ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτισσα διαπρέπει στη Silicon Valley

βολιώτισσα-διαπρέπει-στη-silicon-valley-318083

Ιδιαίτερα σημαντική δράση αναπτύσσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η νεαρή Βολιώτισσα Δικηγόρος Βανέσσα Κιού, η οποία ακολουθεί ανοδική πορεία, έχοντας εξειδικευτεί σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας και start-ups. Η 26χρονη επιστήμονας, κάτοχος της υποτροφίας Virginia Leary Merit Scholarship, μιας από τις τέσσερις που δόθηκαν από το πανεπιστήμιο, εργάζεται σε δικηγορική εταιρία του Σαν Φρανσίσκο, συμβουλεύοντας επιχειρηματίες και start-ups σε θέματα σύστασης εταιρειών, χρηματοδότησης και πνευματικής ιδιοκτησίας. Η πολλά υποσχόμενη δικηγόρος, διευρύνει διαρκώς τις γνώσεις της, καθώς σχεδόν σε καθημερινή βάση επικοινωνούν μαζί της νέοι Ελληνες επιχειρηματίες και φοιτητές, οι οποίοι έχουν το βλέμμα στραμμένο στην κατεύθυνση της εξέλιξης.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η χαρισματική Βανέσσα Κιού, κόρη του Βασίλη και της Φένιας Κιού, αποφοίτησε με άριστα από το 7ο Λύκειο Βόλου, από τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το 2012, είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών κι έχοντας εργαστεί για ένα χρονικό διάστημα στην Αθήνα, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της και να αποκτήσει ειδίκευση στο δίκαιο Επιστήμης, Τεχνολογίας και Πνευματικής Ιδιοκτησίας. «Το University of California, Hastings College of the Law στην καρδιά της Silicon Valley έκανε δεκτή την αίτησή μου και μου πρόσφερε την υποτροφία Virginia Leary Merit Scholarship. Χωρίς δεύτερη σκέψη, δέχτηκα και ετοίμασα τις αποσκευές μου για Σαν Φρανσίσκο» όπως αναφέρει η ίδια μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ο χρόνος που ακολούθησε ήταν συναρπαστικός. Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής από εταιρείες – κολοσσούς με διεθνή ακτινοβολία όπως η Twitter, η Uber και λίγα χιλιόμετρα από τη Google, τη Facebook και τη YouTube. «Το ακαδημαϊκό περιβάλλον ήταν πρωτόγνωρη εμπειρία. Από την επαφή με τους καθηγητές μέχρι τη διοίκηση του Πανεπιστημίου, όλα ήταν οργανωμένα με επίκεντρο το σπουδαστή. Η φιλοσοφία: εφαρμογή της Σωκρατικής Μεθόδου και ενθάρρυνση των σπουδαστών ώστε να ακουστούν όσο το δυνατό περισσότερες και διαφορετικές φωνές. Μάθημα χωρίς συμμετοχή πολλών είναι ένα αποτυχημένο μάθημα» υπογραμμίζει η Βολιώτισσα δικηγόρος, σκιαγραφώντας το Ακαδημαϊκό περιβάλλον στη μακρινή Αμερική.

Οι διαφορές σε σύγκριση με την Ελλάδα είναι πολλές καθώς «το Πανεπιστήμιο σε προετοιμάζει όχι μόνο σε επίπεδο γνώσεων, αλλά σου διδάσκει δεξιότητες για το πώς θα προσεγγίσεις τους μελλοντικούς εργοδότες, συνεργάτες και πελάτες και πώς θα δημιουργήσεις και θα διατηρήσεις ένα δίκτυο επαφών. Εχοντας εκπαιδευτεί σε σύστημα αστικού δικαίου, η επαφή με το σύστημα του κοινοδικαίου των Η.Π.Α. ήταν πρόκληση» εξηγεί η ίδια.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος ασχολήθηκε, σημειωτέον, ενεργά με τους φοιτητικούς συλλόγους και με μαζί με άλλους τέσσερις σπουδαστές ίδρυσαν το σύλλογο Διεθνών Σπουδαστών του πανεπιστημίου του Hastings (Hastings International Students Association).

Συνεργασία με το Πανεπιστήμιο

Το ενδιαφέρον και διαρκώς αναπτυσσόμενο πεδίο των start ups αποτελεί δημιουργική πρόκληση για τη χαρισματική Βανέσσα, η οποία επιθυμεί να αναπτύξει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και να συμμετέχει παράλληλα σε πρωτοβουλίες όπως τα start-up weekends. «Το Πανεπιστήμιο διαθέτει πολυτεχνικές και τεχνολογικές σχολές και πιστεύω πως θα ήταν καλή ιδέα να δοθεί η δυνατότητα στους φοιτητές που στοχεύουν να φέρουν την ιδέα τους στις Η.Π.Α. να έχουν μια βασική καθοδήγηση για το πώς λειτουργούν τα πράγματα εδώ και πώς πρέπει να κινηθούν» εξηγεί η ίδια και προσθέτει «στην Αμερική δεν αρκεί να έχεις μόνο μια καλή ιδέα, υπάρχουν εκατομμύρια καλές ιδέες εδώ. Ο τρόπος για την επίτευξή της θα καθορίσει αν θα παραμείνει στο συρτάρι ή θα γίνει μία από τις success stories της Silicon Valley».

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει στο σημείο αυτό είναι πως αντιμετωπίζουν τους Ελληνες οι Αμερικάνοι και τι προοπτικές υπάρχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή για όσους επιθυμούν να εξελιχθούν επαγγελματικά. «Στο άκουσμα της Ελλάδας οι Αμερικανοί εντυπωσιάζονται και δε δείχνουν να πτοούνται από τις

ειδήσεις για το αέναο ελληνικό δράμα. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι συνώνυμο του καλοκαιριού και της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Οι Αμερικανοί δε θα σε αντιμετωπίσουν με καχυποψία και δε θα σου προσφέρουν λιγότερες ευκαιρίες επειδή είσαι Ελληνας, αλλά κι εσύ δε θα πρέπει να φέρεις στις αποσκευές σου το σύνδρομο υπεροχής που συχνά έχεις σαν Ελληνας. Επιπλέον, το περιβάλλον στην Καλιφόρνια είναι τόσο πολυπολιτισμικό και οι άνθρωποι τόσο ανοιχτοί που δε θα νιώσεις ποτέ ξένος ή διαφορετικός εκτός κι αν το επιδιώξεις» απαντά η αξιόλογη Βολιώτισσα δικηγόρος, η οποία κατακτά με σταθερά βήματα σημαντική θέση στο διεθνές επιστημονικό πεδίο.

Σημαντικές διακρίσεις αποτελούν για την ίδια η υποτροφία που έλαβε από το Πανεπιστήμιο και η πιστοποίησή της ως εξειδικευμένου επαγγελματία σε θέματα προσωπικών δεδομένων, ενώ στο μεταξύ, δεν σταματά να εργάζεται, αλλά και να προσθέτει νέες επαγγελματικές επιτυχίες στο ενεργητικό της.

Ο Βόλος είναι πάντα μέσα στην καρδιά της και αυτό που της λείπει περισσότερο «είναι η οικογένειά μου» αναφέρει χωρίς δεύτερη σκέψη, φέρνοντας στο νου τους γονείς και τα αδέλφια της, Αντώνη και Κωνσταντίνο. «Στο εξωτερικό, και ιδιαίτερα όταν βρίσκεσαι τόσο μακριά, επανεκτιμάς τις γιορτές και τις Κυριακές με την οικογένεια και νοσταλγείς τον αυθόρμητο περίπατο στο λιμάνι και την εξόρμηση στο ουζερί στο μέσο της εβδομάδας με φίλους» τονίζει με νοσταλγική διάθεση, ανατρέχοντας σε αγαπημένες αναμνήσεις από τη γενέτειρά της.

Ονειρό της είναι να επιστρέψει μελλοντικά στην Ελλάδα και να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις και την εμπειρία που έχει αποκτήσει στην Αμερική, για να συνεισφέρει στην ελληνική start-up σκηνή και να ενισχύσει τις πρωτοβουλίες για την εξωστρέφεια των ελληνικών εταιρειών, αξιοποιώντας την επιστημονική της κατάρτιση προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Σημαντική εξέλιξη

Η αξιόλογη δικηγόρος εργάζεται, τη δεδομένη χρονική περίοδο, ως Foreign Legal Consultant στη δικηγορική εταιρεία Dimitriou & Associates, P.C. στο Σαν Φρανσίσκο. Συμβουλεύει, δηλαδή, επιχειρηματίες και start-ups σε θέματα σύστασης εταιρειών, χρηματοδότησης και πνευματικής ιδιοκτησίας. Παράλληλα αρθρογραφεί σε ιστοσελίδες για νομικά ζητήματα νέων εταιρειών, στην ιστοσελίδα epixeiro.gr και στο blog της δικηγορικής εταιρείας Dimitriou & Associates.

Σημαντικό ποσοστό των πελατών της εταιρείας είναι Ευρωπαίοι και μεταξύ αυτών αρκετοί Ελληνες. «Σχεδόν σε καθημερινή βάση επικοινωνούν μαζί μου νέοι Ελληνες επιχειρηματίες και φοιτητές που θέλουν να φέρουν την ιδέα τους στις Η.Π.Α., αλλά και άνθρωποι που αγωνιούν για το μέλλον της επιχείρησής τους στην Ελλάδα και αναζητούν διεξόδους στην αμερικανική αγορά» υπογραμμίζει η ίδια.

Η ζωή στην Αμερική «είναι εντελώς διαφορετική από την Ελλάδα αλλά και από αυτό που βλέπουμε στις ταινίες. Το περιβάλλον είναι άκρως ανταγωνιστικό καθώς το Σαν Φρανσίσκο συγκεντρώνει φιλόδοξους ανθρώπους από όλα τα μέρη του πλανήτη που ήρθαν εδώ αποφασισμένοι να πετύχουν. Εδώ μαθαίνεις να ζεις προγραμματίζοντας τα επόμενα δέκα βήματά σου γιατί όλα αλλάζουν με εκπληκτική ταχύτητα και εκπαιδεύεσαι να προσαρμόζεσαι» επισημαίνει η νεαρή Βολιώτισσα, η οποία κάνει ήδη αισθητή την παρουσία της σε ένα δύσκολο και έντονα ανταγωνιστικό χώρο.

Εργάζεται ακατάπαυστα, με ιδιαίτερη προσήλωση, έχοντας την πεποίθηση ότι «οι Η.Π.Α. είναι το ιδανικό μέρος να δημιουργήσεις και να επενδύσεις σε χρόνο και προσπάθεια. Η εργασία, η πρωτοτυπία και η τόλμη ανταμείβονται». Στόχος της είναι να αποκτήσει όσο το δυνατό μεγαλύτερη εμπειρία και εξοικείωση με το αμερικανικό νομικό σύστημα και στη συνέχεια θα επιχειρήσει να περάσει τις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου της Καλιφόρνια. Σε επόμενο στάδιο, «θα ήθελα να επιστρέψω στην Ευρώπη ή και στην Ελλάδα και να εργαστώ σαν δικηγόρος σε διεθνή θέματα εταιρικού δικαίου και πνευματικής ιδιοκτησίας» ομολογεί η ίδια.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου