ΤΟΠΙΚΑ

Σπίτι από αχυροπηλό

σπίτι-από-αχυροπηλό-293402

To πρώτο σπίτι από αχυροπηλόσε αστικό περιβάλλον χτίζεται στη συνοικία των Παλαιών του Βόλου και ήδη έχει προσελκύσει έντονα το ενδιαφέρον τόσο της αρχιτεκτονικής κοινότητας εντός και εκτός της Ελλάδας, που το επισκέπτονται για να το θαυμάσουν από κοντά και να συμμετέχουν στις εργασίες ανέγερσης.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΓΙΑΝΝΟΥΚΟΥ

Αποτελεί -για τα ελληνικά δεδομένα- ένα πρωτοποριακό εγχείρημα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, που προωθεί τη φιλοσοφία «χτίζουμε μόνοι μας το σπίτι μας», ανοίγοντας το δρόμο για αντίστοιχες προσπάθειες. Παράλληλα, ο κατασκευαστικός σχεδιασμός της συγκεκριμένης κατοικίας σέβεται το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Αξιοποιεί τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας στις παραδοσιακές τεχνικές του παρελθόντος, οι οποίες χρησιμοποιούνταν ήδη από τη νεολιθική εποχή, σύμφωνα με ευρήματα αντίστοιχης κατασκευής που έχουν ανακαλυφθεί στο λόφο των Παλαιών.

Αρχιτέκτων και ιδιοκτήτρια της κατοικίας είναι η Βολιώτισσα Βάνα Γεωργαλά, η οποία τόλμησε να υλοποιήσει την επιστημονική έρευνα που είχε μελετήσει επί σειρά ετών, να ανεγείρει, δηλαδή, μια σύγχρονη αστική κατοικία με φυσικά υλικά (άχυρο, άργιλο και ξύλο), ξεφεύγοντας από τις συμβατές οικοδομικές τεχνικές του μπετόν. Το πάντρεμα του αχυροπηλού με το ξύλο δημιουργεί ένα άριστο αποτέλεσμα, φιλικό προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο, εξηγεί η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και συμπληρώνει ότι «η ποιότητα ζωής που προσφέρει ένα τέτοιο σπίτι είναι ανεκτίμητη και δεν μετράται με νούμερα. Είναι ένα οικολογικό σπίτι που αναπνέει».

Πρόκειται για ένα ο διώροφο οικοδόμημα εμβαδού 131 τετραγωνικών μέτρων με ξύλινο σκελετό και γέμισμα τοίχων με αχυροπηλό. Εχει πιστοποιηθεί ενεργειακά στην κατηγορία Α plus, ενώ παρέχει άριστη αντισεισμική και αντιπυρική προστασία. Ο χρόνος ζωής του ξεπερνά τα εκατό χρόνια και αναμφίβολα πρόκειται για μια ασφαλή κατοικία που επιτυγχάνει μεγάλη εξοικονόμηση πόρων.

Μεγάλη πρόκληση για την αρχιτέκτων είναι να διασφαλίσει χαμηλή κατανάλωση ενέργειας, χρησιμοποιώντας υλικά κατασκευής με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Γι’ αυτό το λόγο, μετά την ολοκλήρωση της ανέγερσης θα γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις του αέρα, της θερμοκρασίας και της ενεργειακής κατανάλωσης με όργανα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ώστε να διερευνηθεί η αποδοτικότητα της κατασκευής, τονίζει η ίδια στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Στις εργασίες ανέγερσης δουλεύουν τεχνογνώστες της ομάδας φυσικής δόμησης «Cob», πλήθος εθελοντών, καθώς και η ίδια η ιδιοκτήτρια-αρχιτέκτων. Το εντυπωσιακό είναι ότι όλοι οι προαναφερθέντες συμμετέχουν με ενθουσιασμό και μεράκι, ενώ όπως αποκαλύπτει η Β. Γεωργαλά:

«Φοιτητές και συνάδελφοι αρχιτέκτονες από όλη την Ελλάδα επισκέπτονται το χώρο και χαίρονται που βοηθούν στο χτίσιμο, αφού η τεχνική δόμησης με αχυροπηλό είναι μια εύκολη διαδικασία στην οποία μπορεί να εκπαιδευτεί ο καθένας».

«Νιώθω αυτό το σπίτι σαν ένα θύλακα που γεννά την επιθυμία και σε άλλους ανθρώπους να επιχειρήσουν το ίδιο. Για μένα ο χώρος αυτός αποτελεί ένα κατασκευαστικό «φυτώριο» νέων ιδεών που γίνονται πράξη», αποκαλύπτει η ίδια.

Ενας από τους κύριους στόχους του συγκεκριμένου εγχειρήματος είναι να ανοίξει ο δρόμος για να γίνουν και άλλα παρόμοια σπίτια, ενώ σημειώνεται πως με τη συγκεκριμένη τεχνική μπορεί να ανεγερθεί έως και πενταώροφη οικοδομή.

Καταληκτικά, η Β. Γεωργαλά τονίζει ότι επιθυμεί να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμα της, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας στον κλάδο της οικοδομής, που ως γνωστόν έχει πληγεί βαθύτατα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η δεξαμενή προετοιμασίας του αχυροπηλού στο ισόγειο της κατοικίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου