ΤΟΠΙΚΑ

Χρηματοκιβώτια και θυρίδες… ασφαλείας για την ασφάλεια διαχείρισης κινδύνου

χρηματοκιβώτια-και-θυρίδες-ασφαλεί-439953

Σε ειδικά χρηματοκιβώτια… οι εισπράξεις αλυσίδων και επιχειρήσεων λόγω τραπεζικής αργίας

Ιδιωτικές και δημόσιες υπηρεσίες… θέλουν το σύμβουλό τους. Ο σύμβουλος ασφάλειας διαχείρισης κινδύνου είναι απαραίτητος όσο ποτέ, την τελευταία εβδομάδα, καθώς εξαιτίας της τραπεζικής αργίας, μεγάλες επιχειρήσεις μεταποίησης και τροφοδοσίας, αλυσίδες σούπερ μάρκετ αλλά και υπηρεσίες όπως η Εφορία, το ΙΚΑ και η ΔΕΗ στο Βόλο διατηρούν… «ψηλά τις κεραίες» και λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας προκειμένου να διασφαλιστούν τα ποσά των εισπράξεων που προέρχονται από τις συναλλαγές με τους πολίτες.

Ρεπορτάζ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Η πεπατημένη, υπό νορμάλ συνθήκες ήταν συγκεκριμένη. Οι εισπράξεις της ημέρας κατατίθενται στην τράπεζα και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Από την προηγούμενη Δευτέρα ωστόσο αυτό το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην, λόγω της τραπεζικής αργίας με αποτέλεσμα, πολλές επιχειρήσεις να έχουν απευθυνθεί σε ειδικούς συμβούλους ασφάλειας διαχείρισης κινδύνου προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Διότι δεν είναι δυνατό και γίνεται αμέσως αντιληπτό, ότι οι εισπράξεις αυτές μπορούν να παραμείνουν στα ταμεία ενός σούπερ μάρκετ, ούτε φυσικά στο χρηματοκιβώτιο -εάν υπάρχει- μίας μικρομεσαίας επιχείρησης. Στις δημόσιες υπηρεσίες που έχουν και οικονομικές συναλλαγές με το κοινό αλλά και στη ΔΕΗ, τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή να «παγώσουν» μέχρι νεωτέρας οι εισπράξεις μεγάλων ποσών αφού δεν είναι δυνατόννα προωθηθούν κάθε μεσημέρι στα τραπεζικά καταστήματα. Το γεγονός αυτό, έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις όπως και τουριστικές μονάδες που αυτή κυρίως την εποχή, καταβάλλουν μεγάλα ποσά στη ΔΕΗ.

Προμηθευτές του εξωτερικού εξάλλου που συνεργάζονται με επιχειρήσεις της ΒΙΠΕ έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται προς δυσμενείς όρους συναλλαγών, ακόμη και 100% προπληρωμή, ακόμα και σε μεγαλύτερες και (μέχρι πριν από μία εβδομάδα) φερέγγυες ελληνικές επιχειρήσεις.

Oι εξαιρέσεις που προτείνονται στην ΠΝΠ σχετικά με τις εισαγωγές πρώτων υλών, την πρώτη αυτή εβδομάδα, δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν στην πράξη, γιατί η Επιτροπή Eγκρισης Tραπεζικών Συναλλαγών δεν προλάβαινε να ανταποκριθεί εντός των ορίων που επιβάλλουν οι εμπορικές συμφωνίες.

Επιστρατεύονται ειδικά χρηματοκιβώτια

Οπως επιβεβαιώνει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Σύμβουλος Ασφαλείας και διαχείρισης Κινδύνου Αγγελος Αγραφιώτης, την τελευταία εβδομάδα, πραγματικά μεγάλες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουν αποταθεί ζητώντας συμβουλές και συνδρομή προκειμένου να αντιμετωπίσουν το θέμα της φύλαξης εισπράξεων και ρευστού από εισπράξεις και συναλλαγές.

Στο Βόλο, σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν χώροι όπου εταιρείες που αναλαμβάνουν χρηματαποστολές μπορούν να «ασφαλίσουν» τα χρήματα σε ειδικά χρηματοκιβώτια. Προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι υπογραφή συμβολαίου ασφάλειας των χρημάτων με συγκεκριμένες ρήτρες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση είναι πρωτόγνωρη και για τις εταιρείες που αναλαμβάνουν χρηματαποστολές καθώς η Ελλάδα δεν κλήθηκε άλλοτε να αντιμετωπίσει παρόμοια κρίση.

Ταμίες των σούπερ μάρκετ, ζούνε πλέον καθημερινά με τον εφιάλτη των χρημάτων που ανά δίωρο πλέον παραλαμβάνονται με χρηματαποστολές για να «αποθηκευθούν» μέχρι νεωτέρας. Το κύμα μαζικών αγορών στα σούπερ μάρκετ ήταν τόσο μεγάλο τις προηγούμενες μέρες που μιλάμε για εισπράξεις 40 και 50.000 ευρώ ημερησίως.

Την πάτησαν με τις τραπεζικές θυρίδες

Στο μεταξύ σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών, αρκετά χρήματα υπό τη μορφή ρευστών διαθεσίμων που βρίσκεται σε θυρίδες, σεντούκια, στρώματα κ.α. Πολλά νοικοκυριά και στο Βόλο, λόγω της ανησυχίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων και τον κίνδυνο ρήξης, επέλεξαν να διατηρήσουν εκτός τραπεζών ένα απόθεμα για καλό και για κακό. Υπήρχαν όμως και τα «μεγαλύτερα πορτοφόλια» που δεν επιθυμούσαν να μεταφέρουν τις καταθέσεις τους στο εξωτερικό -υπό το φόβο φορολογικών και άλλων ελέγχων- και μετακίνησαν τις καταθέσεις τους σε θυρίδες.

Αυτοί έχουν βρεθεί σε πολύ δεινή θέση αυτή την περίοδο, καθώς η τραπεζική αργία δεν ισχύει μόνο για τα γκισέ και όλες τις συναλλαγές μίας τράπεζας αλλά και για τις τραπεζικές θυρίδες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν ούτε ένα ευρώ… από τα διαθέσιμα χρήματα που αποθήκευσαν στις θυρίδες τους.

Κλυδωνισμός και ασφυξία

Oι εξαγωγές καθώς και οι παραγγελίες με ενέγγυες πιστώσεις δεν μπορούν να εκτελεστούν λόγω της «αργίας» των τραπεζών. Tο ίδιο ισχύει για όλους τους όρους πληρωμής που περιλαμβάνουν εμπλοκή της τράπεζας.

H μη εξαίρεση της βιομηχανίας από τους περιορισμούς της ΠNΠ δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στην τήρηση εμπορικών και οικονομικών όρων. Eιδικά σε θέματα χρήσης εξοπλισμού σαν υπηρεσία από τη βιομηχανία, οι πάροχοι μειώνουν τη διαθεσιμότητα της υποστήριξης, με αποτέλεσμα να πρέπει να μειωθεί η παραγωγή ώστε να μην προκύπτουν βλάβες, έλλειψη υλικών κ.τ.λ. Στο ίδιο θέμα, πάροχοι υπηρεσιών αναθεωρούν τους όρους πληρωμής ως προϋπόθεση συνέχισης της υποστήριξης.

H απαίτηση «τοις μετρητοίς» για την αποπληρωμή υλών ενέχει κινδύνους για την ορθή λειτουργία της παραγωγικής διαδικασίας όπως έλεγε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, εκπρόσωπος μεταποιητικής μονάδας, που δήλωσε ευθέως ότι με την κατάσταση αυτή, υπάρχει πλέον μεγάλη πιθανότητα αδυναμίας πληρωμών εισφορών υπέρ Δημοσίου (IKA, ΦΠA κ.τ.λ.).

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου