ΤΟΠΙΚΑ

Σχολικές εκδρομές :«Κάνουμε το σταυρό μας και ξεκινάμε»

σχολικές-εκδρομές-κάνουμε-το-σταυρό-629841

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν τσάντες μαθητών, ξενοδοχεία, ακόμη και το κέντρο διασκέδασης κάθε προορισμού για να μειωθούν οι κίνδυνοι

Λυγίζουν μπροστά στο παρακλητικό βλέμμα των μαθητών τους που τους ζητούν να τους συνοδεύσουν στις σχολικές εκδρομές. Θεωρούν ότι οι εκδρομές αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας και δεν θέλουν να στερήσουν από τα «παιδιά» τους τις εμπειρίες των εκπαιδευτικών εξορμήσεων. Εστω κι αν οι ίδιοι θα χάσουν τον ύπνο τους στην κυριολεξία για όσες ημέρες θα διαρκέσει η σχολική εκδρομή. Καθηγητές- συνοδοί σχολικών εκδρομών, φαίνεται να παίζουν κορώνα- γράμματα την προσωπική και οικογενειακή τους γαλήνη, απροστάτευτοι από την ίδια την Πολιτεία σε περιπτώσεις κρίσεων….

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Ο εκπαιδευτικός κόσμος του νομού είναι αναστατωμένος το τελευταίο διάστημα. Προ ημερών δύο εκπαιδευτικοί που είχαν συνοδεύσει το 2008 μαθητική εκδρομή Γυμνασίου της Μαγνησίας στη Ζάκυνθο, κάθισαν για μία ακόμη φορά στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τους έκρινε ένοχους για σωματική βλάβη από αμέλεια 14χρονου τότε μαθητή και τους επέβαλλε ποινή φυλάκισης 15 και 10 μηνών αντίστοιχα. Οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί στάθηκαν σαν γονείς στο προσκέφαλο μαθητή τους που αντιμετώπιση σοβαρό πρόβλημα υγείας. Βρέθηκαν όμως κατηγορούμενοι και κρίθηκαν ένοχοι…

Η δικαστική απόφαση αλλά και το πρόσφατο περιστατικό σε εκδρομή σχολείου της Ημαθίας στη Ρώμη, όπου μαθήτρια πήδηξε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου, έχουν κάνει τους καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας, να μπαίνουν σε δεύτερες σκέψεις αν τελικώς θα συνοδεύσουν τους μαθητές τους στην εκδρομή. Ηδη με ψήφισμά του, το Γυμνάσιο Βελεστίνου, αποφάσισε να ματαιώσει το σύνολο των εκδρομών που είχαν προγραμματιστεί σε ένδειξη συμπαράστασης στους δύο καταδικασθέντες καθηγητές και διαμαρτυρίας για την απόφαση του Δικαστηρίου.

Οσο κι αν ακούγεται εύκολο, να συνοδεύσει κανείς 100 παιδιά σε μαθητική εκδρομή, το ρίσκο είναι μεγάλο. Διευθυντές Γυμνασίων και Λυκείων της Μαγνησίας, μιλούν για την ευθύνη που επιφορτίζονται απέναντι στις «τρέλες» των εφήβων.

Οι «τρέλες» των εφήβων

Μία τριήμερη ή πενθήμερη εκδρομή, με το σχολείο μακριά από την οικογένεια, για το σύνολο σχεδόν των εφήβων είναι μια ευκαιρία να ξεφύγουν και να ξεσκάσουν…

Στον ελεύθερο χρόνο που τους παρέχεται οι έφηβοι απελευθερωμένοι από τη στενή επιτήρηση, δείχνουν να… ξεσαλώνουν.

Περιστατικά μέθης, αταξίες, ομαδικά αστεία που από τύχη πολλές φορές δεν έχουν εξελιχθεί σε τραγωδία, φαίνεται να αποτελούν συχνά φαινόμενα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι καθηγητές.

Εχουν «συλλάβει» μαθητές να κουβαλούν στις τσάντες τους μπουκάλια με οινοπνευματώδη ποτά, να πηδούν από μπαλκόνι σε μπαλκόνι στο ξενοδοχείο για να κάνουν αστείο σε κάποιο συμμαθητή τους, να το «σκάνε» από το ξενοδοχείο για να πάνε να διασκεδάσουν. Οι συνοδοί καθηγητές θα πρέπει να είναι χωρισμένοι σε… 100 κομμάτια για να μπορέσουν να ελέγξουν τους μαθητές που συνοδεύουν και για τους οποίους έχουν την ευθύνη.

Αποφασισμένοι ότι δεν θα κοιμηθούν

«Οταν αποφασίζεις να συνοδεύσεις μια σχολική εκδρομή είσαι αποφασισμένος ότι δεν θα κοιμηθείς. Χρειάζεται διαρκείς επαγρύπνηση και επιβολή αυστηρών όρων», αναφέρει η Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Βόλου, Ανδρονίκη Ρηγάκη.

Στο παρελθόν είχε αναγκαστεί να ψάχνει ακόμη και τις τσάντες των μαθητών, μία προς μία κατά την επιβίβαση στο λεωφορείο, μήπως και έχουν κρύψει μπουκάλι με οινοπνευματώδες ποτό πάνω τους.

Ακόμη και η επιλογή του ξενοδοχείου, γίνεται με συγκεκριμένα κριτήρια. Να είναι πιο έξω από περιοχές με βραδινή ζωή προκειμένου τα κέντρα διασκέδασης να μην είναι προσβάσιμα από τους μαθητές.

Το μυστικό μιας εκδρομής χωρίς απρόοπτα –στο μέτρο πάντα του δυνατού- είναι να δημιουργείται ένα πρόγραμμα γεμάτο δράσεις και να δίνεται προσοχή στη διαχείριση του ελεύθερου χρόνου των μαθητών.

«Κεφάλια» καθηγητών κορώνα- γράμματα

«Παίζουμε τα κεφάλια μας κορώνα- γράμματα, κάθε φορά που συνοδεύουμε μια σχολική εκδρομή. Κι αυτό γιατί ποτέ δεν ξέρεις τι θα συμβεί και πώς θα καταλήξει μια εκδρομή που γίνεται για εκπαιδευτικούς σκοπούς», αναφέρει από την πλευρά του, ο Διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Βόλου, Δημήτρης Μποσνάκης.

Οπως επισημαίνει οι καθηγητές δεν είναι κατοχυρωμένοι από το υπάρχον νομικό πλαίσιο και προσπαθούν να περιορίσουν τυχόν κινδύνους και επιπτώσεις για τους ίδιους μέσα από την αυστηρότητα σε όλα τα επίπεδα. «Είμαστε ιδιαίτερα αυστηροί στο θέμα της νυχτερινής διασκέδασης, του ελεύθερου χρόνου των μαθητών αλλά και απέναντι στα τουριστικά πρακτορεία προκειμένου να τηρούνται κατά γράμμα τα συμφωνηθέντα», επεσήμανε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας την ανάγκη θέσπισης από την Πολιτεία ενός αυστηρού νομικού πλαισίου που να διέπει τις σχολικές εκδρομές και να προστατεύει τους ίδιους τους μαθητές και κατ’ επέκταση τους καθηγητές.

«Κάνουμε το σταυρό μας»

«Κάθε φορά που ξεκινάμε για μια εκδρομή κάνουμε το σταυρό μας και λέμε ο Θεός να βάλει το χέρι του μην συμβεί το παραμικρό. Να γυρίσουμε όλοι σώοι και αβλαβείς», αναφέρει η Διευθύντρια του 3ου Γενικού Λυκείου Βόλου, Καίτη Γαρυφάλλου.

Οπως αναφέρει πριν την αναχώρηση της εκδρομής οι μαθητές πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνες δηλώσεις των γονέων τους προκειμένου να συμμετέχουν στο πρόγραμμα. «Και πάλι όμως δεν καλυπτόμαστε από πουθενά. Το ρίσκο είναι μεγάλο. Είναι παιδιά και μπορεί να συμβεί οτιδήποτε», προσθέτει.

Μείωση κινδύνων

«Το νομικό πλαίσιο δεν καλύπτει κανέναν από τους καθηγητές σε περίπτωση που συμβεί οτιδήποτε στην εκδρομή. Οι δηλώσεις των γονέων δεν προσφέρουν κανένα ελαφρυντικό. Την ευθύνη για κάθε έναν από τους μαθητές έχει ο καθηγητής και κανένας άλλος», αναφέρει ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Καναλίων, Κων. Πριάκος.

Οπως ο ίδιος εξηγεί, οι καθηγητές προσέχουν για να μειώνουν τους κινδύνους, προκειμένου η εκδρομή να κυλήσει όσο το δυνατό πιο ομαλά.

Επιλέγονται προορισμοί που δεν έχουν έντονη νυχτερινή ζωή. Γίνεται έλεγχος για να μην καταναλώσουν οι μαθητές αλκοόλ με οποιεσδήποτε συνέπειες.

Ακόμη και το ξενοδοχείο, επιλέγεται με βάση του να υπάρχουν δωμάτια στο ισόγειο σε… περίπτωση που κάποιος μαθητής αποφασίσει να πηδήξει στο διπλανό μπαλκόνι για να κάνει πλάκα σε συμμαθητή του. «Η μόνη λύση που έχουμε είναι να φροντίζουμε για τη μείωση των κινδύνων», αναφέρει ο κ. Πριάκος.

Παρέμβαση της ΕΛΜΕ Μαγνησίας

Με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ Μαγνησίας, υπογραμμίζει ότι οι εκδρομές είναι κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας δεν πρέπει να καταργηθούν.

«Εκείνο που προέχει είναι η εκπαιδευτική κοινότητα να διατηρεί και να προάγει τον επιμορφωτικό χαρακτήρα των εκδρομών», υποστηρίζει η ΕΛΜΕ και ζητά «να εξετασθεί εκ νέου και άμεσα από το Υπουργείο Παιδείας το νομοθετικό πλαίσιο των εκδρομών ορίζοντας μέτρα ουσιαστικής αστικής προστασίας και νομικής κάλυψης των εκπαιδευτικών. Το νομοθετικό πλαίσιο θα πρέπει να προσδιορίζει επακριβώς τα καθήκοντα των εκπαιδευτικών – συνοδών, τις αρμοδιότητες και τις υπευθυνότητές τους και μόνον αν καθίστανται επιλήσμονες αυτών να λογοδοτούν.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ ζητά για ακόμη μία φορά να εξετασθεί συνολικά το ζήτημα από την ΟΛΜΕ… γιατί ανεπιθύμητα συμβάντα πάντα θα υπάρχουν στις σχολικές εκδρομές, αλλά δεν μπορεί ο εκπαιδευτικός να είναι ο αδύναμος κρίκος της αλυσίδας ή ο «αποδιοπομπαίος τράγος» που θα φορτώνεται κάθε φορά τις ευθύνες. Οι εκπαιδευτικοί συμμετείχαν και θα συμμετέχουν στις σχολικές εκδρομές ως επόμενο της ιδιαίτερης παιδαγωγικής σχέσης που αναπτύσσεται στις σχολικές μονάδες με τους μαθητές τους και παρά τη μεγάλη ευθύνη που επωμίζονται. Αλλά δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως εξιλαστήρια θύματα είτε από την πολιτεία είτε απ’ οποιονδήποτε θέλει απλά κάπου να επιρρίψει ευθύνες…».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου