ΤΟΠΙΚΑ

Βροχή για 2,5 μήνες σε ένα διήμερο

βροχή-για-25-μήνες-σε-ένα-διήμερο-66311

«ΠΝΙΓΗΚΑΝ» ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΟ ΒΟΛΟ

Βροχή για 2,5 μήνες έπεσε μέσα σε δύο ημέρες στο Βόλο, την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα. Μέσα σε 108 χιλιοστά βροχής, το ένα πέμπτο του ετήσιου υετού στην πόλη, «πνίγηκαν» η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση του δήμου αλλά και το σαρακοστιανό τραπέζι στον Αγιο Κωνσταντίνο. Αντί για μουσική σάμπα από τις μεγαφωνικές εγκαταστάσεις για την καρναβαλική παρέλαση, στους δρόμους της πόλης που μετατράπηκαν σε ποτάμια, ακούγονταν οι σειρήνες της Πυροσβεστικής, που κλήθηκε να αντλήσει νερά από πλημμυρισμένα υπόγεια σπιτιών και πολυκατοικιών. Viral έγινε φωτογραφία σε τσιπουράδικο στην παραλία της πόλης, που πλημμύρισε με νερά μέχρι τη γάμπα αλλά οι θαμώνες δεν πτοήθηκαν: ανέβασαν τα πόδια τους στις καρέκλες και συνέχισαν να πίνουν το τσιπουράκι τους…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Μία ώρα πριν ξεκινήσει η προγραμματισμένη για τις τέσσερις το απόγευμα της Κυριακής, καρναβαλική παρέλαση του δήμου Βόλου, άνοιξαν οι ουρανοί πάνω από την πόλη.

Στο Εκθεσιακό Κέντρο βρίσκονταν τα άρματα με τα πληρώματα που θα λάμβαναν μέρος στην παρέλαση και περίμεναν μήπως «κόψει» η βροχή και καταφέρουν να βγουν στους δρόμους. Την ίδια ώρα, γκρουπ συμμετεχόντων στην παρέλαση περίμεναν στα «Κύματα» για να δοθεί το σήμα της έναρξης.

Ο καιρός όμως τα έκανε… μούσκεμα. Ο όγκος του νερού ήταν τόσο μεγάλος, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια. Οι καρναβαλιστές έτρεχαν να βρουν καταφύγιο για να απαγκιάσουν, ενώ οι μεγαφωνικές εγκαταστάσεις από τις οποίες θα ακούγονταν μουσική για την καρναβαλική παρέλαση, μαζεύτηκαν άρον – άρον.

Λίγη ώρα αργότερα από το γραφείο Τύπου του δήμου Βόλου, ανακοινώνονταν ότι η καρναβαλική παρέλαση ματαιώνεται: «λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, που επικρατούν και αυτή την ώρα, οι προγραμματισμένες για σήμερα, Κυριακή, αποκριάτικες εκδηλώσεις, στην παραλία του Βόλου, με τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών, δυστυχώς ματαιώνονται».

Η προσπάθεια… πνίγηκε στο νερό της βροχής. «Μας έμεινε η πολύτιμη εμπειρία για του χρόνου», σχολίασε ο Πρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, Γιώργος Βλιώρας, μετά το… ναυάγιο της Αποκριάς.

Οι 1.204 επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου Costa Neoclassica που θα συμμετείχαν στην παρέλαση, επικοινώνησαν με το δήμο Βόλου και ενημερώθηκαν ότι οι εκδηλώσεις αναβάλλονται…

Ούτε το τραπέζι για τη Σαρακοστή, στήθηκε στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου. Τσίπουρα και κρασιά επιστράφηκαν στους χορηγούς, ενώ τα φαγώσιμα, θαλασσινά, λαγάνες, τουρσί κ.α. διατέθηκαν για συσσίτια οργανώσεων της πόλης και φυσικά της Εκκλησίας.

Σειρήνες αντί για… σάμπα

Στους δρόμους της πόλης αντί για αποκριάτικη μουσική, ακούγονταν οι σειρήνες της Πυροσβεστικής.

Από τη 1:30 το μεσημέρι έως τις 6 το απόγευμα της Κυριακής, πυροσβεστικά οχήματα κλήθηκαν να προχωρήσουν σε άντληση υδάτων από πέντε υπόγεια σπιτιών και πολυκατοικιών μέσα στο πολεοδομικό συγκρότημα.

Αλλες τρεις αντλήσεις -σε Βόλο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Αλμυρό- έγιναν την Καθαρά Δευτέρα.

Τσίπουρο σε μαγαζί… Βενετία

Λίγη ώρα μετά την έναρξη της καταρρακτώδους βροχής της Κυριακής, τσιπουράδικο στην παραλία της πόλης έγινε… Βενετία.

Τα ορμητικά νερά της βροχής που δεν προλάβαιναν να βρουν έξοδο προς τη θάλασσα, μπήκαν μέσα στο τσιπουράδικο Ιωλκός, που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο από θαμώνες.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το ύψος των νερών έφθασε μέχρι τη γάμπα. Πελάτες του καταστήματος, σήκωσαν τα πόδια τους από το πάτωμα, άλλοι ανέβηκαν πάνω στις καρέκλες για να μη γίνουν μούσκεμα.

Αμεσα κλήθηκε η Πυροσβεστική, ενώ εργαζόμενοι στο τσιπουράδικο, προσπαθούσαν όπως – όπως να διώξουν τα νερά της βροχής.

Πάντως μετά το αρχικό σοκ, οι θαμώνες συνέχισαν να πίνουν τσιπουράκι και να απολαμβάνουν θαλασσινούς μεζέδες στα… πλωτά τραπέζια.

Εβρεξε όσο 2,5 μήνες

Σύμφωνα με το μετεωρολόγο και υπεύθυνο λειτουργίας του ΕΜΕΣ Αλέξανδρος Τακούδης, Θεοφάνη Τακούδη, η βροχή του διημέρου στο Βόλου, αντιστοιχεί στη βροχόπτωση 2,5 μηνών.

Την Κυριακή της Αποκριάς και την Καθαρά Δευτέρα, έπεσαν 108 χιλιοστά βροχής, όταν ο ετήσιος υετός είναι 520 χιλιοστά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 207 χιλιοστά από την αρχή του 2016 και τα 132 χιλιοστά βροχής μέσα στο Μάρτιο, τα 108 ήταν το συγκεκριμένο διήμερο.

Οπως ανέφερε ο κ. Τακούδης, η βροχόπτωση ήταν ισχυρή, δεν είναι όμως σπάνιο φαινόμενο για το Μάρτιο, που γενικά δίνει βροχές στην πόλη. Μάλιστα σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένονται κι άλλες βροχοπτώσεις έως τέλος του μήνα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου