ΤΟΠΙΚΑ

315 αποχωρήσεις από τα κέντρα κράτησης

315-αποχωρήσεις-από-τα-κέντρα-κράτησης-643666

Μεταξύ τους 17 ασυνόδευτοι ανήλικοι που έχουν μεταφερθεί σε κοινωνική δομή στο Βόλο

Τριακόσια δεκαπέντε άτομα είχαν αποχωρήσει έως χθες από έξι κέντρα κράτησης μεταναστών σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσα σε αυτούς, 17 ασυνόδευτοι ανήλικοι, οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε κοινωνική δομή στο Βόλο, που χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Κέντρο Αλληλεγγύης.

Οπως ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, σταδιακά θα συνεχιστεί η έξοδος ομάδων μεταναστών, με σκοπό να κλείσουν τα περισσότερα κέντρα κράτησης και οπωσδήποτε η Αμυγδαλέζα. Κάποιοι μπορεί να συνεχίσουν να κρατούνται εφόσον έχουν διαπράξει παράνομες πράξεις.

Συγκεκριμένα, έχουν αποχωρήσει 110 άτομα από την Αμυγδαλέζα, 15 από την Ξάνθη, 41 από το Παρανέστι, 17 από το Φυλάκιο του Εβρου, 128 από την Κόρινθο και 4 από το αεροδρόμιο του Ελληνικού. Αμεσος στόχος είναι να βρεθεί χώρος φιλοξενίας για τα ασυνόδευτα ανήλικα, ο οποίος πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του υπουργείου Εσωτερικών, οι οποίοι παρακολουθούν τη διαδικασία που πραγματοποιείται με την ευθύνη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, όσοι μέχρι στιγμής έχουν αποχωρήσει από τα κέντρα κράτησης έχουν δηλώσει τόπο κατοικίας. Ωστόσο, για εκείνους που κρατούνται λιγότερο από έξι μήνες θα υπάρξει η υποχρέωση να εμφανίζονται στο αστυνομικό τμήμα σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Δομές φιλοξενίας

Η προσπάθεια του υπουργείου θα επικεντρωθεί στη δημιουργία θέσεων σε δομές φιλοξενίας όπου θα φιλοξενούνται πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και ασυνόδευτα ανήλικα. «Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση 2.500 επιπλέον θέσεις σε δομές φιλοξενίας, αλλά δεν δημιουργήθηκε ούτε μια εφόσον όλα τα κονδύλια κατευθύνθηκαν στα κέντρα κράτησης» τόνισε η κ. Χριστοδουλοπούλου. Τώρα, το Μάρτιο στο Συμβούλιο Υπουργών θα κληθούμε να δώσουμε εξηγήσεις, προσέθεσε.

Στο νέο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής θα υπαχθούν και όλες οι πολιτικές υπηρεσίες που έως τώρα βρίσκονταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ώστε να ακολουθείται ενιαία πολιτική στο θέμα των προσφύγων – μεταναστών.

Οσον αφορά στις ρυθμίσεις της νομοθεσίας για την απόκτηση ιθαγένειας ειδικά για τα παιδιά δεύτερης γενιάς, η αναπληρώτρια υπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει πρόθεση αυτή τη στιγμή να αλλάξει συνολικά ο κώδικας ιθαγένειας, αλλά να βρεθεί λύση για τα παιδιά που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου