ΤΟΠΙΚΑ

Βολιώτης στα… χνάρια των δανειστών

βολιώτης-στα-χνάρια-των-δανειστών-367601

Πρώτος στόχος το κουαρτέτο

Βολιώτης σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου, «φωτίζει» διάφορες πτυχές του …πολέμου των κατασκόπων

Πίσω από τα σφιχτά χαμόγελα, τις λοξές ματιές κι ένα σύντομο νεύμα των εκπροσώπων των θεσμών προς τους δημοσιογράφους, κρύβεται ένας άγνωστος πόλεμος υπηρεσιών διαχείρισης των κινδύνων καθώς το κουαρτέτο θεωρείται ως ο υπ’ αριθμόν πρώτος στόχος τρομοκρατών.

Ρεπορτάζ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΚΙΔΗΣ

Οι αποδοκιμασίες, οι φωνασκίες έξω από τα ξενοδοχεία διαμονής των εκπροσώπων των θεσμών ή τα υπουργεία τα οποία επισκέπτονται, είναι τα ελάχιστα που απασχολούν ένα ολόκληρο σύστημα ανθρώπων και μέσων που έχει στηθεί για την ασφάλεια των αξιωματούχων, οι οποίοι ζήτησαν υψηλές διασφαλίσεις για να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Ο Βολιώτης σύμβουλος διαχείρισης κινδύνου και γενικός διευθυντής της εταιρείας διαχείρισης κινδύνου A&K Risk Management Consulting κ. Αγγ. Αγραφιώτης, επισημαίνει πως αυτό που συμβαίνει κατά την περίοδο της άφιξης και παραμονής του κουαρτέτου στην Αθήνα, δεν έχει προηγούμενο.

Τα μέλη του κουαρτέτου, η Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, ο Ντέκλαν Κοστέλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ράσμους Ρέφερ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο Νίκολας Τζιαμαρόλι του ESM, έχουν στοχοποιηθεί εδώ και αρκετό καιρό και αποτελούν τρομοκρατικό στόχο. Η έλευσή τους στη χώρα μας έγινε αφού πρώτα οι υπεύθυνοι ασφαλείας τους έδωσαν το τελικό ΟΚ. Από τότε, η ασφάλειά τους είναι πρωταρχικός στόχος των Ελληνικών κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας και όχι μόνο.

Στους δρόμους γύρω από το «Χίλτον», το Σύνταγμα και το Μέγαρο Μαξίμου, κυκλοφορούν θηριώδη τζιπ με φιμέ τζάμια γεμάτα πάνοπλους άνδρες, μοτοσικλετιστές -καλωδιωμένοι- με αλεξίσφαιρα γιλέκα και οχήματα που φέρουν εξοπλισμό που απλώνει ηλεκτρονικό δίχτυ ασφαλείας για τον κίνδυνο εναέριας επίθεσης με drones (τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα) ή υποκλοπών συνομιλιών.

Ολα αυτά συμβαίνουν από τότε που οι εκπρόσωποι των θεσμών εγκαταστάθηκαν στο «Χίλτον» για τη διαπραγμάτευση.

«Ασφάλεια των συγκεκριμένων προσώπων, δίχως τη χρήση ειδικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού δεν νοείται, αναφέρει ο κ. Αγγ. Αγραφιώτης. Ετσι χρησιμοποιούνται ηλεκτρονικά μηχανήματα διακοπής οποιασδήποτε ασύρματης επικοινωνίας και μηχανήματα παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων, εξοπλισμένα με ειδικά λογισμικά και απεριόριστες δυνατότητες. Εξυπακούεται πως η ασφαλής επικοινωνία των αρχών ασφαλείας έχει εξασφαλιστεί με διαβαθμισμένη χρήση ειδικών συσκευών.

Το αποτέλεσμα είναι η Αθήνα να έχει τεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για έμπειρους πράκτορες στο Intelligence και σωματοφύλακες που θεωρούνται μετρ στη φύλαξη VIPs».

Αρκετοί πράκτορες ξένων χωρών που έχουν επιφορτιστεί με την ασφάλεια αυτών των προσώπων, όπως βεβαιώνουν ανώτερα στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ταξιδεύουν στην Ελλάδα με την ιδιότητα του διπλωματικού ακολούθου ή συμβούλου χρησιμοποιώντας διπλωματικά διαβατήρια με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απόλυτος έλεγχος του πόσοι άνδρες ξένων μυστικών υπηρεσιών βρίσκονται στην πρωτεύουσα και ποιος είναι ο ρόλος τους.

Οπως αναφέρει ο κ. Αγραφιώτης «πρώτη φορά στην Αθήνα συγκεντρώνονται τόσοι πολλοί πράκτορες και σωματοφύλακες. Η προστασία ενός VIP εξαρτάται και από την πληροφόρηση των μυστικών υπηρεσιών. Οι πράκτορες σε αυτές τις περιπτώσεις κάνουν συνήθως αντικατασκοπεία. Προσπαθούν, δηλαδή, να εντοπίσουν αυτόν που μπορεί να παρακολουθεί το στόχο που φυλάσσεται. Σε περιόδους κρίσιμες όμως, όπως αυτή που διανύουμε, πρέπει να προσέχουμε τα πάντα. Οσοι δηλώνουν άνδρες μυστικών υπηρεσιών δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι. Εδώ είναι που υπάρχει ο κίνδυνος ακόμα και για κάποια προβοκατόρικη επίθεση.

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει εκπονήσει λεπτομερές σχέδιο φύλαξης, στο οποίο συνεργάζονται όλες οι υπηρεσίες της. «Οι εκπρόσωποι των τεσσάρων θεσμών φυλάσσονται όχι μόνο από έλληνες αστυνομικούς, αλλά και από bodyguard- «σκιές» που ήρθαν στην Ελλάδα για το σκοπό αυτό. Eτσι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Συνήθως είναι εν ενεργεία αστυνομικοί από τις χώρες τους με ειδική εκπαίδευση στο VIP protection. Ανθρωποι που θα γίνουν ακόμα και ασπίδες σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης. Φέρουν οπλισμό και ενδοεπικοινωνία για να συνομιλούν με την ομάδα τους. Συνήθως σε μία φύλαξη υπάρχουν οι εμφανείς άνδρες και οι αφανείς. Ο επαγγελματίας σωματοφύλακας είναι εκπαιδευμένος για να είναι άνετος στις κινήσεις του και δεν προκαλεί, τονίζει ο κ. Αγγ. Αγραφιώτης.

Διαχείριση κινδύνου

Η διαχείριση κινδύνου αφορά στην προστασία ανθρώπων, εγκαταστάσεων, κρίσιμων υποδομών & επιχειρήσεων, υπό την ευρεία έννοιά του. Η αντιμετώπιση της διαχείρισης κινδύνου από εμάς γίνεται με απόλυτα επαγγελματικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα, αλλά και τα διεθνή πρωτόκολλα ασφαλείας και τους τρόπους αντιμετώπισης τους. Η διαχείριση του όποιου κινδύνου, απαιτεί εμπιστοσύνη σε ειδικούς, προσήλωση, γνώση και επαγγελματισμό και δεν θέλει πειραματισμούς, και ερασιτεχνισμό.

«Σας θυμίζω, επισημαίνει ο κ. Αγραφιώτης, το περιστατικό την περίοδο της γιορτής των Χριστουγέννων του 2013, όπου δολιοφθορείς είχαν βάλει σε 4 μπουκάλια γνωστής μάρκας αναψυκτικού, υδροχλωρικό οξύ, αναγκάζοντας την εταιρεία στην απόσυρση και καταστροφή χιλιάδων συσκευασιών. Η ζημιά που επήλθε ήταν της τάξης των εκατομμυρίων ευρώ, υπολογίζοντας σε αυτή και το χρόνο αποκατάστασης της εμπιστοσύνης του κοινού στο προϊόν και την ομαλή ροή στις πωλήσεις. Η εταιρεία ήταν προετοιμασμένη για ένα τέτοιο συμβάν, έχοντας επιτροπή διαχείρισης κρίσεων και διαχειρίστηκε την υπόθεση με τις αρχές άψογα και άκρως επαγγελματικά.

Για να αντιληφθείτε τη ζημία που μπορεί να προκληθεί από ένα μη αναμενόμενο κίνδυνο, σας αναφέρω ένα περιστατικό το οποίο έχει περιέλθει στην αντίληψή μας αυτές τις ημέρες. Το κράτος έχει εγγράψει στον προϋπολογισμό του, πως θα εισπράξει εκατοντάδες εκατομμύρια από συγκεκριμένη πηγή εσόδων. Αυτά τα έσοδα δεν πρόκειται να τα εισπράξει, επειδή τα εισπράττουν ήδη με άλλο παράνομο τρόπο, επιτήδειοι. Τα λάθη όμως συνεχίζονται και ο κίνδυνος αποκτά εικόνα ντόμινο, μιας και η κυβέρνηση δίχως να το γνωρίζει, με νέες ενέργειές της, οδηγεί χιλιάδες κόσμο στους επιτήδειους, όπου θα τους δώσουν τα χρήματά τους.

Σκεφτείτε λοιπόν το κακό για τη χώρα μας όταν θα ανατραπεί ο προϋπολογισμός, θα εκλείψουν έσοδα και θα πρέπει και πάλι η κυβέρνηση να αναζητήσει μέσω ισοδυνάμων, την αντικατάσταση των μη εισπραχθέντων ποσών. Αυτή η ενέργειά της θα επιφέρει και κοινωνική αναταραχή. Στη ζημία θα πρέπει να υπολογίσουμε και την διεθνή κακή εικόνα της χώρας μας, που θα δημιουργηθεί στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή ένωση»

Οι …διάφοροι μετανάστες

«Η διαχείριση της ανεξέλεγκτης εισροής των προσφύγων και μεταναστών στη χώρα μας, αποτελεί επίσης κίνδυνο, με ανεξέλεγκτες αυτή τη στιγμή διαστάσεις, αναφέρει ο κ. Αγραφιώτης. Είναι κάτι το πολύ απλό για εμάς, όχι όμως και για το ελληνικό κράτος, το οποίο έχει αγκυλώσεις, με αποτέλεσμα το διεθνή διασυρμό μας και την μη είσπραξη ποσών από την ευρωπαϊκή ένωση, η οποία διαπιστώνει με ελεγκτές της, πως μετά από 8 μήνες δεν έχουμε κάνει τίποτα, ώστε να δημιουργήσουμε οργανωμένα κέντρα υποδοχής σε όλη τη χώρα, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να σημαίνονται και στη συνέχεια να προωθούνται στις χώρες επιλογής τους. Είναι αδύνατον 4 αστυνομικοί και 10 λιμενικοί να διαχειριστούν 5.000 άτομα! Εξαιτίας των αγκυλώσεων αυτών, η χώρα μας παρουσιάζεται διεθνώς ως τριτοκοσμική και η ζημία που επήλθε στον τουρισμό, ο οποίος τα τελευταία χρόνια είχε ανοδικές τάσεις ήταν τεράστια. Η κυβέρνηση μετά την αξιολόγηση των ελεγκτών της ΕΕ, τελικά μπήκε σε περισσότερα έξοδα, από όσα χρήματα θα απαιτούνταν, εάν όλα γίνονταν έγκαιρα και με προγραμματισμό».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου