ΤΟΠΙΚΑ

Πυρετός διεργασιών ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ

πυρετός-διεργασιών-στο-δημο-νοτιου-πη-157837

Μια νέα σελίδα φέρνει το 2016 στο δήμο Νοτίου Πηλίου καθώς οικονομικά και πολιτικά ζητήματα που ταλανίζουν εδώ και καιρό την ομάδα πλειοψηφίας, φαίνονται αξεπέραστα και ήδη αναζητούνται διέξοδοι.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Από οικονομικής άποψης, ο δήμος βρίσκεται στη λίστα των χρεωμένων δήμων του υπουργείου Εσωτερικών και δεν αποκλείεται να ακολουθήσει την υποχρεωτική υπαγωγή σε πρόγραμμα εξυγίανσης

Η περίπτωση της Σαλαμίνας, του πρώτου δήμου που μπήκε επισήμως υπό πλήρη έλεγχο και επιτήρηση με σκληρά μέτρα, λειτουργεί σαν… πολιορκητικός κριός για τη συμμόρφωση δήμων, ενώ ωθούνται Δημοτικά Συμβούλια να αποδεχθούν την… εθελοντική ένταξη σε πρόγραμμα εξυγίανσης.

Οφειλές, αδυναμία συγκέντρωσης εσόδων αλλά και κληρονομημένες από προηγούμενες διοικήσεις οικονομικές υποχρεώσεις αποτελούν τις συνήθεις – ενίοτε βάσιμες – δικαιολογίες από δήμους που έχουν χτυπήσει «κόκκινο» στα οικονομικά τους. Πέρα όμως από τις όποιες ευθύνες έχουν οι ΟΤΑ αναφορικά με ενδεχόμενη κακοδιαχείριση, υπάρχει ένα πεδίο εντός του οποίου ασφυκτιούν όλοι οι δήμοι. Τα προβλήματα αυτά επέτεινε η απόδοση στους δήμους αρμοδιοτήτων του «Καλλικράτη» χωρίς παράλληλη διασφάλιση χρηματοδότησής τους, η μείωση της θεσμοθετημένης χρηματοδότησης των ΟΤΑ (πάνω από 60% η μείωση από το 2010 ως και σήμερα) και η εκτίναξη των ανείσπρακτων δημοτικών τελών.

Στο δήμο Νοτίου Πηλίου, πληροφορίες αναφέρουν πως εξετάστηκε η προοπτική δανειοδότησης από το ΤΠκΔ, το οποίο απέκλεισε κάθε συζήτηση, ενώ άκαρπες απέβησαν και οι συναντήσεις – γέφυρες με στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεύρεση λύσεων που θα διαμόρφωναν ένα λιγότερο προβληματικό οικονομικό περιβάλλον, με προοπτικές ανάπτυξης και πολιτικής συνεργασίας.

Η διαχείριση των προβλημάτων, μετά τις άκαρπες εξαγωγικές πρωτοβουλίες, επέστρεψαν στους κόλπους της Δημοτικής ομάδας, η οποία συγκλήθηκε για να κάνει …αυτοαπινίδωση. Πληροφορίες αναφέρουν πως προτάθηκε η δημιουργία 3μελούς υποστηρικτικής ηγετικής ομάδας, αποτελούμενη από τους αντιδημάρχους κ.κ. Μ. Παπαδημητρίου, Ευαγ. Νασιόπουλου και το δημοτικό σύμβουλο Γ. Διανελλάκη, μοντέλο το οποίο δεν υιοθετήθηκε μετά την άρνηση δύο εκ των τριών προταθέντων να αναλάβουν extra διοικητικές εξουσίες, εξισωτικές σχεδόν με του Δημάρχου Νικ. Φορτούνα.

Με ευχές για καλύτερο συντονισμό του έργου των αντιδημάρχων και την παραίτηση του αντιδημάρχου κ. Δημ. Φαλκή (Τρίκερι) να μην έχει γίνει αποδεκτή και να μην προχωράει η αντικατάστασή του από τον κ. Λ. Χαμονικολάου, η συνεδρίαση της ομάδας πλειοψηφίας ολοκληρώθηκε σε κλίμα ηρεμίας αλλά η συνέχεια ήταν καταιγιστική.

Ο δήμαρχος φέρεται να δέχτηκε εισηγήσεις αντικατάστασης όσων βρέθηκαν πίσω από την πρόταση για επιτροπεία με αλλαγές αντιδημάρχων ώστε οι «δελφίνοι» να βρεθούν στο περιθώριο της ομάδας ή να οδηγηθούν σε ανεξαρτητοποίηση.

Η αλήθεια είναι όμως ότι ουδείς θέλει να βγει ως αντάρτης εκτός ομάδας πλειοψηφίας η οποία σύμφωνα με τον Κώδικα, διοικεί το δήμο, ενώ στο κενό έπεσαν και οι ιδέες για διαγραφές καθώς δεν θα σχηματιζόταν η απαραίτητη αριθμητική συναίνεση μεταξύ των 16 συμβούλων της πλειοψηφίας.

Οι λεπτές ισορροπίες που απειλήθηκαν ακόμη και με πρόταση έκπτωσης αντιδημάρχου για διοικητικό ζήτημα, παραμένουν σε επικίνδυνο σημείο με τη νέα συνεδρίαση της ομάδας πλειοψηφίας να ασχολείται με τον προγραμματισμό έργων για το 2016 και παράλληλα να γίνονται διερευνητικές για νέους αντιδημάρχους και πρόεδρο του Δ.Σ. σε περίπτωση που προταθεί στον πρόεδρο του Δ.Σ. κ. Κων. Λεγαντή θέση αντιδημάρχου.

Η ανταπόκριση συμβούλων σε πρόταση ανάληψης Αντιδημαρχίας, φαίνεται πως δεν ικανοποιεί τους εμπνευστές (ήδη καταγράφηκαν δύο αρνήσεις) και η προσπάθεια ανασύνθεσης θέσεων ευθύνης, επανεξετάζεται με χαμηλότερες προσδοκίες και με πιο χαλαρό χρονοδιάγραμμα.
Το βέβαιο είναι, πως μετά και την παραίτηση του Διευθυντή Οικονομικών και τις προσπάθειες αναπλήρωσής του, το χαρτοφυλάκιο οικονομικών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ίσως και κλειδί για τις μετέπειτα εξελίξεις.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου