ΤΟΠΙΚΑ

Ενα μήνυμα σε σχολικό τοίχο αλλιώτικο από τα άλλα

ενα-μήνυμα-σε-σχολικό-τοίχο-αλλιώτικο-221149

Μία ροζ καλημέρα στο πλατύσκαλο της εισόδου του σχολείου. Ροζ καρδούλες διαγράφουν μια συγκεκριμένη διαδρομή μέσα στο σχολικό προαύλιο και καταλήγουν στο μήνυμα που είναι γραμμένο πάνω στο σχολικό τοίχο: «όταν ο ήλιος ανατείλει από τη δύση, μόνο τότε θα πάψω να σ’ αγαπώ».

Ενα μήνυμα γραμμένο σε ένα σχολικό τοίχο, στο 2ο ΕΠΑΛ Ν. Ιωνίας για το οποίο δόθηκε εντολή να μην σβηστεί. «Αποδεικνύει την ευαισθησία των σημερινών νέων και τα πλούσια αισθήματα που τρέφουν», δικαιολόγησε την απόφασή του, ο διευθυντής του σχολείου, Σωκράτης Σαβελίδης.

Και είναι ένα μήνυμα που ξεχωρίζει στη μονοτονία των οπαδικών, κομματικών και υβριστικών συνθημά- των που γεμίζουν τους σχολικούς τοίχους.

Οι τοίχοι των σχολείων ασφυκτιούν από συνθήματα κάθε λογής, που αναγράφονται με μαύρα σπρέι. Οι διευθυντές των σχολείων, δεν προλαβαίνουν να σβήσουν μηνύματα γραμμένα στους τοίχους, που πολλές φορές έχουν υβριστικό περιεχόμενο. Οι σχολικοί τοίχοι είναι γεμάτοι μπαλώματα από τα σβησμένα συνθήματα.

Πολλές φορές γκράφιτι που γίνονται με έξοδα του σχολείου για να ομορφύνουν οι εξωτερικοί τοίχοι, καταστρέφονται με λίγο μαύρο σπρέι και ένα άχαρο σύνθημα. Εκατοντάδες ευρώ δαπανώνται για τα… μπαλώματα στους τοίχους. Τα συνθήματα καλούνται να σβήσουν με προσωπική εργασία, καθηγητές, μαθητές, ακόμη και γονείς. Οι προϋπολογισμοί των σχολείων επιβαρύνονται για την αγορά μπογιάς, κάτω από την οποία καλύπτονται οι κομματικές θέσεις, τα πολιτικά πιστεύω ή οι αθλητικές προτιμήσεις των συγγραφέων. Πολλές φορές στους τοίχους γίνεται «πόλεμος» μεταξύ αντίθετων «πιστεύω».Ενα ερωτικό μήνυμα όμως, γραμμένο από το χέρι ενός έφηβου προς την εκλεκτή της καρδιάς του, συγκίνησε και γράφτηκε για να μείνει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου