ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα επτά εκατ. ευρώ θα εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ερευνα-επτά-εκατ-ευρώ-θα-εκπονήσει-το-π-526863

Στο πλαίσιο του Horizon 2020 – Χρηματοδοτήθηκαν 24 ερευνητικά έργα με την έναρξη του προγράμματος

Ερευνα, που αγγίζει τα επτά εκατομμύρια ευρώ, θα εκπονήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μέσω του προγράμματος Horizon 2020. Ο προϋπολογισμός αντιστοιχεί στο budget που θα διαχειριστεί το ίδιο το ίδρυμα. Το ύψος όμως της χρηματοδότησης των ερευνητικών προγραμμάτων, στα οποία συμμετέχει το Πανεπιστήμιο είτε ως εταίρος είτε ως συντονιστής, είναι πολλαπλάσιο των επτά εκατ. ευρώ.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Με την έναρξη του προγράμματος Horizon 2020, ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση 24 ερευνητικών έργων στα οποία συμμετέχει το Π.Θ. είτε ως εταίρος είτε ως συντονιστής. Σε πέντε από τα ερευνητικά έργα, το ίδρυμα -μέσω των τμημάτων και των καθηγητών του- είναι ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών, κάτι που σημαίνει ότι θα αναλάβει να συντονίσει την έρευνα σε συγκεκριμένα πεδία.

Ερευνα που έχει σχέση με τις νέες τεχνολογίες, τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, την ασφάλεια και πιστοποίηση των τροφίμων, καλείται να παραγάγει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, απαντώντας σε σύγχρονες προκλήσεις, και συνεργαζόμενο με ομάδες ερευνητών από ιδρύματα διεθνώς αναγνωρισμένα και καταξιωμένα.

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει μία ιδιαίτερα σημαντική επίδοση στον τομέα της έρευνας. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 3-4 καλύτερα ΑΕΙ. Το παραπάνω αποτελεί δείκτη ποιότητας του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και της δουλειάς που γίνεται», ανέφερε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Γιώργος Πετράκος.

«Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει δημιουργήσει μια μεγάλη δυναμική ήδη από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Και παρά την οικονομική κρίση βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης. Δημιουργείται ένα στέρεο υπόβαθρο για να στηριχθεί το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να αντλήσει πόρους που θα φέρουν πρόσθετα έσοδα. Η αγωνία είναι να κρατήσουμε τους ερευνητές στο Π.Θ.», σχολίασε από την πλευρά του ο αναπληρωτής Πρύτανη Έρευνας, Ζήσης Μαμούρης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε λιγότερο από ένα χρόνο το Π.Θ. χρηματοδοτήθηκε για 24 ερευνητικά προγράμματα, όταν για ολόκληρη την προηγούμενη προγραμματική περίοδο είχε χρηματοδοτηθεί για 50 έργα. Αυτό σημαίνει ότι προσελκύει ολοένα και μεγαλύτερη χρηματοδότηση για έρευνα και σε αρκετά από τα ερευνητικά προγράμματα το Π.Θ. είναι συντονιστής. «Δεν είναι μικρό πράγμα να είσαι συντονιστής ενός ερευνητικού προγράμματος», πρόσθεσε.

Οι πρωταγωνιστές του Horizon 2020

19 ερευνητές-επικεφαλής των 24 ερευνητικών προγραμμάτων που έλαβαν μέχρι στιγμής χρηματοδότηση από το Horizon 2020, είναι οι πρωταγωνιστές, που φέρνουν στα… ταμεία του Π.Θ. σχεδόν επτά εκατ. ευρώ (6.672.666 ευρώ).

Πρόκειται για τους επιστήμονες Γεώργιο Ντάιο του Τμήματος Ιατρικής με το πρόγραμμα PRECIOUS, Αναστασία Βλάχου από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής με το πρόγραμμα PATHWAYS, Αθανάσιο Κοράκη από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με τα προγράμματα ΜΑΖΙ, ChiC, dReDBox, 5G-XHaul, Ευτυχία Ναθαναήλ από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών με τα προγράμματα NOVELOG και Alliance, Ανδρέα Φλουρή από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού με το πρόγραμμα HEAT-SHIELD, Χρήστο Αντωνόπουλο από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών με τα πρόγραμμα UniServer, Γιώργο Σακκά από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού από το Τμήμα ICI-THROUGH, Δημήτρη Κουρέτα από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας με το πρόγραμμα ReN2014-15, Δημήτρη Βαλουγεώργη από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με το πρόγραμμα MIGRATE, Μάγδα Νικολαραΐζη από το Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής με το πρόγραμμα CUIDAR, Δημήτρη Γούσιο από το Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης με το πρόγραμμα HNV- Link, Χρυσή Λασπίδου από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών με τα προγράμματα SIM4NEXUS και Water4Cities, Αγγελική Αναγνώστου από το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών με το πρόγραμμα RELOCAL, Δημήτρης Καρπούζας από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας με το πρόγραμμα EMIGRATE, Αικατερίνη Μούτου από το Τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας με το πρόγραμμα PerformFISH, Γεώργιο Λυμπερόπουλο από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών με το πρόγραμμα Productive 4.0, Ιωάννη Πεχτελίδη από το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης με τα πρόγραμμα HETEROPOLITICS και Πολυμέρη Βόγλη από το Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας με το πρόγραμμα MUSDEWAR.

Επίσης το Π.Θ. συμμετέχει στο πρόγραμμα IRENE με επικεφαλής το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης.

Οι πέντε leader

Σε πέντε από τα 24 ερευνητικά προγράμματα που χρηματοδοτεί το HORIZON 2020, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι συντονιστής, αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στον τομέα της έρευνας.

MAZI: Ο τίτλος του ερευνητικού προγράμματος με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, Θανάση Κοράκη, προέρχεται από την ελληνική λέξη «μαζί». Και μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών έρχεται να κάνει ακριβώς αυτό: να φέρει «μαζί» τους ανθρώπους που μένουν στην ίδια γειτονιά, πολυκατοικία για να συζητήσουν για ένα θέμα που τους απασχολεί, για ένα πρόβλημα, για μία πρόταση κοινού ενδιαφέροντος.

Αντί για παράδειγμα οι κάτοικοι μιας γειτονιάς να αναζητούν ημέρα, ώρα και τόπο που τους βολεύει για να οργανώσουν μια συνάντηση για κοινά θέματα που τους απασχολούν, π.χ. την καθαριότητα της κοντινής παιδικής χαράς, μπορούν να «βρεθούνε», να συζητήσουν και να αποφασίσουν την λύση του θέματος, μέσω ενός τοπικού δικτύου.

Το μόνο που θα χρειαστούν είναι μια μικρή και φθηνή συσκευή, την οποία θα ενεργοποιήσουν και ο καθένας που βρίσκεται στην περιοχή εμβέλειας, μπορεί ασύρματα, μέσω του υπολογιστή ή του κινητού του να συμμετέχει στη δικτυακή συζήτηση, χωρίς να απαιτούνται εξειδικευμένες τεχνολογικές γνώσεις. «Γίνεται μία προσπάθεια ενεργοποίησης της συνεργατικότητας με τη βοήθεια της τεχνολογίας», αναφέρει ο κ. Κοράκης.

ICITHROUGH: Μέσω του ICI-THROUGH με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή του ΤΕΦΑΑ, Γιώργο Σακκά, στόχος είναι η επίλυση ενός διατομεακού προβλήματος που έχει σχέση με τη δραστηριότητα του καφέ λιπώδους ιστού στο ανθρώπινο σώμα. Η δραστηριότητα του λιπώδους αυτού ιστού είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση μεταβολικών πανδημιών όπως είναι η παχυσαρκία αλλά και για βιομηχανίες φαρμάκων και τροφίμων. Όμως μέχρι σήμερα, η μόνη τεχνική για τη μέτρηση της δραστηριότητας αυτού του ιστού, είναι μια επεμβατική τεχνική, που είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, ακριβή και απαιτεί εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. Στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία μιας πλατφόρμας διατομεακής συνεργασίας μεταξύ δύο Πανεπιστημίων της Θεσσαλίας και του Πόρτο, και δύο βιομηχανιών της Imedica Α.Ε. και του Κέντρου Τεχνολογίας και Έρευνας LTD για την ανταλλαγή γνώσεων με στόχο την εξέλιξη μη επεμβατικών τεχνικών για την εκτίμηση της δραστηριότητας του καφέ λιπώδους ιστού.

EMIGRATE: Το EMIGRATE με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας, Δημήτρη Καρπούζα, είναι ένα πρόγραμμα της Ε.Ε. που χρηματοδοτεί νέους ερευνητές υψηλού επιπέδου να έρθουν στην Ελλάδα για δύο χρόνια και να κάνουν έρευνα, στον τομέα της μικροβιακής διάσπασης των γεωργικών μυκητοκτόνων που χρησιμοποιούνται σε συσκευαστήρια φρούτων. «Στόχος είναι να κατασκευάσουμε συστήματα που θα αποτοξικοποιούν τα απόβλητα των συσκευαστηρίων φρούτων και έτσι θα μειώνεται το περιβαλλοντικό αποτύπωμά τους», ανέφερε ο κ. Καρπούζας.

PerformFISH: Πρόκειται για ένα ερευνητικό πρόγραμμα ύψους 7 εκατ. ευρώ, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Βιοχημείας Βιοτεχνολογίας, Κατερίνα Μούτου, που έρχεται να ενεργοποιήσει στον τομέα της έρευνας, τους συνδέσμους ιχθυοκαλλιεργητών από Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Κροατία και Ελλάδα, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 60% του όγκου της ιχθυοκαλλιέργειας. Στόχος η βελτίωση των επιδόσεων της ιχθυοκαλλιέργειας που θα ξεκινά από την παραγωγή (γενετική βελτίωση), θα περνά από την αντιμετώπιση ασθενειών και θα «ακουμπά» τόσο σε θέματα πιστοποίησης των προϊόντων και μάρκετινγκ όσο και στην εκπαίδευση στελεχών.

MUSDEWAR: Μέσω του έργου MUSDEWAR με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πολυμέρη Βόγλη, θα διερευνηθεί η χρήση της μουσικής στα ελληνικά στρατόπεδα κράτησης της περιόδου 1947- 1957. Θα εξετάσει τη χρήση της μουσικής ως μέσο για να «επανεκπαιδεύσει», να τιμωρήσει, να ταπεινώσει και να «σπάσει» τους κρατούμενους, θα μελετήσει τις επίσημες ορχήστρες και χορωδίες στα στρατόπεδα, τις μουσικές συνθέσεις αλλά και συζητήσεις για την ελληνική μουσική από διανοητές-κρατούμενους.

Τα αποτελέσματα θα συμβάλλουν άμεσα στις διακρατικές συζητήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις τρέχουσες μορφές κράτησης, ιδιαίτερα όσον αφορά στις μάζες που αιτούνται άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου