ΤΟΠΙΚΑ

Αντιδράσεις, ένταση και αστυνομία για το κλάδεμα των δέντρων

αντιδράσεις-ένταση-και-αστυνομία-για-65143

Χθες το πρωί, στο προαύλιο του Παγκύπριου Διδακτηρίου

Ενταση επικράτησε χθες το πρωί, στην Κύπρου και συγκεκριμένα, στο προαύλιο του Παγκύπριου Διδακτηρίου, ενόσω βρισκόταν σε εξέλιξη εργασίες κλαδέματος των δέντρων στο προαύλιο από την υπηρεσία πρασίνου του δήμου Βόλου. Το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κώστας Βολιώτης και τρία ακόμη μέλη, επιχείρησαν να σταματήσουν τις εργασίες, καταγγέλλοντας πετσόκομμα των δέντρων. Μάλιστα ο κ. Βολιώτης στάθηκε κάτω από ευκάλυπτο την ώρα που συνεργείο έκοβε κλαδιά. Κλήθηκε αστυνομία προκειμένου να πειστεί και να αποχωρήσει τελικώς από το σημείο.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Συνεργεία της Διεύθυνσης Πρασίνου του δήμου Βόλου, ξεκίνησαν χθες εργασίες κλαδέματος των δέντρων στην οδό Κύπρου. Τα συνεργεία μπήκαν και στο προαύλιο του Παγκύπριου Διδακτηρίου για το κλάδεμα ευκαλύπτων και λευκών.

Ενώ εργάτες σε καλαθοφόρα συνέχιζαν τα κλαδέματα, οι εργασίες διακόπηκαν όταν το μέλος της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, Κώστας Βολιώτης μπήκε στο χώρο και κάθισε κάτω από ένα δέντρο απαιτώντας να σταματήσει «το πετσόκομμα» των δέντρων.

Τρία ακόμη μέλη της Περιβαλλοντικής συνόδευαν τον κ. Βολιώτη, καταγγέλλοντας έγκλημα σε βάρος του πρασίνου στην πόλη.

Αμεσα ειδοποιήθηκε η αντιδήμαρχος πρασίνου του δήμου Βόλου, Μίνα Καλογήρου, η οποία μετέβη στο σημείο. Στο μεταξύ ειδοποιήθηκε και η Αστυνομία για την απομάκρυνση του κ. Βολιώτη.

Σύμφωνα με τον κ. Βολιώτη, περίοικοι ειδοποίησαν την Π.Π.Μ. ότι «συνεργεία του δήμου Βόλου κατακρεουργούσαν τεράστιους ευκαλύπτους». «Οταν φθάσαμε εκεί αντικρίσαμε μια τραγική εικόνα. Δέντρα ύψους περίπου 15 μέτρων κόβονταν σχεδόν στον κορμό και έμεναν σε ύψος περίπου 4 μέτρα, έχοντας χάσει το σύνολο σχεδόν του πράσινου φυλλώματός τους», ανέφερε, καταγγέλλοντας καταστροφή του πράσινου στην πόλη.

«Ο κ. Βολιώτης κάνει σόου, εμείς κάνουμε δημόσιο έργο», ήταν η άμεση απάντηση της κ. Καλογήρου, που υπογράμμισε ότι οι εργασίες κλαδέματος γίνονται με βάση του κανόνες γεωπονίας και με στόχο την αναγέννηση του αστικού πρασίνου. Για το συμβάν, έγινε αναφορά στην Αστυνομία για παρακώλυση δημοσίου έργου και έκθεση σε κίνδυνο.

Η ΠΠΜ

Σε ανακοίνωσή της η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «αυτό που γίνεται φέτος στην πόλη του Βόλου δεν έχει προηγούμενο. Ολα τα δέντρα πετσοκόβονται κυριολεκτικά. Οσα επιβιώσουν (κάμποσα θα ξεραθούν) θα κάνουν τουλάχιστον τρία χρόνια για να επανέλθουν. Η κυρία Καλογήρου επικαλέστηκε την άποψη του καθηγητή της Γεωπονίας κυρίου Νάνου για να δικαιολογήσει το γεγονός ότι τα δέντρα πετσοκόβονται. Πολύ θα θέλαμε να μας πει ο κ. Νάνος αν είναι σύμφωνο με τους κανόνες της γεωπονικής αυτό που έγινε σήμερα στην αυλή του 1ου Λυκείου, με την ανοχή αν όχι με την προτροπή της διεύθυνσης του σχολείου και αν το μονόπλευρο κλάδεμα πολλών δέντρων στον Κραυσίνδωνα είναι επίσης δόκιμη γεωπονική πρακτική;».

Ο δήμος Βόλου

Από το γραφείο Τύπου του δήμου Βόλου, γίνεται λόγος για θεατρινισμούς:

«Δεν έχουν τέλος οι κακής ποιότητας θεατρινισμοί των μελών της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, που με ποικίλους τρόπους επιχειρούν να επιβάλλουν τις απόψεις τους κόντρα στην ίδια την λογική και την επιστήμη!

Νέο κρούσμα η «επιχείρησή» τους να ματαιώσουν το κλάδεμα των ευκαλύπτων στην οδό Πολέμη, στην αυλή του 1ου Γυμνασίου Βόλου, το οποίο ζήτησαν οι ίδιοι οι καθηγητές του σχολείου, ενώ την αναγκαιότητα του κλαδέματος διαπίστωσαν οι επιστήμονες γεωπόνοι του Δήμου Βόλου και όχι βέβαια οι πρώτοι τυχόντες γραφικοί.

Ας συνειδητοποιήσουν επιτέλους ότι οι εποχές του Σκοτινιώτη και των άλλων εταίρων τους στην εξουσία, που ετσιθελικά είχαν επιβάλει στην πόλη, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.

Η Δημοτική Αρχή του Βόλου, με τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων, εφαρμόζει ένα ευρύ πρόγραμμα κλαδέματος, που θα γίνει σε όλη την πόλη, προκειμένου να προστατευτεί και να αναζωογονηθεί σωστά το πράσινο, που επί δέκα και πλέον χρόνια είχε εγκαταλειφθεί κατά τρόπο εγκληματικό. Όταν οι ίδιοι σιγούσαν προστατεύοντας την παροιμιώδη ανικανότητα και την ανυπαρξία των εταίρων τους στην εξουσία, καθιστάμενοι, έτσι, συνένοχοι στα εγκλήματα σε βάρος της πόλης».

Οι κάτοικοι

Πάντως, την ώρα των επεισοδίων, παρενέβησαν και περίοικοι, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ του κλαδέματος των δέντρων.

Κάποιοι μάλιστα έσπευσαν να ευχαριστήσουν την κ. Καλογήρου κι αυτό γιατί κλαδιά των δέντρων φθάνουν μέχρι και τους ψηλότερους ορόφους πολυκατοικιών, ενώ άλλο δέντρο είχε «αγκαλιάσει» με τα κλαδιά του ολόκληρη μονοκατοικία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου