Δραματική αύξηση των θανάτων

Τελευταία ενημέρωση: 2017-08-13, 19:17:15
Δραματική αύξηση των θανάτων

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΕΠΤΑΜΗΝΟ ΤΟΥ 2017 ΣΤΗ ΜΑΓΝΗΣΙΑ 

Τρεις άνθρωποι πεθαίνουν στη Μαγνησία ένας γεννιέται το 2017. Σοκαριστικά για την πορεία του δημογραφικού είναι τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών για το διάστημα από τις αρχές του χρόνου και μέχρι τις 4 Αυγούστου. 

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ 

Η Μαγνησία, σύμφωνα με τις πράξεις που έχουν δηλωθεί στα Ληξιαρχεία και δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εσωτερικών, πένθησε την απώλεια 1.458 πολιτών της, όταν στο ίδιο διάστημα ήρθαν στον κόσμο μόλις 536 καινούργιες ζωές.

Τα τρία τελευταία χρόνια η εικόνα αλλάζει δραματικά.  Από το 2014 και μετά φαίνεται ότι υπήρξε σημαντική υποχώρηση των γεννήσεων. Στη Δημοτική Ενότητα Βόλου, ενδεικτικά, όπου υπάρχουν οι περισσότεροι θάνατοι και γεννήσεις, το 2014 οι  γεννήσεις ήταν περισσότερες από τους θανάτους κατά 177, ενώ το 2015 ήταν περισσότερες κατά 148 και το 2016 κατά 79.

 Από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα η εικόνα ανατράπηκε παντελώς. Οι γεννήσεις ήταν λιγότερες από τους θανάτους κατά εκατοντάδες. Στη Δημοτική Ενότητα Βόλου οι θάνατοι ήταν 866, ενώ οι γεννήσεις 535. Συνολικά στη Μαγνησία οι θάνατοι ήταν 1.458 ενώ οι γεννήσεις 536.

Να επισημανθεί ότι αριθμός αυτός δεν θα πρέπει να θεωρείται απόλυτος, καθώς ένας μεγάλος αριθμός ζευγαριών αποφασίζουν να φέρουν στον κόσμο τα παιδιά τους σε νοσοκομεία άλλων πόλεων, όπως στη Λάρισα ή την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η Δημοτική Ενότητα Λάρισας εμφανίζεται να έχει τριπλάσιες γεννήσεις σε σχέση με τους θανάτους. Δεν συμβαίνει το ίδιο και με τη Δημοτική Ενότητα Τρικκαίων, όπου  γεννήσεις και θάνατοι είναι σε οριακά  επίπεδα το ίδιο, ούτε και με τη Δημοτική Ενότητα Καρδίτσας όπου οι γεννήσεις φαίνονται να είναι μόλις 43 και οι θάνατοι 296. 

Πάντως, η διαφορά μεταξύ θανάτων και γεννήσεων στη Μαγνησία είναι πάρα πολύ μεγάλη για να μπορεί να αμφισβητηθεί και πρέπει να προβληματίζει.

 

Η πορεία των γάμων

Σύμφωνα με τα ίδια στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εσωτερικών, σε κάθε τρεις γάμους που γίνονται στη Μαγνησία ένας ζευγάρι χωρίζει. Δεκάδες διαζύγια μετράει το πρώτο επτάμηνο του 2017 ο νομός.  Διακόσια δέκα οχτώ ζευγάρια αποφάσισαν να λύσουν τα δεσμά του γάμου και πήραν διαφορετικούς δρόμους.

 Στη Δημοτική Ενότητα του Βόλου η κατάσταση φαίνεται να είναι ακόμη χειρότερη, αφού το πρώτο επτάμηνο «σφράγισε» με τα δεσμά του γάμου την ευτυχία τους 317 ζευγάρια, ενώ χώρισαν τη ζωή που μοιράζονταν 156 ζευγάρια.

Η πορεία των διαζυγίων φαίνεται να καταγράφει αύξηση στον όγδοο χρόνο της οικονομικής κρίσης. Το πρώτο επτάμηνο του 2017 τα διαζύγια έχουν ήδη ανέλθει σε επίπεδα των ετών 2015 και 2014.

Ενδεικτικά, στη Δημοτική Ενότητα του Βόλου ολόκληρο το 2016 τα διαζύγια ήταν 122, ενώ το 2015 ήταν 159 και το 2014 ήταν 153.

Αναλυτικά,   από την αρχή του χρόνου και μέχρι σήμερα στον Αλμυρό έγιναν 21 γάμοι και βγήκαν εννέα διαζύγια, στην Ανάβρα δεν έγινε κανένας γάμος και δεν βγήκε κανένα διαζύγιο, στον Πτελεό έγιναν οχτώ γάμοι και βγήκαν δύο διαζύγια, στην Αλόννησο έγιναν εφτά γάμοι και βγήκε ένα διαζύγιο, στην Αγριά έγιναν δύο γάμοι και βγήκε ένα διαζύγιο, στην Αισωνία έγιναν δύο γάμοι και δεν βγήκε κανένα διαζύγιο, στην Αρτέμιδα δεν έγινε κανένας γάμος και βγήκε ένα διαζύγιο, στο Βόλο έγιναν 317 γάμοι και βγήκαν 156 διαζύγια, στον Ιωλκό έγιναν ένας γάμος και δεν βγήκε κανένα διαζύγιο, στη Μακρινίτσα έγινε ένας γάμος και δεν βγήκε κανένα διαζύγιο, στην Αγχίαλο έγιναν έντεκα γάμοι και βγήκαν τέσσερα διαζύγια, στη Νέα Ιωνία έγιναν πέντε γάμοι και βγήκαν εφτά διαζύγια, στην Πορταριά έγιναν  28 γάμοι και βγήκαν οχτώ διαζύγια, στη Ζαγορά έγιναν έντεκα γάμοι και βγήκε ένα διαζύγιο, στο Μούρεσι έγιναν δεκαέξι γάμοι και βγήκε ένα διαζύγιο, στην Αργαλαστή έγιναν  τρεις γάμοι και δεν βγήκε κανένα διαζύγιο, στις Αφέτες έγιναν τέσσερις γάμοι και δεν βγήκε κανένα διαζύγιο, στις Μηλιές έγιναν  είκοσι πέντε γάμοι και  βγήκαν τρία διαζύγια, στο Τρίκερι έγινε ένας γάμος και δεν βγήκε κανένα διαζύγιο, στην Κάρλα έγιναν δέκα γάμοι και βγήκαν τρία διαζύγια, στις Φερές έγιναν δώδεκα γάμοι και εφτά διαζύγια, στη Σκιάθο έγιναν 91 γάμοι και βγήκαν δέκα διαζύγια και στη Σκόπελο έγιναν  46 γάμοι και βγήκαν δύο διαζύγια.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

 

 

 

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
3
+
2
=