ΤΟΠΙΚΑ

Κέντρο προσφύγων ετοιμάζεται στο Βόλο

κέντρο-προσφύγων-ετοιμάζεται-στο-βόλ-95344

Κέντρο φιλοξενίας στο Φυτόκο ~ Το ΥΕΘΑ έκρινε ότι η έκταση είναι λειτουργική για να υποδεχθεί πρόσφυγες, μετά το κλείσιμο των συνόρων στα Σκόπια

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού για τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας και Μετεγκατάστασης Προσφύγων ο Βόλος. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται τις τελευταίες ώρες οι συνεννοήσεις, προκειμένου να αξιοποιηθεί η έκταση που βρίσκεται στην περιοχή του Φυτόκου, δίπλα από την εκκλησία του Αγ. Ανδρέα για να στηθεί Κέντρο Φιλοξενίας προσφύγων.

Ο χώρος έχει επιλεγεί οριστικά και οι διαδικασίες επισπεύδονται μετά το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια.

Το «πράσινο φως» για τους επιτελείς του Υπουργείου Εθνικής Αμυνας, οι οποίοι σε αυτές τις περιπτώσεις αναλαμβάνουν σε συνεννόηση και με άλλες υπηρεσίες το «στήσιμο» των Κέντρων, φέρεται να έχει δώσει ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ.κ. Ιγνάτιος, ο οποίος μέσω δηλώσεων και σχολίων του τις προηγούμενες ημέρες στα τοπικά ΜΜΕ έθεσε τον εαυτό του επικεφαλής προς την κατεύθυνση να υπάρξουν κοινές πρωτοβουλίες από τους φορείς του Βόλου. Εφόσον ζητηθεί να αντιμετωπιστεί το θέμα των μεταναστών «θα συμβάλλουμε με ανθρωπιά και στο πλαίσιο της αλληλεγγύης που επιβάλλουν οι δύσκολες στιγμές που ζει η χώρα εξαιτίας της όξυνσης του προσφυγικού», έχει επισημάνει κατ’ επανάληψη.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι τις διαδικασίες για την αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης στην περιοχή του Φυτόκου, στην οποία έγινε και αυτοψία, φέρεται επίσης να επιτάχυνε το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια, τη Σερβία και την Κροατία, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να έχουν εγκλωβιστεί στην περιοχή της Ειδομένης.

Η συγκεκριμένη έκταση -που σημειωτέον τη δεκαετία του ’90 προορίζονταν για τη δημιουργία κοιμητηρίου στη Νέα Ιωνία- κρίθηκε ως η καταλληλότερη, καθώς υπάρχουν παροχές ύδρευσης και ηλεκτροδότησης, βρίσκεται στα όρια της οικιστικής ζώνης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου – Νέας Ιωνίας και θα είναι πιο λειτουργική σε σχέση με εκτάσεις, όπως αυτή του πρώην εργοστασίου της Βαμβακουργίας που επίσης βολιδοσκοπήθηκε.

Εφόσον ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, το ΥΕΘΑ θα αναλάβει τη διαμόρφωση του χώρου στον οποίο θα στηθούν αντίσκηνα σε μία έκταση περίπου 10 στρεμμάτων που θα αξιοποιηθεί για να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες.

Σημειώνεται ότι μέχρι αργά χθες το βράδυ στο Μαξίμου βρίσκονταν σε εξέλιξη ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του ίδιου του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα για το προσφυγικό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Δ.Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Ξυδάκης.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, η δημιουργία νέων Κέντρων κρίνεται πλέον επιβεβλημένη, εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τους περιορισμούς που έθεσε η ΠΓΔΜ στα σύνορα.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου