ΤΟΠΙΚΑ

Στη Βουλή οι καταθέσεις για τα γκράφιτι σε σχολεία του Βόλου

στη-βουλή-οι-καταθέσεις-για-τα-γκράφιτ-98470

Το θέμα φέρνουν 11 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και οι τρεις της Μαγνησίας

Μέχρι την αίθουσα του ελληνικού κοινοβουλίου, φθάνει ο σάλος που έχει δημιουργηθεί στο Βόλο για τα γκράφιτι στα σχολεία, μετά από ανώνυμη καταγγελία γονέων στον Εισαγγελέα που έδωσε εντολή για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας.

Εντεκα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και οι τρεις Βουλευτές Μαγνησίας του κόμματος, κ.κ. Αλ. Μεϊκόπουλος, Μάκης Μπαλλής και Κατερίνα Παπανάτσιου, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών καταγγέλλοντας ως απαράδεκτο το κλίμα αστυνομοκρατίας που στήνεται στα σχολεία.

Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους, «ένα απαράδεκτο κλίμα αστυνομοκρατίας στήνεται σε σχολεία του Βόλου, με αφορμή ανώνυμη καταγγελία για τα γκράφιτι που υπάρχουν στους τοίχους των σχολείων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η κοινή ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας και της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Βόλου «διευθυντές σχολικών μονάδων καλούνται σε Αστυνομικά Τμήματα και αστυνομικοί φωτογραφίζουν τους τοίχους των σχολείων»! Η εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς χαρακτηρίζουν την ανώνυμη καταγγελία ως γελοία και σκοταδιστική και καλούν όσους επιθυμούν να συμβάλουν στην αισθητική και λειτουργική αναβάθμιση των σχολικών μονάδων να απευθυνθούν στα θεσμοθετημένα όργανα και όχι να προκαλούν αναστάτωση. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές φορές το οικονομικό κόστος της αισθητικής αναβάθμισης των σχολείων το επωμίζονται οι ίδιοι οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί, ενώ οι τοιχογραφίες και οι άλλες εικαστικές παρεμβάσεις δρουν αποτρεπτικά στη γραφή βωμολοχιών στους τοίχους των σχολικών κτιρίων». Οι βουλευτές ρωτούν «με ποιο σκεπτικό επενέβη η αστυνομία και μάλιστα καλεί εκπαιδευτικούς στο αστυνομικό τμήμα για να δώσουν εξηγήσεις και τι μέτρα θα λάβουν προκειμένου να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες των εκπαιδευτικών κοινοτήτων;».

Οπως είναι γνωστό η Εισαγγελία έγινε αποδέκτης καταγγελίας την οποία υπογράφουν άγνωστοι με την επωνυμία «Ομάδα Γονέων Βόλου». Στην καταγγελία κατονομάζονται τα σχολικά συγκροτήματα των 1ου Γυμνασίου – 1ου Λυκείου Βόλου, 2ου Γυμνασίου – 2ου Λυκείου Βόλου, 3ου Γυμνασίου, 3ου Λυκείου και Εσπερινού Γυμνασίου, το συγκρότημα του πρώην Πολυκλαδικού και αρκετά δημοτικά σχολεία, ως σχολικά κτίρια στους τοίχους των οποίων φιλοξενούνται απρεπή graffiti στα οποία κρύβονται μέχρι και ομοφυλοφιλικά σύμβολα. Για παράδειγμα στοχοποιείται το «ουράνιο τόξο» ως σύμβολο ομοφυλοφιλίας και οι καταγγέλλοντες ζητούν να διεξαχθεί έρευνα πώς επιτράπηκε η δημιουργία των graffiti, ποιος ενέκρινε το περιεχόμενό τους, ποιος τα δημιούργησε και από πού διατέθηκαν τα χρήματα για την αγορά χρωμάτων.

Με εντολή εισαγγελέα αστυνομικοί, παίρνουν από τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, μπαίνουν στα σχολικά προαύλια και φωτογραφίζουν τις… απρεπείς τοιχογραφίες. Ταυτόχρονα κλήθηκαν να καταθέσουν διευθυντές των σχολικών μονάδων, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα στην ανώνυμη καταγγελία. Το θέμα προκάλεσε σάλο στη σχολική οικογένεια. Με κοινή ανακοίνωσή τους ΕΛΜΕ Μαγνησίας και Ενωση Γονέων Βόλου, έκαναν λόγο για ανώνυμες καταγγελίες που κινούνται μεταξύ γελοιότητας και σκοταδισμού.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου