ΤΟΠΙΚΑ

Ανοιξε η ηλεκτρονική εφαρμογή για την ασφάλιση των μηχανικών

ανοιξε-η-ηλεκτρονική-εφαρμογή-για-την-377275

Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική φόρμα του Ταμείου Συντάξεων Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων για την αλλαγή της ασφαλιστικής κλίμακας.

Συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα, οι μηχανικοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να πληρώσουν για τα έτη 2015 και 2016 μειωμένα ασφάλιστρα διότι συγκαταλέγονται σε μικρότερη κατηγορία.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ, Νάνσυ Καπούλα, σημείωσε ότι η επιλογή της ασφαλιστικής κλίμακας αποτελεί μία παράπλευρη λύση, καθώς οι μηχανικοί απ’ ότι φαίνεται θα κληθούν να πληρώσουν και τις παγωμένες εισφορές που τους είχαν επιβληθεί από το 2011.

Οπως εξήγησε, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αδυνατώντας να δώσει λύση στο θέμα των μηχανικών και να μειώσει τις εισφορές στο επίπεδο που βρίσκονταν πριν το 2011, επέλεξε να τους δώσει αυτήν τη δυνατότητα, ώστε να μπορούν να πληρώνουν λιγότερα χρήματα για τα τρέχοντα εξάμηνα.

Η ίδια κάλεσε τους μηχανικούς να συμπληρώσουν την αίτηση, επισημαίνοντας ότι τα προβλήματα που δημιουργούνται κατά την υποβολή το ΤΕΕ τα αντιμετωπίζει σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα του ΤΣΜΕΔΕ.

Μάλιστα, ενημέρωσε ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρχει υπάλληλος του ΤΕΕ διαθέσιμη, ώστε να βοηθά τους μηχανικούς με την ηλεκτρονική υποβολή.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισφορές για το ΤΣΜΕΔΕ είχαν παράταση για τους ασφαλισμένους προ του ‘93 μέχρι τις 31/8/15 και για τους ασφαλισμένους μετά το ‘93 μέχρι τις 30/9/15.

Παράλληλα σε αναμονή βρίσκονται οι υπό συνταξιοδότηση μηχανικοί, οι οποίοι είχαν οφειλές στο ΤΣΜΕΔΕ μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ και οι οποίοι μπορούν πλέον να υπαχθούν σε ρύθμιση μέχρι το τέλος του έτους. Η φόρμα δεν έχει ανοίξει ακόμη στο ΤΣΜΕΔΕ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης.

Αμοιβές μηχανικών

Στο μεταξύ, λύση δόθηκε στο πρόβλημα με την καταβολή των αμοιβών για την έκδοση πολεοδομικών αδειών. Η κ. Καπούλα σε συνεργασία με την Πολεοδομία του δήμου Βόλου έκαναν εφαρμογή της τροποποίησης του Νόμου 4030 που έγινε μέσω του 4067/12, ο οποίος ανέφερε ότι στον έλεγχο των δικαιολογητικών στην υπηρεσία Δόμησης Πολεοδομίας ο έλεγχος γίνεται μόνο ως προς τις απαιτούμενες εισφορές.

Η πρόεδρος του ΤΕΕ είπε ότι: «το θέμα της καταβολής με μετρητά στην Εθνική Τράπεζα στους λογαριασμούς των μηχανικών ώστε να προσκομίσουν τριπλότυπα γραμμάτια προς την Πολεοδομία για την έκδοση αδειών ξεπεράστηκε, καθώς αυτά πλέον δεν απαιτούνται.

«Οι μηχανικοί μπορούν να συναλλάσσονται μέσω e banking με τους ιδιοκτήτες και να εκδίδουν τις άδειες δόμησης μόνο με την προσκόμιση των αντίστοιχων κρατήσεων, οι οποίες θα αποτελούν πολύ μικρά ποσά», πρόσθεσε.

Να τονιστεί ότι το ΤΕΕ Μαγνησίας από την ημέρα της αργίας των Τραπεζών και της εφαρμογής των capital controls βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία και προσπαθεί να επιλύει τις στρεβλώσεις και δυσλειτουργίες που έχουν προκύψει στις συναλλαγές των μηχανικών με τη Δημόσια Διοίκηση, ενώ θα λειτουργεί και όλο τον Αύγουστο για την εξυπηρέτηση των μελών του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου