ΤΟΠΙΚΑ

Ξηλώνονται οι παιδικές χαρές που έχουν κριθεί επικίνδυνες

ξηλώνονται-οι-παιδικές-χαρές-που-έχου-550138

Το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει αποκατάσταση των 20 από το σύνολο των 97 παιδικών χαρών του Δήμου Βόλου

Ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα εργασίες αποξήλωσης των παιδικών χαρών στο Δήμο Βόλου, που έχουν κριθεί επικίνδυνες και δεν πρόκειται να ξαναλειτουργήσουν. Συνεργεία των τεχνικών υπηρεσιών, προχωρούν σε απομάκρυνση των επικίνδυνων -για τους μικρούς χρήστες- παιχνιδιών, όπως κούνιες, τραμπάλες, τσουλήθρες και τρενάκια. Από το σύνολο των 97 παιδικών χαρών που έχουν καταγραφτεί στον ενιαίο Δήμο Βόλου, η συντριπτική πλειοψηφία έχουν κριθεί ακατάλληλες.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η αρχή της απομάκρυνσης των επικίνδυνων παιχνιδιών ξεκίνησε από την παιδική χαρά του Αγίου Βασιλείου. Επίσης, συνεργεία της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσίας, προχώρησαν σε απομάκρυνση των επικίνδυνων παιχνιδιών από τις παιδικές χαρές της Νέας Αγχιάλου, του Ελικοδρομίου, του Σέσκλου, της Ν. Ιωνίας στην πλατεία απέναντι από τον ΟΤΕ, στην Αγριά στο πάρκο του ΟΣΕ, ενώ απομακρύνθηκαν οι κούνιες από το πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου και το τρενάκι από το Green Park.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών, κ. Θανάση Σταυρίδη, προς το παρόν απομακρύνονται τα επικίνδυνα παιχνίδια από τις παιδικές χαρές που δεν πρόκειται να λειτουργήσουν, δεδομένου ότι έχουν κριθεί εντελώς ακατάλληλες.

Αλλωστε, όπως έχει ανακοινωθεί σε κάθε συνοικία θα υπάρχει μία παιδική χαρά. Αυτό σημαίνει ότι από τις 97 παιδικές χαρές, θα απομείνουν 20, οι οποίες όμως θα είναι απόλυτα ασφαλείς για ξέγνοιαστο παιχνίδι των μαθητών και θα πιστοποιηθούν.

Σε πρώτη φάση, οι παιδικές χαρές στις οποίες θα γίνουν εργασίες για να λειτουργήσουν με ασφάλεια, θα είναι αυτή του Αγίου Κωνσταντίνου, η οποία μάλιστα θα δημοπρατηθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Επίσης θα αποκατασταθεί η παιδική χαρά στο πάρκο της Χιλιαδούς μέσα από περσινό κονδύλι του δημοτικού προϋπολογισμού, ενώ θα ακολουθήσουν οι παιδικές χαρές στο Ελικοδρόμιο και τρεις περιφερειακές παιδικές χαρές, σε Αγριά, Νέα Αγχίαλο και Πορταριά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Σταυρίδη για την αποκατάσταση των παιδικών χαρών θα χρησιμοποιηθούν κονδύλια που προορίζονταν για αναπλάσεις πλατειών. «Δίνουμε προτεραιότητα στις παιδικές χαρές όπου παίζουν μικρά παιδιά», ανέφερε ο κ. Σταυρίδης.

Για την αποκατάσταση των παιδικών χαρών εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί κονδύλι από 15.000 έως 20.000 ευρώ κατά μέσο όρο για την κάθε μία. Σημαντικό είναι επίσης, ότι οι παρεμβάσεις γίνονται βάσει ξεχωριστής μελέτης για την κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, οι παιδικές χαρές δεν πρέπει να γειτνιάζουν με δρόμους ταχείας κυκλοφορίας ή κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων. Θα πρέπει να διαθέτει κατάλληλα παιχνίδια σύμφωνα με τα πρότυπα του ΕΛΟΤ, να έχει είσοδο κοινού τουλάχιστον ενός μέτρου, ζώνη όδευσης, κατάλληλο και επαρκή φωτισμό, επαρκή καθισμάτων για τους συνοδούς, βρύση με πόσιμο νερό, σημεία σκίασης, εξωτερικές και εσωτερικές προσβάσεις για ΑμεΑ, καλάθια απορριμμάτων, σύστημα αποτροπής εισόδου αδέσποτων ζώων, ζώνες πρασίνου, πινακίδα εισόδου, τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου