ΤΟΠΙΚΑ

Πήγε τα αδέσποτα για υιοθεσία…

πήγε-τα-αδέσποτα-για-υιοθεσία-396642

Η προμήθεια ζωοτροφής «κόλλησε» – Διαμαρτυρία Αχ. Μπέου στην Επίτροπο, την οποία επισκέφθηκε με πέντε αδέσποτα στα χέρια

Για δέκα μόλις μέρες επαρκεί η τροφή που έχει στις αποθήκες του ο Δήμος Βόλου για τη σίτιση των αδέσποτων. Το ένταλμα για την αγορά ζωοτροφών ακόμη δεν έχει υπογραφτεί από την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και υπό άλλες συνθήκες τα συμπαθή τετράποδα θα κινδύνευαν να μείνουν νηστικά.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Φωτογραφίες: ΡΑΝΙΑ ΜΑΝΑΣΗ

Πριν από μία εβδομάδα, με προσωπικά έξοδα των απασχολούμενων στο Καταφύγιο Αδεσπότων του Δήμου Βόλου, αγοράστηκαν πέντε τσουβάλια τροφής κι αυτή όμως εξαντλείται. Αγανακτισμένος από την κατάσταση, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, πέρασε το κατώφλι της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κρατώντας από τα λουριά τους πέντε αδέσποτα και προτείνοντας στην επίτροπο να τα υιοθετήσει για να τα ταΐζει!

«Πάρτε πέντε σκυλιά εσείς, να πάρω κι εγώ άλλα 15, να μην χρειάζεται να πληρώνει ο Δήμος τροφές για τα αδέσποτα. Να υιοθετήσουν όλοι από ένα σκυλί να λυθεί το πρόβλημα», ανέφερε ο Δήμαρχος Αχιλλέας Μπέος, στη συνάντησή του με την επίτροπο.

«Ανοίξτε την πόρτα»

Ο Δήμαρχος έφθασε στο προαύλιο του διοικητηρίου της περιφερειακής ενότητας Μαγνησίας, όπου –σε ανεξάρτητο κτίριο- στεγάζεται η Επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λίγο μετά τις δέκα την Παρασκευή το πρωί. Με διαφορετικό όχημα, με καρότσα, κατέφθανε λίγο αργότερα και ο ιδιώτης που είναι υπεύθυνος για την περισυλλογή των αδέσποτων από το Δήμο Βόλου και τη φιλοξενία τους στο δημοτικό Καταφύγιο, Νίκος Πολύζος. Είχε στην καρότσα του αυτοκινήτου πέντε σκυλιά μέσα σε κλουβιά, στα οποία πέρασε λουριά και τα παρέδωσε στο Δήμαρχο και τους συνεργάτες τους.

Οταν ο κ. Μπέος επεχείρησε να περάσει το κατώφλι του κτιρίου όπου στεγάζονται τα γραφεία της Επιτρόπου, βρήκε την πόρτα κλειστή. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας είχαν κλειδώσει από μέσα.

Ο Δήμαρχος χτυπούσε επίμονα την πόρτα για να του ανοίξουν να περάσει. «Ανοίξτε την πόρτα. Είμαι ο Δήμαρχος Βόλου», έλεγε στα άτομα που ήταν μέσα. Προειδοποίησε μάλιστα την Επίτροπο ότι θα καλέσει Αστυνομία, λέγοντας ότι ο χώρος είναι δημόσιος και δεν απαγορεύεται η είσοδος στους πολίτες. Το άνοιγμα της πόρτας, έφερε την επίτροπο αντιμέτωπη με πέντε αδέσποτα σκυλιά που μπήκαν στο χώρο. «Πάρτε εσείς πέντε σκυλιά να ταΐζετε να πάρω κι εγώ άλλα 15», είπε ο κ. Μπέος.

«Αυτό που κάνετε είναι ανεπίτρεπτο», αντέδρασε η επίτροπος.

«Ανεπίτρεπτο είναι αυτό που κάνετε εσείς, που δεν υπογράφετε τα εντάλματα», απάντησε ο Δήμαρχος.

Η Επίτροπος ζήτησε από τον κ. Μπέο να περάσει στο γραφείο της και να μιλήσουν ήρεμα. Λίγα λεπτά της ώρας αργότερα, έβγαινε από το κτίριο ζητώντας από τους συνεργάτες του να απομακρύνουν τα σκυλιά.

4,5 μήνες απλήρωτος ο ιδιώτης

Σε δηλώσεις του έξω από το γραφείο της Επιτρόπου, ο κ. Μπέος, υποστήριξε ότι από Δευτέρα, θα δοθεί λύση στο πρόβλημα.

«Αναγνωρίζω ότι κάπου η Επίτροπος έχει ένα δίκιο, καθώς οι Νόμοι της δένουν τα χέρια. Να μην ξεχνάμε όμως ότι είναι αυτοί οι Νόμοι που κατάντησαν εδώ τη χώρα μας, στη φτώχια, την εξαθλίωση, τη διαφθορά και τα σκάνδαλα.

Σήμερα (σ.σ. χθες) ήρθα εδώ για να εκφράσω την αγανάκτησή μου, καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Έγινε ένας διαγωνισμός για την περισυλλογή αδέσποτων. Καλώς ή κακώς τον πήρε ένας ιδιώτης που επί 4,5 μήνες μένει απλήρωτος, γιατί πότε ο Πατσιαντάς και πότε ο Δούρας, κάνουν ενστάσεις. Γι’ αυτό έφερα κι εγώ τα σκυλιά, να υιοθετήσει μερικά η Επίτροπος, να πάρουν και αυτοί, να πάρω καμιά δεκαριά κι εγώ μήπως έτσι λυθεί το πρόβλημα.

Τελικά συζητήσαμε με την Επίτροπο, θα φέρουμε μια τροποποίηση τη Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ελπίζουμε να βρεθεί μια λύση.

Είναι ντροπή και ο κόσμος δίκαια διαμαρτύρεται. Αντί να συνεργαζόμαστε για την πόλη, έχουμε τους Πανευρωπαϊκούς του Μπάσκετ, ακολουθεί το παγκόσμιο του πόλο γυναικών, έχουμε τον Πατσιαντά και το Δούρα να κάνουν αυτά που κάνουν. Αυτοί οι άνθρωποι μισούν την πόλη μας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέος.

Τροφή για δέκα μέρες

Σύμφωνα με τον κ. Πολύζο, αντί στο Βόλο να υπάρχουν συμμαχίες για την επίλυση του προβλήματος των αδεσπότων, υπάρχει πόλεμος. «Δεχόμαστε συνεχώς καταγγελίες, παρά τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλουμε. Είναι δυνατό να μην μπορούμε να ταΐσουμε τα αδέσποτα;», ανέφερε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι προ ημερών με δικά τους έξοδα αγόρασαν πέντε τσουβάλια ζωοτροφή για να μην μείνουν νηστικά τα αδέσποτα.

Η τροφή όμως επαρκεί μόλις για δέκα ημέρες και θα πρέπει άμεσα να υπάρξει λύση στο πρόβλημα.

Τη Δευτέρα, το δημοτικό συμβούλιο Βόλου, πρόκειται να προκηρύξει νέο διαγωνισμό για την αγορά ζωοτροφών, καθώς ο προηγούμενος έγινε με βάση το ΦΠΑ που ήταν στο 13%. Ο ΦΠΑ ανέβηκε στο 23% και ως εκ τούτου αυξάνονταν και το κόστος. Ο νέος ενδεικτικός προϋπολογισμός ανέρχεται στις 21.586 ευρώ και αφορά το διάστημα έως και τέλος του 2015.

Οι ζωοτροφές θα χορηγηθούν στο καταφύγιο του Δήμου, στο οποίο φιλοξενούνται περίπου 50 σκύλοι, καθώς και για τη διατροφή περίπου 250 αδέσποτων ενήλικων σκύλων, για τα οποία σύμφωνα με το Νόμο είναι υπεύθυνος ο Δήμος. Οι ανάγκες υπολογίστηκαν σε 2.042 σακιά (περίπου 40.844 κιλά) κροκέτα συντήρησης για τα 50 ενήλικα σκυλιά του καταφυγίου και 250 αδέσποτα του Δήμου συνολικά έως 31/12/2015.

Κρατώντας δύο σκυλιά από τα λουριά τους, ο Αχιλλέας Μπέος επισκέφθηκε διαμαρτυρόμενος την Επίτροπο

Πήγε να περάσει το κατώφλι, αλλά βρήκε την πόρτα κλειστή. «Ανοίξτε, είμαι ο Δήμαρχος», είπε στην επίτροπο που είχε κλειδώσει από την εσωτερική πλευρά

«Είναι ανεπίτρεπτο αυτό που κάνετε», διαμαρτυρήθηκε η επίτροπος στο Δήμαρχο

(φωτο και βίντεο: Ράνια Μανασή)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου