με το περιβόητο έγγραφο βάσει του οποίου εντελλόταν ο Δήμος Βόλου να διακόψει τις εργασίες που ξεκίνησε, μεταφέρθηκε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ από το στενό περιβάλλον του υπουργού.

«Ουδέποτε υπήρξε έγγραφο για διακοπή εργασιών στην Καραμπατζάκη», διέψευδαν όσα ακούστηκαν στην προχθεσινή συνάντηση των κατοίκων, συνεργάτες του κ. Φάμελλου. Εκαναν μάλιστα λόγο και για μεγάλη δυσαρέσκεια του κ. Φάμελλου, «που ενεπλάκη στην υπόθεση και μάλιστα για πράγματα που ποτέ δεν είπε».

Όπως μετέφεραν συνεργάτες του υπουργού, ο ίδιος έγινε αποδέκτης επιστολής-καταγγελίας κατοίκου που συνοδευόταν από φωτογραφίες και μιλούσε για περιβαλλοντικό έγκλημα στην Καραμπατζάκη, κι ότι ο ίδιος το μόνο που ζήτησε ήταν η άποψη των επιθεωρητών περιβάλλοντος «αν για το έργο απαιτείται η εκπόνηση περιβαλλοντικής μελέτης». Μάλιστα έως και χθες το βράδυ, αναμενόταν απάντηση από τους επιθεωρητές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου