ΤΟΠΙΚΑ

Πόλεμος ΚΕΔΕ – Κώστα Πουλάκη – ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΤΗΝ ΑΡΓΙΑ ΑΧΙΛΛΕΑ ΜΠΕΟΥ

πόλεμος-κεδε-κώστα-πουλάκη-με-φοντ-74371

«Πόλεμος» μεταξύ Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος και του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Κώστα Πουλάκη, έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα, με φόντο την αργία Αχιλλέα Μπέου από τη θέση του δημάρχου Βόλου. Το «φιτίλι» της αντιπαράθεσης, άναψε άρθρο του διευθυντή του aftodioikisi.gr Χρίστου Βούζα, «Ο Μπέος σε ρόλο… Οβελίξ», στο οποίο απάντησε ο κ. Πουλάκης, επιρρίπτοντας ευθύνες στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Ηλία Τσέλιγκα, στην Εισαγγελία Βόλου αλλά και στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γιώργο Πατούλη για την «υπόθεση Μπέου».

Σε αυστηρό ύφος απάντησε η ΚΕΔΕ στο Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών καλώντας τον να ζητήσει δημόσια συγγνώμη και να σταματήσει τη συκοφάντηση και στοχοποίηση των δημάρχων, για να ανταπαντήσει ο κ. Πουλάκης ότι «ενισχύεται η αντίληψη που προσπαθεί να ανατρέψει το υπουργείο Εσωτερικών ότι οι δήμοι είναι εστίες γενικευμένης διαφθοράς».

Κ. Πουλάκης: «Στοχοποιήθηκα από τον πρώην δήμαρχο»

Στην επιστολή του ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στο χρονικό των γεγονότων για την υπόθεση Αχιλλέα Μπέου, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιήθηκε από τον σε αργία δήμαρχο.

Οπως αναφέρει υπό την πίεση που δέχθηκε από την κοινωνία του Βόλου, μόλις βγήκε το παραπεμπτικό βούλευμα για τον Αχ. Μπέο κινήθηκε στην κατεύθυνση της άμεσης αποκατάστασης της νομιμότητας. «Τη στάση μου αυτή την «πλήρωσα» και προσωπικά, αφού στοχοποιήθηκα από τον εν λόγω πρώην δήμαρχο, που κατ’ επανάληψη μου επιτέθηκε και συνεχίζει να μου επιτίθεται, εκτοξεύοντας δημόσια εις βάρος μου ύβρεις, συκοφαντίες, κοροϊδίες, αλλά και απειλές, με αποκορύφωμα την περίοδο των Χριστουγέννων, όπου βρέθηκα στο Βόλο με την οικογένειά μου, υπό καθεστώς διαρκούς και εμφανούς παρακολούθησης από τους «μπράβους» του κ. Μπέου», αναφέρει ο κ. Πουλάκης.

Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στο Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας Ηλία Τσέλιγκα. «Από τα μέσα Οκτωβρίου, σε άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες δικαστικές και εισαγγελικές αρχές και την ηγεσία της Δικαιοσύνης, εξάντλησα κάθε νόμιμο περιθώριο πίεσης προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας και τον ασκούντα καθήκοντα Γενικού Γραμματέα αυτής, κ. Τσέλιγκα, ο οποίος έθετε διαρκώς νέα διαδικαστικά προσκόμματα, να ολοκληρώσει άμεσα τη σχετική διαδικασία θέσης του κ. Μπέου σε αργία», είπε αφήνοντας αιχμές κατά του κ. Τσέλιγκα.

Αιχμές κατά Πατούλη και Εισαγγελίας Βόλου

Ο ίδιος κατηγόρησε και τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, αναφέροντας ότι «την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση και το υπουργείο Εσωτερικών και Δ.Α. έπαιρνε όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου να θωρακίσει θεσμικά το σύστημα και να διασφαλίσει, ακριβώς, την εφαρμογή της νομιμότητας και του Συντάγματος και όχι του «νόμου του φόβου», ο κ. Μπέος βρήκε απροσδόκητο υποστηρικτή στην ηγεσία της ΚΕΔΕ. Ειδικότερα, η ΚΕΔΕ διά του προέδρου της, κ. Πατούλη, ζητούσε μετ’ επιτάσεως την απόσυρση (!) του άρθρου 6 του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα» (ήδη νόμος 4368/2016) που προωθούσε το ΥΠΕΣΔΑ, με το οποίο αυστηροποιούνταν το καθεστώς θέσης των αιρετών σε αργία, επιβεβαιώνοντας τη μηδενική ανοχή της παρούσας κυβέρνησης στην ανομία».

Με την ίδια επιστολή του αφήνει αιχμές και κατά της Εισαγγελίας Βόλου:

«Επειδή ακριβώς τα πραγματικά περιστατικά που αποδεικνύουν ότι ο κ. Μπέος εξακολουθεί να εμφανίζεται ως δήμαρχος λαμβάνουν χώρα στο Δημαρχείο και ευρύτερα στην πόλη του Βόλου, είχα εξαρχής επισημάνει σε όσους πολίτες ή φορείς μου απευθύνθηκαν ότι ο ενδεδειγμένος τρόπος είναι να ζητήσουν τη συνδρομή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της κατά τόπον αρμόδιας Εισαγγελίας (…). Οι υπόνοιες περί αδράνειας ή περί αδυναμίας του Υπουργείου και της κυβέρνησης να επιβάλλουν τη νομιμότητα είναι παντελώς ανυπόστατες. Αλλωστε, σε μια ευνομούμενη πολιτεία υπάρχουν θεσμοί και διαδικασίες, από τις οποίες δεν προκύπτουν μόνο δικαιώματα για τις διάφορες δημόσιες εξουσίες και όργανα (π.χ. Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Εισαγγελικές Αρχές κ.λπ.), αλλά και υποχρεώσεις και ευθύνες για τους φορείς τους, οι οποίες δεν μπορεί πάντοτε να αποκρύβονται με τη γενική και βολική μετακύλιση του βάρους στην κυβέρνηση, ειδικά όταν αυτή έχει παράσχει κάθε δυνατή πολιτική κάλυψη και στήριξη για την πάταξη της διαπλοκής και του οργανωμένου εγκλήματος σε όλα τα επίπεδα».

Γ. Πατούλης: «Να ζητήσει δημόσια συγνώμη από την ΚΕΔΕ»

Οι δηλώσεις του κ. Πουλάκη προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, ο οποίος κάλεσε το Γ.Γ. του ΥΠΕΣ να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού συνολικά και την Κ.Ε.Δ.Ε.

Ο κ. Πατούλης κάνει λόγο για δυσφήμιση της Τ.Α. από υποκριτικές συμπεριφορές κι ενέργειες στελεχών της Κυβέρνησης και σημειώνει

«Ο κ. Πουλάκης σκόπιμα:

Πρώτον, επιχειρεί παραπλανητικά να συνδέσει το αίτημα της Κ.Ε.Δ.Ε. (και μάλιστα της Γενικής Συνέλευσης των δημάρχων της κι όχι του Προέδρου Γ. Πατούλη, όπως ψευδώς αναφέρει ο κ. Πουλάκης) για την απόσυρση του άρθρου 6 του νομοσχεδίου για το παράλληλο πρόγραμμα, με την υπόθεση της αργίας του Δημάρχου Βόλου Α. Μπέου. Πίσω από το δικαιολογημένο αυτό αίτημα επιχειρεί να καλύψει την αδυναμία του Υπουργείου Εσωτερικών να εφαρμόσει τις αποφάσεις που το ίδιο λαμβάνει .

Δεύτερον, δεν αναφέρει πουθενά ότι η Κ.Ε.Δ.Ε. και ο Πρόεδρος της ζήτησαν την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου όχι γιατί δεν επιθυμούν την ενίσχυση της διαφάνειας και του ελέγχου σε όλα τα στάδια άσκησης της δημόσιας εξουσίας. Αλλά γιατί το συγκεκριμένο άρθρο περιοριζόταν αποκλειστικά και μόνον στην αυστηροποίηση του ελέγχου και των ποινών των αιρετών της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού. Αφήνοντας εκτός τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων, τους Βουλευτές και τους Υπουργούς. Η Κ.Ε.Δ.Ε. δεν έχει αντίρρηση ούτε στον έλεγχο, ούτε στην επιβολή αυστηρών ποινών για όσους παραβαίνουν το Νόμο. Αλλά αυτό πρέπει να ισχύει για όλους, κι όχι μόνον για τους Δημάρχους.

Τρίτον, για την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι απαράδεκτο η Κεντρική Εξουσία να νομοθετεί στοχοποιώντας πρόσωπα και συγκεκριμένες περιοχές, με βάση τις προσωπικές πολιτικές φιλοδοξίες των κυβερνητικών στελεχών.

Με βάση τα παραπάνω, θεωρούμε απαράδεκτο και παραπλανητικό το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Πουλάκη και τον καλούμε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού συνολικά και την Κ.Ε.Δ.Ε., για τις αναφορές του στο πρόσωπο του κ. Πατούλη. Δεν θα ανεχθούμε άλλο καμία συκοφάντηση και στοχοποίηση των Δημάρχων».

Ανταπάντηση Πουλάκη

Ανταπάντηση με αιχμές, δίνει ο Κ. Πουλάκης, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Το αίτημα της ΚΕΔΕ είναι οι αιρετοί των Δήμων να τίθενται σε αργία μόνο αν προφυλακιστούν, ενώ αντίθετα να ασκούν κανονικά τα καθήκοντά τους όσοι παραπέμπονται για κακούργημα χωρίς να τους επιβληθεί προφυλάκιση, κάτι που δεν συνάδει με την ανάγκη διασφάλισης της νομιμότητας και του κύρους της Αυτοδιοίκησης.

Τρίτον, σε αντίθεση προς τις εντυπώσεις που επιχειρείται να δημιουργηθούν, οι Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων δεν υπάγονται σε κάποιο ευνοϊκό καθεστώς, αλλά στους αυστηρότερους κανόνες που ισχύουν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Οσο για τα περί βουλευτών και υπουργών, ο κ. Πατούλης όφειλε να γνωρίζει ότι αποτελούν αντικείμενο συνταγματικής αναθεώρησης.

Τέταρτον, η «επίμαχη» διάταξη υπερψηφίστηκε πρόσφατα από το ελληνικό κοινοβούλιο με ευρύτατη πλειοψηφία.

Τέλος, είναι γνωστές οι προσπάθειες και εμού και του Υπουργείου συνολικά να ανατρέψουμε την κρατούσα και άδικη αντίληψη ότι οι Δήμοι είναι εστίες γενικευμένης διαφθοράς – μια αντίληψη που δυστυχώς ενισχύεται, από την τήρηση «ίσων αποστάσεων» μεταξύ του Υπουργείου και του κ. Μπέου, εκ μέρους του προέδρου της ΚΕΔΕ».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου