ΤΟΠΙΚΑ

Οι προτάσεις του αναπηρικού κινήματος

οι-προτάσεις-του-αναπηρικού-κινήματο-604764

Για κοινωνική ένταξη και προστασία ατόμων με αναπηρία

Επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στη νέα κυβέρνηση απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), για την εκπόνηση και εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη, κοινωνική προστασία των ατόμων μα αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, την άμεση ενίσχυση των εισοδημάτων τους και την άρση όλων των αδικιών και μορφών διάκρισης σε βάρος τους.

«Αδιαμφισβήτητα τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους έχουν πληγεί με τον πιο σκληρό τρόπο από την οικονομική κρίση και τις οριζόντιες μνημονιακές πολιτικές» ενημερώνει ο γενικός γραμματέας «Ιππόκαμπου», μέλος Δ.Σ. της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Βόλου, Πέτρος Μπέλλος.

«Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν αφενός αύξησαν δραματικά την διαχρονική ανεργία και τη φτώχεια των ατόμων με αναπηρία αφετέρου υπονόμευσαν την πρόοδο εφαρμογής της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, την οποία η χώρα μας επικύρωσε μαζί με το προαιρετικό της πρωτόκολλο (ν. 4074/2012) αποδεχόμενη την υποχρέωση εφαρμογής της.

Στη βάση λοιπόν της δικαιωματικής προσέγγισης, η Ε.Σ.Α.μεΑ σας καταθέτει το διαχρονικό αίτημά της για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η επικύρωση της προαναφερθείσας Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών και του προαιρετικού πρωτοκόλλου της ενισχύει τις υποχρεώσεις της χώρας απέναντι σε αυτή την κοινωνική ομάδα, που δυστυχώς μέχρι σήμερα όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, λιγότερο ή περισσότερο, αντιμετώπιζαν με βάση ξεπερασμένες αντιλήψεις και στερεότυπα» συμπληρώνει.

Οι προτάσεις, ταξινομούνται σε δύο βασικούς πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας αφορά στην εφαρμογή άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους από την οικονομική κρίση και την αντιμετώπιση του κόστους διαβίωσης λόγω αναπηρίας, το οποίο χωρίς τη στήριξη της Πολιτείας έχει πλέον γονατίσει τα άτομα αυτά.

Ο δεύτερος, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή ενός Εθνικού Προγράμματος για την κοινωνική ένταξη και την κοινωνική προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και των οικογενειών τους και τη θωράκιση των δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία. Αυτό το σημαντικό εγχείρημα πρέπει να τολμήσει ριζικές παρεμβάσεις και τομές, βασισμένο στη δικαιωματική προσέγγιση της αναπηρίας, να έχει σαφείς στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα που θα αποτυπώνονται στην ποιότητα της ζωής των πολιτών με αναπηρία.

Στον πρώτο πυλώνα περιλαμβάνονται μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, η διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του Εθνικού συστήματος Υγείας, μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία των ΚΕΠ και την ενίσχυση και αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία.

Στο 2ο Πυλώνα, οι στόχοι αφορούν την ένταξη της διάστασης της αναπηρίας σε όλες τις πολιτικές, την παροχή οικονομικής προστασίας στα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους την παροχή κοινωνικής προστασίας, εθνικό σχέδιο και εφαρμογή συστήματος μακροχρόνιας φροντίδας ατόμων με αναπηρία και χρόνιας πάθησης κ.α.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου