ΤΟΠΙΚΑ

Λύση για τα «δόντια» στις Νέες Παγασές

λύση-για-τα-δόντια-στις-νέες-παγασές-67100

Μετά από 20 και πλέον χρόνια αγώνων των κατοίκων – Δεκάδες ατυχήματα στο αιματοβαμμένο σημείο της εθνικής οδού

Λύση μετά από 20 και πλέον χρόνια αγώνων των κατοίκων των Νέων Παγασών, δίνει το υπουργείο Πολιτισμού στην προβληματική συνύπαρξη του εθνικού οδικού δικτύου με τους πεσσούς στη θέση «Αϊβαλιώτικα». Τα λεγόμενα δόντια έχουν ως αποτέλεσμα η εθνική οδός Βόλου – Μικροθηβών να στενεύει απότομα και δεκάδες είναι τα ατυχήματα που έχουν σημειωθεί. Από το 2007 έως και το 2015 έχουν σημειωθεί δέκα τροχαία ατυχήματα. Τα τρία ήταν θανατηφόρα, τα υπόλοιπα πολύ σοβαρά. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που έχει αναδειχθεί ήδη από τη δεκαετία του 1990.

Σύμφωνα με το βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλλή, «μετά από προσπάθειες δεκαετιών και αιτήματα φορέων και κατοίκων που δεν είχαν βρει ανταπόκριση, με πρόσφατη απόφαση του υπουργού Πολιτισμού, δίνεται λύση στο μεγάλο κυκλοφοριακό πρόβλημα που προκαλείται από την ύπαρξη των «δοντιών» στην εθνική οδό, στην περιοχή «Αϊβαλιώτικα» των Νέων Παγασών.

Με υπουργική απόφαση που υπογράφηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2016 και η οποία κοινοποιήθηκε στο γραφείο αντιδημάρχου Πολιτισμού του δήμου Βόλου, εγκρίθηκε η μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων από την ύπαρξη των «δοντιών» του ρωμαϊκού υδραγωγείου εκατέρωθεν του εθνικού δρόμου.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση, εγκρίνεται η απομάκρυνση του ανατολικού πεσσού, εκείνου που βρίσκεται στην πλευρά του ρεύματος εισόδου προς το Βόλο και η τοποθέτησή του σε άλλο σημείο που θα καθορισθεί από την Αρχαιολογική υπηρεσία. Παράλληλα, δίνονται οι λεπτομέρειες για τις μελέτες που πρέπει να γίνουν, από ειδικευμένο μηχανικό, για την ασφαλή απομάκρυνση και τοποθέτηση του πεσσού στο νέο σημείο.

Οπως είναι γνωστό, το συγκεκριμένο θέμα αποτελούσε αίτημα δεκαετιών για τους τοπικούς φορείς και τους κατοίκους των Νέων Παγασών, καθώς στο σημείο αυτό έχουν σημειωθεί δεκάδες ατυχήματα, πολλές φορές με μοιραίο αποτέλεσμα, χωρίς μέχρι τώρα να είχε γίνει κατανοητή η ανάγκη λήψης αποφάσεων που θα έκαναν ασφαλή την κυκλοφορία πεζών και οχημάτων».

Η απόφαση

Με βάση την απόφαση εγκρίνεται η μελέτη κυκλοφοριακών επιπτώσεων από την ύπαρξη των πεσσών του Ρωμαϊκού Υδραγωγείου επί της οδού Αθηνών στη θέση «Δόντια» περιοχή «Αϊβαλιώτικα».

Το πράσινο φως άναψε για την απομάκρυνση μόνο του ανατολικού πεσσού και για την τοποθέτησή του σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα υποδειχθεί από την υπηρεσία.

Προϋπόθεση είναι επίσης να εξασφαλιστεί η δυνατότητα επαναφοράς του πεσσού στην αρχική του θέση μελλοντικά, λαμβάνοντας υπόψη και το υπό διαμόρφωση πρόγραμμα δημιουργίας αρχαιολογικού πάρκου Δημητριάδος.

Επίσης προϋπόθεση είναι να εξασφαλιστούν οι επιστημονικές προϋποθέσεις για τη μεταφορά του πεσσού και συγκεκριμένα να εκπονηθεί αρχαιολογική έρευνα, μελέτη από ειδικευμένο μηχανικό, ενώ την επίβλεψη του έργου μεταφοράς, διαμόρφωσης χώρου υποδοχής και εξασφάλισης του πεσσού θα έχουν έμπειροι μηχανικοί. Στο σημείο θα τοποθετηθεί ενημερωτική πινακίδα.

Ανακοίνωση του δήμου Βόλου για τα «Δόντια»

Σχετικά με την ανακοίνωση του βουλευτή Μαγνησίας Μάκη Μπαλλή για τη λύση που δόθηκε με τα «δόντια» στις Νέες Παγασές το γραφείο Τύπου του δήμου Βόλου εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

“Καλώς τον και ας άργησε! Ο λόγος για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, στη Μαγνησία, Μάκη Μπαλλή που έσπευσε περιχαρής να ενημερώσει ότι μετά από 40 ολόκληρα χρόνια επιτέλους μετακινείται ο πεσσός που βρίσκεται στην πλευρά του ρεύματος εισόδου προς το Βόλο και η τοποθέτησή του σε άλλο σημείο που θα καθορισθεί από την Αρχαιολογική υπηρεσία.

Βεβαίως αν ενδιαφερόταν ειλικρινά για τα ζητήματα της πόλης, γι’ αυτό αλλά και για πολλά άλλα, θα είχε ενημερωθεί πολύ πιο μπροστά, αφού η Δημοτική Αρχή του Βόλου, χωρίς φανφάρες και διθυράμβους, πέτυχε να δοθεί μια λύση στο μείζον αυτό πρόβλημα, που ταλανίζει ιδιαίτερα τους κατοίκους των Νέων Παγασσών΄

Σε κάθε περίπτωση το ενδιαφέρον του είναι ευπρόσδεκτο, επαναλαμβάνουμε εφόσον είναι ειλικρινές, και στοχεύει στην επίλυση των προβλημάτων της πόλης και δεν είναι άλλη μια προσπάθεια οικειοποίησης των αγώνων και των προσπαθειών άλλων.

Η Δημοτική Αρχή παραμένει προσανατολισμένη στην παραγωγή έργου, χωρίς επικοινωνιακά τερτίπια, και σε αυτή την κατεύθυνση είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, χωρίς καπελώματα και πολιτικάντικες φιοριτούρες. Μακάρι να προσαρμοστούν όλοι σε αυτή την αρχή και να σταματήσει το απαράδεκτο καθεστώς, που ίσχυε για χρόνια.”

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου