ΤΟΠΙΚΑ

Αιχμές για 20 ευρώ σε άστεγο ~ Δόθηκαν για να μπορέσει να ψηφίσει

αιχμές-για-20-ευρώ-σε-άστεγο-δόθηκαν-για-311756

Από τον Ιάσονα Αποστολάκη εις βάρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ – Αυστηρή απάντηση της Προέδρου, Αν. Μορφογιάννη

Ποσό ύψους 20 ευρώ που δόθηκε από την ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ σε άστεγο που φιλοξενείται στον Ξενώνα Αστέγων προκειμένου να καλύψει τα μεταφορικά του έξοδα για να πάει να ψηφίσει, «σκανδάλισε» την αντιπολίτευση του Δήμου Βόλου που αφήνει αιχμές για δημιουργία πελατειακών σχέσεων και κακοδιαχείριση των πόρων της εταιρείας. Σε αυστηρό ύφος απαντά η Πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ, Αναστασία Μορφογιάννη, που εγκαλεί το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Ιάσονα Αποστολάκη ότι θα έπρεπε να γνωρίζει τα κριτήρια με τα οποία δίνονται οι οικονομικές ενισχύσεις.

Με ανακοίνωσή του το μέλος των Δρόμων Συνεργασίας, Ιάσονας Αποστολάκης, ψέγει την ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ για τον τρόπο διαχείρισης του δημοσίου χρήματος: «Τελικά εκεί στην ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ έχουν βαλθεί να μας τρελάνουν. Για την αντίληψη που έχουν στην κοινωφελή περί διαχείρισης δημοσίου χρήματος και σωστής κατεύθυνσης του σε κοινωνική πολιτική έχουμε αναφερθεί. Το αδιαφανές καθεστώς επιδοματικής πολιτικής συμπολιτών μας είναι κάτι που έρχεται από το παρελθόν.

Τα ποιος ελέγχει αν πράγματι κάποιος έχει ανάγκη, αν μετά από καιρό εξακολουθεί να είναι άπορος ή δικαιούχος είναι ψιλά γράμματα για την διοίκηση της ΚΕΚΠΑ. Με απόφαση που ελήφθη στις 18 Σεπτεμβρίου, αλλά αναρτήθηκε στη Διαύγεια στις 21 του μήνα, δηλαδή την επομένη των εκλογών, η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ – ΔΙΕΚ ενέκρινε την πληρωμή ποσού 20 ευρώ σε άνεργο πολίτη ως «οικονομική ενίσχυση για έξοδα μετακίνησης λόγω εκλογών». Το ποσό δεν είναι μεγάλο αλλά δεν είναι αυτό το θέμα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει στόχευση σε κοινωνικές ομάδες που πραγματικά έχουν ανάγκη . Απεναντίας υπάρχει η δημιουργία υποψίας πελατειακών σχέσεων. Διότι να δεχτούμε πως ένας συμπολίτης έχει δυσκολία στο να μεταβεί σε άλλο μέρος να ψηφίσει. Οι καιροί είναι δύσκολοι για όλους. Που μπαίνει λοιπόν το όριο; Σε περίπτωση που εκατοντάδες Βολιώτες αιτούνταν το ίδιο τι θα έκανε η ΚΕΚΠΑ; Θα στερούσε ποσά της επιχείρησης από εκεί που είναι άμεσες και μεγάλες οι ανάγκες.

Εχουμε αναφερθεί στο καθεστώς νομικών προσώπων που ασκούν κοινωνική πολιτική αντί του Δήμου. Ουσιαστικά ένας Δήμος παραδέχεται πως δεν ασχολείται με κοινωνική πολιτική και την παραχωρεί μαζί με εκατομμύρια από τον προϋπολογισμό του σε ένα νομικό πρόσωπο στο οποίο ο έλεγχος είναι πιο δύσκολος. Πιθανός αυτός να είναι ο στόχος. Εχει έρθει η ώρα να δούμε ένα άλλο μοντέλο λειτουργίας τοπικά αλλά και σε πανελλαδική κλίμακα».

Αυστηρή η απάντηση της Αναστασίας Μορφογιάννη: «Ο κ. Αποστολάκης ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου θα έπρεπε να γνωρίζει τα κριτήρια με τα οποία δίνονται οι οικονομικές ενισχύσεις, που έχουν ψηφιστεί και από το διοικητικό συμβούλιο και από τη δημοτική αρχή. Οταν υπάρχει αίτημα για οικονομικές ενισχύσεις στέλνουμε κοινωνική λειτουργό και ψυχολόγο, που συντάσσουν εκθέσεις και ανάλογα με τις ανάγκες βγαίνει το ποσό της ενίσχυσης που δεν ξεπερνά τα 250 ευρώ. Πρόσφατα δώσαμε 25 ευρώ σε άστεγη που φιλοξενήθηκε για δέκα ημέρες στον ξενώνα, προκειμένου να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου βρίσκεται η οικογένειά της που δέχθηκε να τη φιλοξενήσει μέχρι να ορθοποδήσει. Το ποσό των 20 ευρώ που εγκρίναμε επίσης για οδοιπορικά δεν αφορά οποιονδήποτε πολίτη αλλά άστεγο που φιλοξενείται στον Ξενώνα και ζήτησε οικονομική ενίσχυση για να μπορέσει να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα. Ημασταν υποχρεωμένοι. Και φυσικά τα στοιχεία των ανθρώπων που ενισχύονται αποτελούν προσωπικά δεδομένα και δεν μπορούν να βγουν σε αποφάσεις στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ. Κι εν πάση περιπτώσει πώς γίνεται να έχουμε πελατειακές σχέσεις με άστεγους και να τους δίνουμε χρήματα για να ψηφίσουν σε άλλη πόλη. Κύριε Αποστολάκη φάσκετε και αντιφάσκετε».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου