ΤΟΠΙΚΑ

Δρίτσας: Καμία απόφαση μεταφοράς προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου

δρίτσας-καμία-απόφαση-μεταφοράς-προσ-63861

«Καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί αναφορικά με την ενδεχόμενη μεταφορά προσφύγων στο λιμάνι του Βόλου. Αντιθέτως, ό,τι γίνει, θα γίνει στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού σχεδιασμού».

Αυτό επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ο υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας. Οπως ενημερώνει, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την ανάπτυξη κέντρων – χώρων προσωρινής διαμονής σε όλο το μήκος του άξονα από τον Πειραιά προς τη Βόρεια Ελλάδα, μετά το οριστικό κλείσιμο των συνόρων, και σε συνεργασία και συνεννόηση με τον συναρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, κεντρικό Συντονιστή του Διυπουργικού Οργάνου, όντως προ δύο ημερών, απευθύνθηκε στον Πρόεδρο του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Θρασύβουλο Σταυριδόπουλο και του ζήτησε να διερευνήσει τις υφιστάμενες δυνατότητες στις εγκαταστάσεις του λιμένα Βόλου και να ενημερώσει σχετικά.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός κ. Βίτσας, ανέλαβε διερευνητική πρωτοβουλία προς τη δημοτική αρχή Βόλου και τις τοπικές αρχές. «Διευκρινίζω, λοιπόν, ότι καμία οριστική απόφαση δεν έχει ληφθεί και ότι δε θα υπάρξει αιφνιδιασμός. Αντιθέτως, ό,τι γίνει, θα γίνει στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού σχεδιασμού» αναφέρει.

Ωστόσο, ο ίδιος επισημαίνει ότι «όλοι, οφείλουμε να κατανοούμε, ότι πρόκειται για εθνικό σχεδιασμό κρίσιμης σημασίας, στον οποίο όλοι καλούμαστε να συμβάλουμε θετικά και δημιουργικά. Γιατί αυτό απαιτεί ο στόχος της ψύχραιμης και ανθρώπινης διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος, με ταυτόχρονη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και ομαλότητας. Προσδοκούμε στην εποικοδομητική συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές και τις τοπικές αρχές του Βόλου και της Μαγνησίας, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Και είμαστε βέβαιοι, ότι έτσι θα πορευτούμε. Επιδιώκουμε λύσεις ανθρώπινες και λειτουργικές, χωρίς επιβάρυνση των τοπικών κοινωνιών», προσθέτει.

Για το ιστορικό της υπόθεσης ενημερώνει ότι στις 2 και στις 5 Φεβρουαρίου, με πρωτοβουλία του, οργανώθηκαν στο υπουργείο δύο ευρύτατες συσκέψεις, με συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης (αντιπεριφερειάρχης Πειραιά, δήμαρχος Πειραιά, δήμαρχος Δραπετσώνας – Κερατσινίου και δήμαρχος Περάματος).

Κεντρικό θέμα των συσκέψεων, όπως λέει, ήταν ο σχεδιασμός της υποδοχής και της προσωρινής παραμονής στο λιμάνι του Πειραιά προσφύγων και μεταναστών, που αφικνούνται από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, ενόψει του εξελισσόμενου τότε κλεισίματος των βορείων συνόρων. Μετά το τέλος της 2ης σύσκεψης, τονίζει ότι, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους και απαντώντας σε σχετική ερώτηση με αφορμή και ανάλογη πρόταση του δημάρχου Πειραιά, είχε πει ότι, πράγματι η κυβέρνηση -ανάλογα με τις εξελίξεις- εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν και άλλα λιμάνια της χώρας -εκτός από το λιμάνι του Πειραιά- για τη μεταφορά και διακίνηση προσφύγων και μεταναστών, εφόσον οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Είχε αναφέρει, μάλιστα, όπως υπενθυμίζει, ως παραδείγματα τα λιμάνια του Λαυρίου, της Καβάλας, της Θεσσαλονίκης και του Βόλου. «Ηδη το λιμάνι της Καβάλας, έχει υποδεχθεί και συνεχίζει να υποδέχεται σημαντικό αριθμό ανθρώπων.

Ενάμιση μήνα μετά, οι εξελίξεις με το οριστικό κλείσιμο των συνόρων, έχουν οδηγήσει στην υλοποίηση του γνωστού σχεδιασμού, για την ανάπτυξη κέντρων – χώρων προσωρινής διαμονής, σε όλο το μήκος του άξονα από τον Πειραιά προς τη Βόρεια Ελλάδα, με την ενεργό πλέον συμμετοχή και υπεύθυνη βοήθεια, Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών. Τέτοιοι χώροι, έχουν αναπτυχθεί και θα αναπτυχθούν στην περιοχή της Περιφέρειας της Θεσσαλίας, συμπεριλαμβανομένου και του Νομού Μαγνησίας» συμπληρώνει.

Αναφορικά, τέλος, με κακόβουλα σχόλια σε βάρος του Προέδρου του Οργανισμού Λιμένα Βόλου Θρασύβουλου Σταυριδόπουλου, ο κ. Δρίτσας διευκρινίζει ότι ο κ. Σταυριδόπουλος αποδέχτηκε την ανάληψη αυτής της ευθύνης και επελέγη από τη Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ μετά από πρότασή του, με στόχο να αξιοποιήσει τις γνώσεις του και τις ικανότητές του, για να συμβάλει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, σε μία νέα εποχή αναδιοργάνωσης και ανάπτυξης του λιμένα Βόλου και σε καμία περίπτωση, για να λειτουργήσει ως κομματικός εκπρόσωπος. «Κατά γενική αναγνώριση, η μέχρι τώρα ολιγόμηνη θητεία του, έχει δώσει δείγματα γραφής, προς αυτή την κατεύθυνση», καταλήγει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου