ΤΟΠΙΚΑ

Το ΠΕΔΥ Βόλου έγινε… αποπαίδι

το-πεδυ-βόλου-έγινε-αποπαίδι-226813

Γιατροί στα πρόθυρα νευρικής κρίσης, ιατρεία, εξοπλισμός που σκουριάζει τσάμπα και απόβλητα… σε κοινή θέα έναν ολόκληρο χρόνο

Υπό διάλυση το ΠΕΔΥ στο Βόλο. Αναλώσιμα υλικά δεν υπάρχουν, σύγχρονος ιατρικός εξοπλισμός «σκουριάζει», ενώ μόλις 1.400 ευρώ το ποσό που διατίθεται για να καλυφθούν έκτακτες επείγουσες ανάγκες.

Την ίδια ώρα δεκάδες σακούλες και κούτες με ιατρικά απόβλητα, τις οποίες απαθανάτισε ο φακός του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ που έκανε την έρευνα παραμένουν σε κοινή θέα τους τελευταίους 12 μήνες, καθώς έληξε η σύμβαση με την εταιρεία που είχε αναλάβει την απομάκρυνση και την ταφή τους!

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Οι γιατροί που υπηρετούν στο Βόλο, όλοι και όλοι 25 για να καλύψουν τις ανάγκες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας σε όλη τη Μαγνησία. Σε πολλές ειδικότητες έχουν γίνει «λάστιχο» για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Και ενώ δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των προγραμματισμένων ραντεβού στο ΠΕΔΥ, επιστρατεύονται για να κάνουν και εφημερίες στο Νοσοκομείο Βόλου, όπως για παράδειγμα η μοναδική παιδίατρος που έχει μείνει κυριολεκτικά «στα πόδια της» ως «πασπαρτού» από το ΠΕΔΥ, στο Κέντρο Μάνας, αλλά και σε εφημερίες στο Αχιλλοπούλειο.

Οι εκκλήσεις της διεύθυνσης του ΠΕΔΥ φαίνεται ότι πάνε στο βρόντο, καθώς σύμφωνα με τους γιατρούς που συνομίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εκ μέρους της 5ης ΔΥΠΕ αναγνωρίζονται τα προβλήματα, εκφράζεται η κατανόηση, όμως «με τη συμπάθεια» το πρόβλημα δεν λύνεται, αλλά αντίθετα διογκώνεται διαρκώς με «θύματα» τόσο όσους υπηρετούν το ΠΕΔΥ όσο και τους ασφαλισμένους.

25 γιατροί όλοι και όλοι

Στο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας στο Βόλο υπηρετούν 25 γιατροί. Όχι όμως όλων των ειδικοτήτων, καθώς δεν υπάρχουν αλλεργιολόγοι, δερματολόγοι, ενδοκρινολόγοι, νευρολόγοι και ψυχίατροι, αλλά και οφθαλμίατροι.

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και από την έναρξη λειτουργίας του ΠΕΔΥ, όσοι από τις παραπάνω ειδικότητες απασχολούνταν στον ΕΟΠΥΥ, επέλεξαν να ιδιωτεύσουν, με αποτέλεσμα να απομείνουν οι 25 γιατροί για να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους στο ΠΕΔΥ όπως πνευμονολόγοι, παθολόγοι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, γυναικολόγοι και οδοντίατροι κ.α.

Οι ανάγκες όμως είναι αυξημένες και στις άλλες ειδικότητες, με αποτέλεσμα αφού δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το ΠΕΔΥ, απευθύνονται σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ ή σε ιδιώτες γιατρούς.

Μέχρι σήμερα έχουν εξαγγελθεί δύο φορές προσλήψεις επικουρικών γιατρών, που, ωστόσο, παρέμειναν στα λόγια.

Γιατροί – λάστιχο μεταξύ ΠΕΔΥ και Νοσοκομείου

Η μοναδική παιδίατρος που απασχολείται στο ΠΕΔΥ «τα έχει δει όλα» στην καθομιλουμένη. Απασχολείται και βλέπει καθημερινά τα προγραμματισμένα ραντεβού, απασχολείται και στο Κέντρο Μάνας, ενώ επίσης κάνει και εφημερίες στο Νοσοκομείο Βόλου για να εξυπηρετήσει και ανάγκες του Αχιλλοπουλείου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της γραφειοκρατίας, οι εφημερίες βγαίνουν με τέτοιους ρυθμούς που πολλές φορές ακυρώνονται προγραμματισμένα ραντεβού. Επιπλέον σύμφωνα με πληροφορίες από τον Αύγουστο μέχρι και τώρα που υφίσταται αυτή η «πολλαπλή απασχόληση» για τις εφημερίες, δεν έχει γίνει καμία πληρωμή.

Αγώνας δρόμου είναι η καθημερινότητα και για τους δύο παθολόγους, ένας στο Βόλο και ένας στη Νέα Ιωνία που απασχολούνται στο ΠΕΔΥ και που προσπαθούν θα ανταποκριθούν καλύπτοντας όλα τα ραντεβού.

Μπαλάκι και στο Κέντρο Μάνας Παιδιού

Σε τεντωμένο σχοινί εξαιτίας της απασχόλησης μίας μόνο παιδιάτρου και η λειτουργία του Κέντρου Μάνας Παιδιού στο Βόλο. Μία δομή που εξυπηρετεί έγκυες και μητέρες μικρών παιδιών που εξυπηρετεί τους εμβολιασμούς κινδυνεύει, καθώς το εναπομείναν προσωπικό δεν επαρκεί για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες που ολοένα και αυξάνονται, καθώς όλο και περισσότερες μητέρες ζητούν τη συνδρομή εξαιτίας κυρίως του γεγονότος ότι είναι ανασφάλιστες.

Η παιδίατρος που απασχολείται στο Κέντρο Μάνας, σύμφωνα με τις ίδιες τις μητέρες που επισκέπτονται το Κέντρο, έχει γίνει κυριολεκτικά λάστιχο, προκειμένου να εξυπηρετήσει όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού, ενώ παράλληλα πρέπει να προσφέρει τις υπηρεσίες της και στο ΠΕΔΥ. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές φορές έχουν υποχρεωθεί μητέρες από τη Νέα Ιωνία να μεταβούν στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στο Βόλο για να εμβολιάσουν τα παιδιά τους, καθώς χρειάστηκε η παιδίατρος να μεταβεί στο Βόλο από τη Νέα Ιωνία για να εξυπηρετήσει προγραμματισμένο ραντεβού.

Σκουριάζει ο εξοπλισμός στα οφθαλμολογικά ιατρεία

Ιατρικός εξοπλισμός εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ σκουριάζει στο οφθαλμολογικό ιατρείο στο ΠΕΔΥ Βόλου. Σκεπασμένα με ειδικά νάιλον, παραμένουν αναξιοποίητα, καθώς δεν υπάρχει γιατρός. Οι ασφαλισμένοι πλέον απευθύνονται είτε στο Νοσοκομείο Βόλου είτε σε συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς, είτε σε ιδιώτες γιατρούς.

Ενας ορθοδοντικός για Θεσσαλία – Στερεά Ελλάδα και Αιτωλοακαρνανία

Μπορεί να ακούγεται απίστευτο είναι όμως αληθινό. Ο κ. Στέφανος Μπούσιας, είναι ο ένας και μοναδικός γιατρός, ορθοδοντικός στο ΠΕΔΥ Βόλου που είναι και αναπληρωτής της Νομαρχιακής Μονάδας. Καλείται να εξυπηρετήσει όλους τους ασφαλισμένους της Θεσσαλίας, της Λαμίας και της Ευρυτανίας. Εδώ και ένα εξάμηνο τα ειδικά υλικά για μασέλες, σιδεράκια και άλλες ορθοδοντικές παρεμβάσεις έχουν τελειώσει. Και σε όσα γίνονται προμήθειες αυτές γίνονται με το σταγονόμετρο. Προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι ενδιαφερόμενοι και επειδή ανά πάσα στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος να ακυρωθούν ραντεβού ειδικά σε ασφαλισμένους που διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα για να ταξιδέψουν μέχρι το Βόλο, ο γιατρός επικοινωνεί μαζί τους προηγουμένως ώστε να μην επιβαρυνθούν τσάμπα και χωρίς να τύχουν των ιατρικών υπηρεσιών, μέχρι να υπάρξουν τα αναγκαία υλικά.

Χωρίς τεχνική υποστήριξη

Ενα ακόμη από τα παράδοξα του ΠΕΔΥ, ότι στερείται τεχνικής υποστήριξης. Μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ποιος είναι υπεύθυνος για την τεχνική υποστήριξη και συντήρηση των μηχανημάτων. Και όλα αυτά, ενώ υπάρχουν στην Τεχνική Υπηρεσία του ΙΚΑ πανελλαδικά 125 υπάλληλοι, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι γιατροί. Για ζημιές που έχουν διαπιστωθεί στο ΠΕΔΥ του Βόλου κλήθηκαν ακόμη και τεχνικοί του ΓΝΒ για επιδιορθώσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα εκ των ενόντων, χωρίς όμως αποτέλεσμα, αφού πρόκειται για ειδικά μηχανήματα που θέλουν και ανάλογη τεχνογνωσία.

Κούτες με ιατρικά απόβλητα σε κοινή θέα… στο ισόγειο του κτιρίου

Δεν είναι ένας, δεν είναι δύο, αλλά 12 ολόκληρους μήνες που οι κούτες και οι μαύρες σακούλες με τα ιατρικά απόβλητα από τα ιατρεία του ΠΕΔΥ στο Βόλο βρίσκονται σε κοινή θέα, σε ένα υπόστεγο έξω από το κτίριο που στεγάζει τη Μονάδα. Τα απόβλητα παραμένουν εκεί, καθώς η εταιρεία με την οποία υπήρχε σύμβαση για την απομάκρυνση και την ταφή τους έχει λήξει από το Δεκέμβριο του 2014 και έκτοτε ουδέν. Στο μεταξύ ο όγκος των αποβλήτων μεγαλώνει, ενώ επίσης κάτι ανάλογο γίνεται αντίστοιχα και στα ιατρεία του ΠΕΔΥ στη Νέα Ιωνία. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, για το θέμα ενημερώθηκε αρκετές φορές η 5η ΔΥΠΕ, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ενέργεια για να απομακρυνθούν τα απόβλητα, καθώς εκτός όλων των άλλων, τίθεται θέμα δημόσιας υγείας. Καλά πληροφορημένες δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξαν διαβεβαιώσεις εδώ και δύο μήνες ότι εξασφαλίζεται κονδύλι, προκειμένου ειδική εταιρεία να αναλάβει την απομάκρυνση των αποβλήτων, ωστόσο αυτό μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι για το θέμα έγινε κρούση και στο Νοσοκομείο Βόλου, προκειμένου να αναλάβει ο ιδιώτης που έχει σύμβαση με το ΓΝΒ να απομακρύνει τα απόβλητα και του ΠΕΔΥ, χωρίς ωστόσο και πάλι η διαδικασία να προχωρήσει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου