ΤΟΠΙΚΑ

Παρέμβαση Τσίπρα ζητούν οι εργαζόμενοι του Ιμάντα

παρέμβαση-τσίπρα-ζητούν-οι-εργαζόμεν-65926

Για να αποτραπεί το οριστικό λουκέτο στον Ιμάντα, στις 2.30 το μεσημέρι η τριμερής με το Γ. Κατρούγκαλο στην Αθήνα

Επιστολή στον πρωθυπουργό με την οποία ζητούν την άμεση παρέμβασή του για να αποτραπεί το οριστικό λουκέτο της μονάδας απέστειλαν οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ΙΜΑΣ Α.Ε. που συνυπογράφεται από την Ομοσπονδία Εργαζομένων στις Χημικές Βιομηχανίες. Σήμερα το πολιτικό προσωπικό του Νομού, εκπρόσωποι των τοπικών φορέων, ΕΚΒ, το σωματείο του εργοστασίου και η Ομοσπονδία θα διαβούν το κατώφλι του υπουργείου Εργασίας όπου έχει οριστεί συνάντηση στις 2.30 το μεσημέρι με τον υπουργό Γ. Κατρούγκαλο. Θα παραστεί επίσης αντιπροσωπεία των εργαζομένων που θα κατέβει μαζικά με πούλμαν.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Με σταθερή την πεποίθηση ότι «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία» τόσο με την επιστολή προς τον πρωθυπουργό όσο και με τη σημερινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο εργαζόμενοι και φορείς ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να αποτρέψουν το λουκέτο που ανακοινώθηκε επίσημα την προηγούμενη Παρασκευή και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις μεταξύ εταιρείας και εργαζομένων.

Στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου τονίζεται: «Το υπουργείο Εργασίας καλεί σε τριμερή συμφιλιωτική διαδικασία τους εργαζόμενους (μέσω του σωματείου τους), και τη διοίκηση της επιχείρησης Contitech ΙMAS Α.Ε., σήμερα Τετάρτη 16.3.2016 και ώρα 14:30, με στόχο να βρεθεί η προσφορότερη λύση για τη συνέχιση της παραγωγικής λειτουργίας της εταιρείας και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων της».

Χθες το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο καθώς οι 138 εργαζόμενοι, ο ένας μετά τον άλλον άρχισαν να παραλαμβάνουν με δικαστικό κλητήρα τις εξώδικες δηλώσεις με τις οποίες ενημερώνονται ότι δεν υφίσταται πλέον παραγωγική διαδικασία και ότι ουσιαστική δεν θεωρούνται εργαζόμενοι της επιχείρησης.

Από χθες εξάλλου άρχισε να τρέχει και το πρόγραμμα οικειοθελών αποχωρήσεων που θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαρτίου, με το μπόνους των 40.000 ευρώ που θα καταβληθεί συν τη νόμιμη αποζημίωση σε όσους συμμετέχουν σε αυτό, διαφορετικά θα καταγγέλλονται οι συμβάσεις εργασίας με το διευθυντικό δικαίωμα του 5%.

Η επιστολή

Στην επιστολή που απέστειλαν από κοινού Ομοσπονδία και σωματείο εργαζομένων επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

«Σας καλούμε να αφιερώσετε λίγο από τον πολύτιμο χρόνο σας, για το θέμα που έχει προκύψει από την αναγγελία κλεισίματος της Εταιρείας Contitech ΙΜΑΣ Α.Ε. που θα έχει σαν αποτέλεσμα, να προστεθούν στον κατάλογο των ανέργων ακόμα 150 εργαζόμενοι.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωση που δημοσίευσε στις 13/03/2016 η μητρική Εταιρεία Contitech Α.Ε. κάνει γνωστή τη διακοπή της παραγωγικής μεταφορικών ταινιών της Εταιρείας που εδρεύει στη χώρα μας και συγκεκριμένα στην Βιομηχανική περιοχή του Βόλου.

Πρέπει να γνωρίζετε, ότι Διοίκηση και εργαζόμενοι βρισκόντουσαν σε διάλογο για υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας όχι με βάση αιτημάτων των εργαζομένων αλλά με βάση πρόταση της Εταιρείας με σημαντικές οικονομικές και θεσμικές περικοπές.

Το Σωματείο με σοβαρότητα και υπευθυνότητα αποδέχτηκε μεγάλο μέρος των προτάσεων της Εταιρείας, αντιλαμβανόμενο τις πραγματικές δυσκολίες.

Δυστυχώς όμως, δεν στάθηκε δυνατόν να υπάρξει συμφωνία, γιατί από την πλευρά της Εταιρείας, έμπαινε επιτακτικά και απαιτητικά, να συμπεριληφθεί σε άρθρο της Σ.Σ.Ε. το μέτρο της εκ περιτροπής εργασία, όταν αυτό είναι θεσπισμένο νομικά.

Η αποδοχή σε άρθρο της Σ.Σ. δημιουργούσε ταπεινωτικό χαρακτήρα για το Σωματείο και πιθανόν γνωρίζοντας την αντίθεσή μας στεκόντουσαν πεισματικά στο συγκεκριμένο θέμα, έχοντας πιθανόν σαν στόχο να εφαρμόσουν- προαποφασισμένοι-την απόφαση για κλείσιμο της Εταιρείας χρεώνοντας την σε δήθεν αδιαλλαξία των εργαζομένων.

Αυτό αποδεικνύεται, όταν στις 11/03/2016 χωρίς να έχει εκπνεύσει ο χρόνος. που η Εταιρεία είχε ορίσει, το Σωματείο ζήτησε συνάντηση για να μεταφέρει απόφαση του Δ.Σ. με την αποδοχής και αυτής της ακραίας θέσης της Εταιρείας.

Τότε μας ανακοινώθηκε ότι ήδη έχει αποφασιστεί το κλείσιμο της Εταιρείας…

Κύριε Πρωθυπουργέ, ταπεινή μας άποψη είναι, ότι προσωπικά πρέπει να αναλάβετε πρωτοβουλίες ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμο της Εταιρείας».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου