ΤΟΠΙΚΑ

Σε λουκέτο οδηγούν το παράρτημα ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.

σε-λουκέτο-οδηγούν-το-παράρτημα-ελ-ιν-υ-321138

Δραματική τροπή για τη λειτουργία του πανθεσσαλικού παραρτήματος του Eλληνικού Ινστιτούτου Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων με έδρα τον Βόλο συνιστά η απόφαση που πήραν μέσα στο καλοκαίρι οι εκπρόσωποι των εργοδοτικών οργανώσεων στο ΔΣ του ΕΛΙΝΥΑΕ, για διακοπή λειτουργίας όλων των παραρτημάτων και παράλληλα απόλυση των εργαζομένων στα παραρτήματα. Όπως είχε γράψει από τον περασμένο Μάρτιο ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, τα παραρτήματα του Ινστιτούτου είχαν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, καθώς δεν υπήρχε καμία χρηματοδότηση, και οι δύο υπάλληλοι του παραρτήματος στον Βόλο όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μετά από 12 χρόνια απασχόλησης πληρώνονταν με το σταγονόμετρο.

Η πρόταση για κλείσιμο των παραρτημάτων έγινε με πρόσχημα την «αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας τους», συνδέοντας τη λειτουργία κάθε παραρτήματος με την ύπαρξη ιδιόκτητου κτιρίου. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους δεν υπάρχει σαφές σχέδιο που να διασφαλίζει την ανάπτυξη του έργου του Ινστιτούτου, καθώς στην επίμαχη απόφαση κανένας στόχος δεν αναφέρεται για αύξηση της χρηματοδότησης μέσω ΛΑΕΚ και άλλες πηγές, με εξαίρεση μια γενική και αόριστη αναφορά για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και συμμετοχή του ΣΕΤΕ στο Ινστιτούτο.

Αν και μέχρι σήμερα, στις δύο σχετικές συνεδριάσεις του ΔΣ του Ινστιτούτου δεν έχει ληφθεί τελική απόφαση, οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου εκτιμούν πως οι απολύσεις και γενικότερα το χτύπημα των εργασιακών του δικαιωμάτων, τόσο στην Αθήνα όσο και στα παραρτήματα, είναι προ των πυλών.

«Η μεθόδευση», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων, «για συρρίκνωση της δραστηριότητας του Ινστιτούτου, πραγματοποιείται σε μια περίοδο που τα εργατικά ατυχήματα και οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν, και η ανάγκη για ουσιαστική προστασία των εργαζομένων σε όλη τη χώρα γίνεται ακόμη πιο επιτακτική. Οι προτάσεις που προωθούνται οδηγούν σε ένα ΕΛΙΝΥΑΕ ντεκόρ του “κοινωνικού διαλόγου”, χωρίς ουσιαστικό έργο για τη διερεύνηση των συνθηκών εργασίας και ουσιαστική παρέμβαση για την πρόληψη του επαγγελματικού κινδύνου μέσα από τις υπηρεσίες του».

Επικρίνεται εξάλλου η κυβέρνηση, ότι με την πολιτική της υπονομεύει τις δυνατότητες προώθησης της ουσιαστικής έρευνας για την προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο, και επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας και ζητείται η άμεση απόσυρση κάθε είδους πρότασης εκ μέρους της Διοίκησης του Ινστιτούτου, που περιλαμβάνει απολύσεις, διακοπή λειτουργίας παραρτημάτων, μειώσεις μισθών, αλλαγή εργασιακής σχέσης του εργαζόμενου, μεταθέσεις και άλλες βλαπτικές μεταβολές στα δικαιώματά τους.

Επίσης ζητούν σταθερή καταβολή των δεδουλευμένων τους, ενώ προσανατολίζονται να προβούν σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, αύξηση της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου από το ΛΑΕΚ και επανεξέταση της κατανομής των πόρων του ΛΑΕΚ στα Ινστιτούτα των «κοινωνικών εταίρων», με βάση τον σκοπό τον οποίο επιτελούν και τις σχετικές ανάγκες.

Να σημειωθεί, τέλος, πως οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε κινητοποιήσεις οι οποίες θα κλιμακωθούν ανάλογα με τις εξελίξεις. Προγραμματίζουν επίσης παρέμβαση στη Διοίκηση της ΓΣΕΕ για την αποσαφήνιση της δικής της επίσημης στάσης για όλα τα προαναφερθέντα, ενώ επίσης θα επιδιωχθεί συνάντηση με την ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας και τη διοίκηση του ΟΑΕΔ.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου