ΤΟΠΙΚΑ

Βαριά καμπάνα για το βασανισμό του ζώου

βαριά-καμπάνα-για-το-βασανισμό-του-ζώο-408333

3ετής φυλάκιση και πρόστιμο στον 59χρονο ~ Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνώρισε το Δικαστήριο

Τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή και πρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ επέβαλε το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου στον 59χρονο που συνελήφθη την περασμένη Κυριακή για βασανισμό ζώου συντροφιάς.

Το Δικαστήριο δεν του αναγνώρισε κανένα ελαφρυντικό, ούτε αυτό των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, παρά μόνο του έδωσε τη δυνατότητα αναστολής, καθώς ο 59χονος είχε λευκό ποινικό μητρώο.

Απολογούμενος στο Δικαστήριο ο δράστης υποστήριξε ότι δεν είχε καταλάβει ότι το ζώο είχε τραυματιστεί και ότι πρόθεσή του ήταν να το μεταφέρει με το μηχανάκι σε φίλη του, καθώς ο ίδιος επρόκειτο να επισκεφτεί τον Πειραιά για λίγες μέρες και δεν ήθελε να το αφήσει μόνο του.

Στο Δικαστήριο κατέθεσε και η φίλη του, η οποία επιβεβαίωσε ότι ο 59χρονος της ζήτησε να φιλοξενήσει σπίτι της το ζώο για λίγο και η ίδια δέχτηκε. Είπε ότι γνώριζε τον 59χρονο και αγαπούσε τα ζώα και μάλιστα το συγκεκριμένο το είχε μαζέψει από το δρόμο, το φρόντιζε και το αγαπούσε.

Στο Δικαστήριο εξετάστηκαν δύο μάρτυρες κατηγορίας, το ζευγάρι που κατήγγειλε το περιστατικό και περιέγραψε με κάθε λεπτομέρεια τις στιγμές φρίκης – βασανισμού του ζώου.

Το Φιλοζωικό Σωματείο Βόλου «Κόσμος και Φύση» με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «παρά τις προσπάθειες του συνηγόρου του 59χρονου, τα ίσως ελαφρυντικά που θα είχε ο κατηγορούμενος λόγω ελλειμματικής διανοητικής κατάστασης, το Δικαστήριο έκρινε ένοχο τον κατηγορούμενο ενώ θα επιβληθεί και διοικητικό πρόστιμο το οποίο μπορεί να ανέλθει στις 30.000 ευρώ.

«Η απόφαση αυτή δικαιώνει τους αγώνες μας για να γίνει αντιληπτό ότι ένα ζώο δεν είναι πράγμα, έχει συνείδηση και πονά. Αν δεν μπορείς να έχεις ένα ζώο σύντροφο ζωής, είναι καλύτερα να μην έχεις ζώο» προσθέτει ενώ το Σωματείο θα ζητήσει και την παράδοση όλων των υπολοίπων ζώων που φιλοξενεί ο δράστης.

Υπενθυμίζεται ότι επί διακόσια μέτρα από το Πολιτιστικό Κέντρο προς το Πανθεσσαλικό ο 59χρονος έσερνε το ζώο με το κολάρο στην άσφαλτο παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν αιμόφυρτο.

Από το γήπεδο της Νίκης μέχρι και το Πολιτιστικό Κέντρο το ζώο σέρνονταν στο οδόστρωμα με αλυσίδα που ήταν δεμένη στο μηχανάκι που οδηγούσε ο 50χρονος με αποτέλεσμα να τραυματιστεί και εξαντλημένο να μην κουνιέται καθόλου.

Κτηνίατρος που εξέταζε το ζώο διαπίστωσε ότι οι πατούσες του ήταν καμένες, το δέρμα τους αποκολλημένο από το πέλμα, τα νύχια είχαν σπάσει και άλλα ήταν μέσα στο δέρμα του ζώου γεγονός που οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο σκύλος ήταν πάντοτε δεμένος.

Το ζώο έφερε εκδορές και στο δέρμα της κοιλιάς, ενώ έχει σαρκοπτική ψώρα καθώς ήταν παραμελημένος. Ο σκύλος ήταν σε κατάσταση σοκ και δεν δεχόταν να πιει ούτε νερό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου