ΤΟΠΙΚΑ

Σφοδρή νεροποντή στη Ζαγορά. Κεραυνός κοντά στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα

σφοδρή-νεροποντή-στη-ζαγορά-κεραυνός-229940

Στο επίκεντρο του ισχυρού κύματος κακοκαιρίας που έκανε αισθητή την παρουσία του στη Μαγνησία βρέθηκε η Ζαγορά, η οποία κατέλαβε την τέταρτη θέση μεταξύ των έξι περιοχών που δέχτηκαν προχθές τα μεγαλύτερα ύψη βροχής, ενώ στο μεταξύ συνεχίστηκε και χθες η έντονη βροχόπτωση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και έως τις 23:00 περίπου τοπική ώρα, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφτηκαν στα Ριζώματα Ημαθίας (172.8 χιλιοστά), στη Νάουσα (106.8 χιλιοστά), στην Καλαμπάκα (99 χιλιοστά), στη Ζαγορά Πηλίου (91.6 χιλιοστά), στον Καβομαλιά (74 χιλιοστά), και στην Αριδαία (66.4 χιλιοστά).

Το υψηλό πλαίσιο προετοιμασίας που υπήρχε, συνέβαλε αποφασιστικά στην αποτροπή προβλημάτων, ενώ στον απολογισμό της σφοδρής χθεσινής βροχόπτωσης καταγράφηκαν κατολισθήσεις μικρής κλίμακας, λόγω της μεταφοράς φερτών υλών στους δρόμους. Ο δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου, Παναγιώτης Κουτσάφτης, δήλωσε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι η κατάσταση αντιμετωπίστηκε με ψυχραιμία και το ανάλογο πλαίσιο ετοιμότητας, χωρίς, ευτυχώς, να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα.

Κεραυνός έπεσε στο Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα

Από θαύμα δεν θρηνήσαμε θύματα προχθές στον Αλμυρό. Γύρω στις 8.30 το βράδυ, και ενώ ήταν σε εξέλιξη ασθενής βροχόπτωση, ισχυρός κεραυνός έπεσε μπροστά από το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Δρυμώνα, εκεί όπου συνήθως βρισκόταν ο φύλακας της «Αυτοκινητοδρόμου Αιγαίου».

Οι πυροσβέστες άκουσαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο και βγήκαν από το κτίριο αναστατωμένοι να δουν τι συνέβη. Ευτυχώς, ο φύλακας δεν ήταν στη θέση του. Ο κεραυνός προκάλεσε ρωγμή στο τσιμέντο και διακοπή στη ρευματοδότηση, και παράλληλα προβλήματα στη θέρμανση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου.

Η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου έστειλε άμεσα συνεργείο για την αποκατάσταση των ζημιών. Το βράδυ πέρασε τελικά με το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο να έχει μερικώς ρεύμα. Το συνεργείο συνέχιζε και χθες το πρωί τις εργασίες για την πλήρη αποκατάσταση των προβλημάτων.

Να επισημανθεί ότι με εξαίρεση τη ρίψη του κεραυνού στον Δήμο Αλμυρού δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα προχθές το βράδυ. Ζημιές καταγράφηκαν μόνο στην αγροτική οδοποιία, ενώ δεν υπήρξαν πλημμυρικά φαινόμενα σε υπόγεια ή σπίτια.

Αντλήσεις υδάτων

Τρεις κλήσεις για αντλήσεις υδάτων στη Νέα Αγχίαλο δέχτηκε προχθές το βράδυ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου. Κτίρια, κατά κύριο λόγο στην οδό Ευλογημένου, πλημμύρισαν καθώς ήταν έντονη η βροχόπτωση που σημειώθηκε στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια. Στις 11.30 το βράδυ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου δέχτηκε τρεις κλήσεις για παροχή βοήθειας, όλες για κτίρια στην ίδια οδό. Οι πυροσβέστες πραγματοποίησαν άντληση υδάτων από φρεάτιο ανελκυστήρα κτιρίου αλλά και υπόγεια άλλων δύο κτιρίων με χρήση ηλεκτρικής και βενζινοκίνητης αντλίας. Στη μία μάλιστα περίπτωση, αναφέρθηκαν και ζημιές σε συσκευές και είδη ρουχισμού.

Παρεμβάσεις στην Αγχίαλο

Τρεις και πλέον ώρες χρειάστηκαν για να απομακρυνθούν από το οδόστρωμα της επαρχιακής οδού, στο ύψος της Νέας Αγχιάλου, οι φερτές ύλες που μεταφέρθηκαν λόγω της υπερχείλισης παρακείμενου ρέματος. Η κυκλοφορία που διακόπηκε αρχικά, πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια σταδιακά από το ένα ρεύμα κυκλοφορίας, από το δεύτερο χιλιόμετρο του επαρχιακού δρόμου από την Αγχίαλο προς Μικροθήβες, ενώ στο μεταξύ εργάζονταν πυρετωδώς μηχανήματα για τον καθαρισμό του δρόμου. Οι προσπάθειες ξεκίνησαν μετά τις 8 προχθές το βράδυ και συνεχίστηκαν μέχρι τις 3 τα ξημερώματα. Κάτοικοι της Αγχιάλου ανέφεραν, εξάλλου, ότι μηχανήματα απομάκρυναν χθες τις λάσπες από τους δρόμους, προσπάθεια που συνεχίστηκε μέχρι χθες το απόγευμα. Στο μεταξύ, ζημιά υπέστη τοιχίο σε ιδιωτικό κτίριο, ενώ σε γενικές γραμμές δεν σημειώθηκαν περαιτέρω προβλήματα στη συγκεκριμένη περιοχή, από την επέλαση της κακοκαιρίας.

Στην υπόλοιπη Μαγνησία

Στη λοιπή Μαγνησία, ο απολογισμός της «Ευρυδίκης» δεν περιελάμβανε χθες μεγάλης κλίμακας ζημιές, αλλά παρεμβάσεις, προκειμένου να απομακρυνθούν οι φερτές ύλες που μεταφέρθηκαν σε διάφορα σημεία, κατά μήκος του επαρχιακού δικτύου από αγροτικούς δρόμους και χωματόδρομους.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν, εξάλλου, τα μηχανήματα της Περιφέρειας σε διάφορα σημεία της ευρύτερης Μαγνησίας, όπου σημειώθηκαν μικροκατολισθήσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την μεταφορά φερτών υλών στο επαρχιακό δίκτυο. Συγκεκριμένα, μηχανήματα επιχειρούσαν χθες στο Βένετο, τα Κανάλια, αλλά και ευρύτερα, ενώ έγινε αυτοψία και στο οδικό δίκτυο της περιοχής του Αλμυρού, προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα.

Δεμένο το φλάιν κατ

Δεμένο παρέμεινε, εξάλλου, χθες, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα το φλάιν ντόλφιν «Ερατώ» στο λιμάνι της Αλοννήσου, το οποίο δεν εκτέλεσε το προγραμματισμένο δρομολόγιο, λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Απομακρύνεται η κακοκαιρία

Απομακρύνεται σταδιακά το κύμα κακοκαιρίας, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να βελτιωθούν αισθητά από σήμερα το βράδυ. Αύριο, Κυριακή, θα είναι καλός ο καιρός, αλλά στη διάρκεια της Δευτέρας αναμένεται νέο κύμα με τοπικές βροχές και ενδεχομένως λίγα χιόνια στις ορεινές περιοχές και σε ύψος άνω των 1.200 μέτρων. Το νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να απομακρυνθεί γρήγορα από τη Μαγνησία, ενώ την Τρίτη και την Τετάρτη θα σημειώσει καθοδική πορεία ο υδράργυρος.

Πολύς λόγος γίνεται, στο μεταξύ, για τον «Ζήνωνα», το νέο κύμα κακοκαιρίας που εκτιμάται ότι θα διαδεχθεί την «Ευρυδίκη». Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επικοινώνησε με τον Νίκο Καντερέ, πρώην διευθυντή πρόγνωσης της ΕΜΥ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι το συγκεκριμένο κύμα δεν πρόκειται να επηρεάσει την Ελλάδα, πολύ δε περισσότερο την Μαγνησία.

Ο ίδιος τονίζει παράλληλα ότι «ο μετεωρολογικός αυτός κυκλώνας είναι ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό αποκομμένο, το οποίο βρίσκεται νότια της Ιταλίας, στη θαλάσσια περιοχή Μπουτ και θα εξασθενήσει σιγά – σιγά. Εχει αποκοπεί, και δεν αναμένεται να επηρεάσει τη χώρα μας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου