ΤΟΠΙΚΑ

Ζαγορά: Μεγάλες ζημιές στα μήλα λόγω χαλαζόπτωσης

ζαγορά-μεγάλες-ζημιές-στα-μήλα-λόγω-χα-462682

Περίπου 2.000 στρέμματα υπολογίζεται ότι έχουν πληγεί – Ανησυχία και για τα κεράσια

Σοβαρό πλήγμα αποτέλεσε για τη φετινή παραγωγή μήλων η σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε προχθές το βράδυ και χθες το πρωί στην περιοχή της Ζαγοράς, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το πρόβλημα εκτείνεται σε καλλιέργειες 2.000 περίπου στρεμμάτων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, υπάρχει έντονη ανησυχία και στις τάξεις των παραγωγών που καλλιεργούν κεράσια στη Μαγνησία, λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης των δύο τελευταίων ημερών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Το πρόβλημα που έχει σημειωθεί είναι πολύ σοβαρό, με τους επικεφαλής του Δήμου Ζαγοράς Μουρεσίου να υποβάλουν επείγον αίτημα στους υπευθύνους του ΕΛΓΑ, προκειμένου να επισκεφτούν άμεσα τη συγκεκριμένη αγροτική περιοχή, για να εκτιμήσουν το μέγεθος της καταστροφής.

Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι σύνθετο, διότι η πρώτη σφοδρή χαλαζόπτωση που σημειώθηκε πριν από είκοσι περίπου μέρες προκάλεσε σε ορισμένες περιοχές πτώση του καρπού, ενώ η δεύτερη επιδρομή των έντονων καιρικών φαινομένων, εκτιμάται ότι καθιστά μη εμπορεύσιμο μεγάλο μέρος της φετινής παραγωγής.

Μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για το μέγεθος της καταστροφής, ενώ όπως υπογραμμίζει ο Βάγιος Κομνηνός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζαγοράς «ο καρπός που πλήττεται από το χαλάζι καθίσταται μη εμπορεύσιμος, αλλά είναι δύσκολο μέχρι στιγμής να προσδιοριστεί με ακρίβεια το μέγεθος του προβλήματος. Ακριβή στοιχεία θα υπάρξουν, ενδεχομένως, την επόμενη εβδομάδα».

Η έντονη ανησυχία των παραγωγών, έχει μεταφερθεί, όπως προαναφέρθηκε, και στην φετινή παραγωγή των κερασιών και αναμένεται να υπάρχει αντίστοιχη ακριβής εικόνα τις προσεχείς μέρες. Οπως εξηγεί, στο σημείο αυτό, ο Δημήτρης Χιώτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Πουρίου, ο καρπός του κερασιού έχει την ιδιότητα να απορροφά τη βροχή, η οποία προκαλεί, στη συνέχεια, ρωγμές. Η διαδικασία της συγκομιδής άρχισε, σημειωτέον, για ορισμένες ποικιλίες, ενώ βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής για άλλες.

Η σφοδρή βροχόπτωση των τελευταίων ημερών, χαρακτηρίζεται στο σύνολό της καταστροφική για τους παραγωγούς, οι οποίοι παρακολουθούν με έκδηλη αγωνία τη διάθεση του καιρού.

Η βροχόπτωση χαρακτηρίζεται ευεργετική, αντίστοιχα, για τα ελαιόδεντρα αλλά δημιουργεί προβλήματα στην αγροτική οδοποιία, καθιστώντας σε αρκετές περιπτώσεις απροσπέλαστα τα κτήματα των καλλιεργητών.

Σε όλο το εύρος του Δήμου Ρήγα Φεραίου, εξάλλου, σταμάτησε προσωρινά η διαδικασία του θερισμού των σιτηρών, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε στην αγροτική οδοποιία η μεταφορά φερτών υλών, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ιδιαίτερα προβλήματα. Σύμφωνα, πάντως, με τις εκτιμήσεις των γεωπόνων, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να γίνουν οι σχετικές αναγγελίες στον ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς που έχουν υποστεί ζημιές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου