ΤΟΠΙΚΑ

Σημάδεψαν έναν ολόκληρο αιώνα

σημάδεψαν-έναν-ολόκληρο-αιώνα-233759

ΣΗΜΕΡΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΝΑ ΑΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΚΙΟΣΚΙΑ

Αποτελούν ελληνική ιδιαιτερότητα και πρωτοτυπία, αφού δεν υπάρχουν πουθενά στο εξωτερικό με την ελληνική μορφή: τα κιόσκια, τα γνωστά σε όλους περίπτερα, που έχουν σημαδέψει έναν ολόκληρο αιώνα. Εμφανίστηκαν στις αρχές του 1900 και ήρθαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στις γειτονιές όπου έστησαν την έδρα τους.

Ολοι έχουν να θυμηθούν μια ιστορία, μια συζήτηση στο περίπτερο της γειτονιάς τους. Σήμερα, έναν αιώνα μετά τα περίπτερα με τη γνωστή τους μορφή, τείνουν να εξαφανιστούν από το κέντρο του Βόλου. Δεν είναι μόνο η οικονομική κρίση που βάζει λουκέτο στα περίπτερα. Οι ίδιες οι αρχές της βιώσιμης κινητικότητας στην πόλη, εκτοπίζουν τα περίπτερα από πεζοδρόμια και γνωστές γωνιές για να διασφαλίζεται η προσβασιμότητα.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Σε όλη την Ιάσονος και τη Δημητριάδος, έχουν απομείνει πλέον λιγοστά περίπτερα με την παραδοσιακή τους μορφή. Μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, σε αντίθεση με το πολύ κοντινό παρελθόν οπότε και κάθε οικοδομικό τετράγωνο σχεδόν είχε το δικό του περίπτερο.

Η ανάπτυξη ήρθε να βρει τα περίπτερα στις γνωστές θέσεις τους, όμως κρίθηκε ότι η ύπαρξή τους πάνω σε πεζοδρόμια και στις γωνίες σε διασταυρώσεις οδών δεν εξυπηρετεί τη βιώσιμη κινητικότητα και την ασφάλεια στις μετακινήσεις. Ξεκίνησε συζήτηση για την μετεγκατάστασή τους, φαίνεται όμως ότι πριν από αυτή τους βρήκε η οικονομική κρίση.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ενωσης Επαγγελματιών Περιπτερούχων Καπνοπωλών Μαγνησίας, Βασίλη Τόπα, κάθε εβδομάδα ένα περίπτερο κατεβάζει ρολά. Τα φώτα σβήνουν και τα λουκέτα κλειδώνουν.

Από το 2009 έως και σήμερα, έχουν κλείσει 85 περίπτερα. Πλέον έχουν απομείνει μόλις 80 περίπτερα σε όλο το νομό.

Τα έξοδα λειτουργίας ενός περιπτέρου αυξήθηκαν κατακόρυφα, την ίδια ώρα, που το ποσοστό κέρδους από τσιγάρα και κάρτες έχει συρρικνωθεί. Οι περιπτερούχοι χρωστάνε παντού: σε ΔΕΚΟ, ασφαλιστικά ταμεία, εφορία», ανέφερε.

Τα γκρίζα ρολά, κάλυψαν τα χρώματα του περιπτέρου. Μια ολόκληρη εποχή που σημάδεψαν με την ύπαρξή τους τα περίπτερα, δείχνει να σβήνει.

Εθνικό σύμβολο από το 1900

Η ιστορία των περιπτέρων στο Βόλο ξεδιπλώνεται μέσα από τα λόγια της κ. Λίτσας Κόγια, χήρας του Κωνσταντίνου Κόγια, με το παραδοσιακό περίπτερο στην παραλία του Βόλου.

«Κάποτε υπήρχαν οι πλανόδιοι με το κασελάκι. Η εξέλιξη των πλανόδιων ήταν τα μικρά περίπτερα που πουλούσαν καπνό. Ηταν μάλιστα τόσο μικρά που ο περιπτεράς κάθονταν απ’ έξω. Σιγά – σιγά αναπτύχθηκαν. Δόθηκαν οι πρώτες άδειες στους αναπήρους πολέμου. Το κράτος τότε δεν είχε να τους δώσει σύνταξη, δεν είχε να τους δώσει λεφτά. Τους έδωσε ένα μικρό περίπτερο για να μπορούν να ζουν. Στην αρχή είχαν μόνο τσιγάρα, μετά κι άλλα προϊόντα. Εφημερίδες, αναψυκτικά, καραμέλες. Ηταν πάντα σε μια γωνιά και ήταν πόλος έλξης. Θα περνούσαν οι άντρες, θα διάβαζαν τους τίτλους των εφημερίδων, θα έστηναν μια μικρή βουλή, θα συζητούσαν πολιτικά, αθλητικά θέματα. Οι γυναίκες θα πήγαιναν να πάρουν ένα περιοδικό, ένα τσιμπιδάκι. Τα παιδιά μαγεύονταν από τα χρώματα του περιπτέρου: το γλειφιτζούρι, το γλυκάκι, όλα αυτά ήταν πόλος έλξης», περιγράφει η κ. Κόγια.

Τα περίπτερα ήταν όμως και ο συνδετικός κρίκος μεταξύ οικογενειών που λόγω μετανάστευσης ζούσαν σε διαφορετικά μέρη.

«Κάποτε δεν υπήρχαν όπως σήμερα σε κάθε σπίτι τα τηλέφωνα. Ο περιπτεράς της γειτονιάς είχε το τηλέφωνο. Από εκεί τηλεφωνούσαν και σε αυτόν τηλεφωνούσαν από μακριά και ζητούσαν τους δικούς τους ανθρώπους. Εβγαινε ο περιπτεράς και φώναζε στη γειτονιά: «Κυρά Μαρία, κυρά Κατίνα, τηλέφωνο». Είχε πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνία. Ακόμη και σήμερα. Το περίπτερο είναι σημείο αναφοράς. Κάθε επισκέπτης της πόλης, στο περίπτερο θα απευθυνθεί για να ζητήσει πληροφορίες για την πόλη, για ένα δρόμο, ένα αξιοθέατο. Δεν θα ανοίξει την πόρτα του μαγαζιού. Θα πάει στη γωνία, στο περίπτερο», συνεχίζει η κ. Κόγια.

Η ίδια αναφέρει ότι πρόκειται για ένα εθνικό σύμβολο και πρέσβη των πόλεων. «Εκεί μπορείς να αντλήσεις πληροφορίες που θέλεις όταν τις θέλεις», λέει και θέτει μία ακόμη παράμετρο: αυτή της ασφάλειας. «Τα φώτα του περιπτέρου είναι φώτα πολιτισμού και προσδίδουν ασφάλεια στη γειτονιά. Κανείς δεν θα πάει να παρανομήσει κοντά στα φώτα του περιπτέρου», υπογραμμίζει με νόημα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου