ΤΟΠΙΚΑ

Απαντήσεις από το «μαύρο κουτί» ~ Σήμερα οι νεκρώσιμες ακολουθίες

απαντήσεις-από-το-μαύρο-κουτί-σήμερ-696768

Βουβό πένθος εν αναμονή της άφιξης των σορών στην Ελλάδα

Βουβό πένθος στην Πολεμική Αεροπορία. Η άφιξη των σορών του 35χρονου σμηναγού Παναγιώτη Λάσκαρη, και του 31χρονου επίσης σμηναγού, Αθανάσιου Ζάγκα στην Ελλάδα αναμένονται από στιγμή σε στιγμή. Οι νεκρώσιμες ακολουθίες για τα αδικοχαμένα παλικάρια της Πολεμικής Αεροπορίας θα πραγματοποιηθούν σήμερα το μεσημέρι στην Αθήνα.

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας ανακοίνωσε ότι η νεκρώσιμος ακολουθία για τον σμηναγό Παναγιώτη Λάσκαρη θα τελεστεί στις 12:00 στον Ιερό ναό Αγίου Αντωνίου στη Ριζούπολη Αττικής και η νεκρώσιμος ακολουθία για τον σμηναγού Αθανάσιου Ζάγκα θα τελεστεί στις 15:00 στον Ιερό ναό Αγίας Βαρβάρας στην Αργυρούπολη Αττικής.

Η καθυστέρηση στην άφιξη των σορών αποδίδεται στους Ισπανούς, που κωλυσιεργούν τη διαδικασία για στοιχεία γύρω από τους δικούς τους νεκρούς. Στο πολύνεκρο δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους έντεκα άτομα και τραυματίστηκαν 23.

Στο μεταξύ, η Πολεμική Αεροπορία έχει πλέον ισχυρή πεποίθηση ότι τα ακριβή αίτια πρόκλησης του πολύνεκρου αεροπορικού δυστυχήματος θα διαπιστωθούν.

Κλιμάκιο Εμπειρογνωμόνων που έχει μεταβεί στον τόπο της συντριβής έχει στα χέρια του το καταγραφικό σύστημα του μοιραίου αεροσκάφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Πολεμική Αεροπορία αποκλείει την πιθανότητα λάθους από πλευράς των δύο χειριστών, καθώς οι σμηναγοί ήταν έμπειροι πιλότοι με πολλές ώρες πτήσεις.

Οι μέχρι τώρα πληροφορίες ανέφεραν ότι το μοιραίο F-16 «έγειρε» προς τα δεξιά μόλις απογειώθηκε και μόλις 40 πόδια από το έδαφος, δείχνοντας ότι έσβησε ο κινητήρας. Σενάρια κάνουν λόγο για πιθανολογούμενο «κράτημα» του κινητήρα ή βλάβη στα πηδάλια του αεροσκάφους ή μετακίνηση του ομοιώματος.

Αλλες πληροφορίες, εικάζουν ότι είναι πιθανό το σενάριο εκτόξευσης των δύο άτυχων πιλότων δευτερόλεπτα πριν τη συντριβή, αν και πιστεύεται ότι δεν υπήρχε χρόνος αντίδρασης.

Χθες παρέμεναν καθηλωμένα στο έδαφος τα 16 αεροσκάφη τύπου F-16 Block 50 (όπως αυτό που συνετρίβη) που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία. Επιτροπή της Πολεμικής Αεροπορίας κάνει εξονυχιστικό έλεγχο για την κατάσταση των αεροσκαφών.

Τρισάγιο

Σε κλίμα απέραντης θλίψης τελέστηκε χθες στον Ιερό Ναό Παναγίας Παντάνασσας στο Στρατόπεδο Παπάγου, Τρισάγιο στη μνήμη των δύο χειριστών του μοιραίου αεροσκάφους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, στο αεροπορικό δυστύχημα της 26ης Ιανουαρίου 2015, στο Albacete της Ισπανίας.

Υπενθυμίζεται ότι το διθέσιο ελληνικό F-16 Block 50, ένα από τα τέσσερα ελληνικά μαχητικά που μεταστάθμευαν στην αεροπορική βάση LolLlanos στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας συμμετέχοντας στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του TacticalLeadershipProgramme (TLP), είχε μόλις εντολή για απογείωση. Ηταν 16:40, ώρα Ελλάδος, της 26ης Ιανουαρίου.

Κατά τη διάρκεια της απογείωσης, της πιο δύσκολης φάσης στην πτήση, και μόλις το ελληνικό F-16 είχε «ξεκολλήσει» από τον διάδρομο αποπροσγείωσης, για κάποιο άγνωστο λόγο το ελληνικό μαχητικό αεροσκάφος έφυγε προς τα δεξιά και συνετρίβη στην πίστα της αεροπορικής βάσης.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Σχετικά άρθρα:

Μνημόσυνο των δύο αδικοχαμένων πιλότων

Εμπειρους πιλότους θρηνεί η Αεροπορία

Συλλυπητήρια δήλωση από το βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο

Προς απογείωση ήταν τα γαλλικά αεροσκάφη στα οποία έπεσε το ελληνικό F-16

Συλλυπητήρια δήλωση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου

Συλλυπητήρια του Δημάρχου Βόλου για τους δύο πιλότους

To ελληνικό F-16 έπεσε στο «χειρότερο δυνατό σημείο»

Πένθος στην ελληνική αεροπορία για τους δύο Σμηναγούς

Κατέπεσε F16 της 111ης πτέρυγας Μάχης Νέας Αγχιάλου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου