ΤΟΠΙΚΑ

Στο χάρτη για το προσφυγικό ο Βόλος ~ Σύμφωνα με πληροφορίες

στο-χάρτη-για-το-προσφυγικό-ο-βόλος-σύ-64285

Εκθεσιακό και πρώην έκθεση αυτοκινήτων στην Ε.Ο. Βόλου – Λάρισας υποψήφιοι χώροι για τη στέγαση προσφύγων – Εκτακτη συνεδρίαση σήμερα του δημοτικού συμβουλίου

Ξαναμπαίνει στο χάρτη των πόλεων στις οποίες αναζητούνται χώροι για τη δημιουργία κέντρων προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων ο Βόλος. Σύμφωνα με πληροφορίες ο δήμος καλείται να προτείνει στεγασμένο χώρο – μετά το φιάσκο στο Αερινό- για τη φιλοξενία μέσα στο επόμενο δεκαήμερο περίπου 1.000 προσφύγων. Πηγές αναφέρουν ότι υπό εξέταση βρίσκονται από τη δημοτική αρχή δύο στεγασμένοι χώροι: το Εκθεσιακό Κέντρο και οι πρώην εκθεσιακές εγκαταστάσεις εταιρείας αυτοκινήτων στο 3ο χλμ. Βόλου – Λάρισας. Σήμερα μάλιστα, στις 2 το μεσημέρι, πρόκειται να συνεδριάσει εκτάκτως το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

«Συζήτηση για το προσφυγικό ζήτημα» είναι το θέμα της κατεπείγουσας συνεδρίασης που κρίθηκε απαραίτητη «μετά τις νέες εξελίξεις που προέκυψαν».

Επίσημη εισήγηση από τη δημοτική αρχή δεν υπάρχει επί του θέματος. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι ο Βόλος, ξαναμπαίνει στο χάρτη των περιοχών που καλούνται να φιλοξενήσουν μετανάστες, μολονότι αρχικά είχε απορριφθεί ως περιοχή που δεν βρίσκεται πάνω στον εθνικό οδικό άξονα και ως πόλη με τουριστική δραστηριότητα.

Καλά πληροφορημένες πηγές μάλιστα, κάνουν λόγο ότι ξεκίνησε εκ νέου από τη δημοτική αρχή αναζήτηση χώρου, στεγασμένου, για τη φιλοξενία των προσφύγων. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι στο μικροσκόπιο της ομάδας πλειοψηφίας του δήμου, βρίσκονται δύο χώροι: το Εκθεσιακό Κέντρο, που όμως είναι μέσα στον κεντρικό ιστό της πόλης και οι πρώην εκθεσιακές εγκαταστάσεις εταιρείας αυτοκινήτων στο 3ο χλμ. της Εθνικής οδού Βόλου – Λάρισας.

Το τελευταίο διήμερο συσκέψεις επί συσκέψεων γίνονται στο γραφείο δημάρχου για το επίμαχο ζήτημα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον η επικοινωνία του υπουργείου περιορίζεται απευθείας με στελέχη της δημοτικής αρχής Βόλου κι όχι με την Περιφέρεια Θεσσαλίας που φέρεται να μην έχει επίσημη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μιλούν για την άφιξη εντός των επόμενων δέκα ημερών, περίπου 1.000 προσφύγων στην πόλη.

Μπάχαλο… ενημέρωσης

Επίσημη ενημέρωση για το αν αναμένονται πρόσφυγες στην πόλη, πόσοι, ποιους χώρους εξετάζει ο δήμος Βόλου για τη φιλοξενία τους, δεν υπάρχει. Η μοναδική επίσημη ανακοίνωση που βγήκε επί του θέματος χθες το απόγευμα, αφορούσε στη διάψευση φήμης που ήθελε να έρχεται σήμερα κιόλας, καραβιά προσφύγων στην πόλη.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του ο δήμος αναφέρει:

«Ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τους πολίτες του Βόλου ότι διαχειριζόμαστε και αυτό το θέμα με πλήρη υπευθυνότητα και τη δέουσα σοβαρότητα, με γνώμονα πρώτα απ’ όλα τα συμφέροντα της πόλης και των πολιτών.

Ηδη βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τα συναρμόδια υπουργεία και την Περιφέρεια για την αναζήτηση της βέλτιστης λύσης και καμία απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί εάν δεν έχει τη δική μας συναίνεση. Οι πολίτες να είναι σίγουροι ότι και το καλύτερο δυνατό θα γίνει, αλλά και οι ίδιοι θα έχουν μια έγκυρη και πλήρη ενημέρωση και γι’ αυτό το θέμα. Η αδιαφάνεια και το παρασκήνιο ήταν οι μεθοδεύσεις των πολιτικών απατεώνων που δρούσαν σε αυτή τη πόλη και την κατέστρεφαν συστηματικά, με ιδιοτέλεια».

Η φήμη για την… καραβιά προσφύγων, φαίνεται να βγήκε μετά από επικοινωνία υπαλλήλων του δήμου με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, καθώς κρίθηκε αναγκαία η προγραμματισμένη για τις 4 το απόγευμα, ημερίδα για το προσφυγικό.

Σε ανακοίνωσή της, η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η ημερίδα κρίνεται σκόπιμο να αναβληθεί με βάση την ενημέρωση της ΔΔΕ, για την άφιξη προσφύγων στην πόλη μας και την πραγματοποίηση σχετικών δραστηριοτήτων από τις αρχές».

Στους λόγους δε της αναβολής αναφέρεται η «δέσμευση της αίθουσας διεξαγωγής της ημερίδας από το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου λόγω της έκτακτης συνεδρίασής του, με βάση την πληροφόρηση για την έκτακτη άφιξη των προσφύγων».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου