ΤΟΠΙΚΑ

Πόλεμος για το νερό στο Βόλο ~ Ένταση, επεισόδια και λεκτικές επιθέσεις

πόλεμος-για-το-νερό-στο-βόλο-ένταση-επ-696988

Χρειάστηκε συνδρομή της αστυνομίας για να μην εισβάλλουν διαμαρτυρόμενοι στο γραφείο του Δημάρχου

Πόλεμος για το νερό ξέσπασε χθες το απόγευμα, στο Δημαρχείο του Βόλου. Ενταση, σπρωξίματα και ανταλλαγές βαριών εκφράσεων σημειώθηκαν μεταξύ διαμαρτυρόμενων κατοίκων του Πηλίου και Αχιλλέα Μπέου και χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να αποτραπούν τα χειρότερα. Ο κ. Μπέος βρισκόταν κλεισμένος στο γραφείο του με το μικρό του γιο τρομοκρατημένο εξαιτίας της φασαρίας που ακουγόταν απ’ έξω.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οι σειρήνες του… πολέμου άρχισαν να ηχούν, όταν μέλη της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό, μπήκαν στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, όπου ήταν προγραμματισμένη ανοιχτή συνάντηση με τους εκπροσώπους των τοπικών συμβουλίων για τη σύνταξη του Κανονισμού Αρδευσης από τη ΔΕΥΑΜΒ.

Σημειώνεται ότι επί δύο χρόνια η ΔΕΥΑΜΒ δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ για την άρδευση, μολονότι έχει επιβαρυνθεί με έξοδα ύψους 400.000 ευρώ περίπου το χρόνο.

Οι εκπρόσωποι της Κίνησης, σήκωσαν πανό στο οποίο έγραφαν «Δεν ξενερώνουμε και δεν πληρώνουμε. Απαιτούμε σεβασμό και διάλογο για το νερό». Αμεσα αντέδρασε ο Δήμαρχος, ο οποίος τους κάλεσε να κατεβάσουν το πανό ειδάλλως να βγουν έξω. «Από πού να βγούμε έξω; Από το σπίτι σου;», η απάντηση διαμαρτυρόμενων.

Ο Δήμαρχος κάλεσε τους εκπροσώπους των τοπικών συμβουλίων να συνεχίσουν τη σύσκεψη στο γραφείο του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύσκεψης, οι διαμαρτυρόμενοι βρίσκονταν απ’ έξω φωνάζοντας συνθήματα: «Το νερό ανήκει στο λαό κι όχι στο κεφάλαιο το ιδιωτικό». Εσπρωχναν δε μέλη της δημοτικής αρχής που βρίσκονταν στην πόρτα προκειμένου να μπουν στο γραφείο, ενώ φώναζαν: «βγείτε έξω».

Με το πέρας της σύσκεψης, τα μέλη των τοπικών συμβουλίων ανέλαβαν να μεταφέρουν τις αποφάσεις σε όσους βρίσκονταν απ’ έξω. Μέλη της Κίνησης επιδίωξαν να συναντήσουν τον κ. Μπέο, ο οποίος τους απάντησε ότι δεν τους αναγνωρίζει. «Πάμε να μας γνωρίσει», προκάλεσε ένας από τους διαμαρτυρόμενους και όλοι μαζί άρχιζαν να σπρώχνουν την πόρτα της Γραμματείας του Δημάρχου για να μπουν μέσα. Ακολούθησαν σπρωξίματα, ένταση και βαριές εκφράσεις μεταξύ Δημάρχου και συγκεντρωμένων. Κλήθηκε αστυνομία που απέτρεψε την είσοδο των διαμαρτυρόμενων, οι οποίοι μετά από λίγη ώρα έφυγαν χειροκροτώντας ειρωνικά.

Κανονισμός στις 2 Μαρτίου

Στη σύσκεψη που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, οι δύο πλευρές, συμφώνησαν στη σύνταξη Κανονισμού Αρδευσης, προκειμένου όλοι να πληρώνουν για μια ανταποδοτική υπηρεσία. Οι εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων κλήθηκαν να βρουν τον τρόπο τιμολόγησης της υπηρεσίας και στις 2 Μαρτίου, σε νέο ραντεβού με τον κ. Μπέο, θα «δώσουν τα χέρια».

Ο Δήμαρχος Βόλου, ξεκαθάρισε ότι η ΔΕΥΑΜΒ δεν επιδιώκει να βγάλει ούτε ένα ευρώ κέρδος από την άρδευση, αλλά θα πρέπει να καλύψει τα έξοδα που κάνει για την πληρωμή της ΔΕΗ, των υδρονομέων και των καθαριστών αυλάκων. Τάχθηκε υπέρ της νομιμότητας και ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους ότι επί Δημαρχίας του το νερό θα παραμείνει δημόσιο αγαθό που θα το εκμεταλλεύεται μόνο η πόλη και κανένα ιδιωτικό συμφέρον. Υπογράμμισε δε, ότι στόχος είναι η μείωση της τιμολόγησης του νερού τη ύδρευσης κατά 50% και η παροχή δωρεάν νερού για την άρδευση.

Ο ίδιος τάχθηκε κατά της ανομίας. «Τι είστε δηλαδή εσείς και δεν πληρώνετε; Νταβατζήδες; Καλώς ή κακώς τη διαχείριση του νερού την έχει η ΔΕΥΑΜΒ. Αν θέλετε βρείτε εσείς τον τρόπο για να πληρώνετε δίκαια και εγώ θα υπογράψω τις προτάσεις σας», δεσμεύτηκε.

Απαντώντας δε στο αίτημα της Κίνησης Πολιτών που επικαλείται το Νόμο 3852/2010 άρθρο 5 και ζητούν την ενεργοποίηση του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σύνταξη Κανονισμού Αρδευσης, διάβασε το επίμαχο άρθρο στο οποίο δεν αναφέρεται κάτι τέτοιο. Επιτέθηκε μάλιστα φραστικά στα μέλη της Κίνησης τους οποίους χαρακτήρισε «γελοία υποκείμενα, ξεφτίλες και μπαγλαμάδες». Μίλησε δε για «λαϊκιστές του κ..ου και καραγιόζηδες», που αφήνουν αιχμές για δήθεν ιδιωτικοποίηση του νερού.

Ανοιγμα 800.000 ευρώ στη ΔΕΥΑΜΒ για την άρδευση

Η ΔΕΥΑΜΒ αυτή τη στιγμή σύμφωνα με το Δήμαρχο Βόλου, Αχιλλέα Μπέο, έχει άνοιγμα περίπου 800.000 ευρώ για την άρδευση. Εχει πληρώσει λογαριασμούς ΔΕΗ για τη λειτουργία των αντλιοστασίων, υδρονομείς, καθαριστές για τα αυλάκια και έχει εισπράξει… «δώδεκα καραμέλες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μπέος, αναφερόμενος στα μηδενικά έσοδα για την άρδευση τα δύο τελευταία χρόνια.

Τα τέλη της άρδευσης είναι προϋπολογισμένα και αν βεβαιωθούν θα χρεωθούν μέσω της Εφορίας στους καταναλωτές που κάνουν χρήση νερού για άρδευση, βάση των στρεμμάτων που καλλιεργούν ή της κτηνοτροφικής μονάδας που έχει ο καθένας.

«Γίνεται προσπάθεια στο πλαίσιο της νομιμότητας να διαγραφούν αυτά τα χρέη, χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις ούτε για τους χρήστες ούτε για κανέναν», είπε ο Δήμαρχος, απαντώντας σε σχόλιο που έκανε ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λεχωνίων, Νίκος Νομικός, ο οποίος επεσήμανε ότι η μη βεβαίωση των εσόδων συνιστά ποινικό αδίκημα. «Τα δύο προηγούμενα χρόνια δεν πλήρωνε κανείς γιατί κανείς δεν είχε βεβαιώσει τα έσοδα. Αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα», είπε ακριβώς ο κ. Νομικός.

Ζητά παρέμβαση του νέου Υπ. Εσωτερικών ο Αχ. Μπέος για τη δημοτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ την οποία «βλέπει» πίσω από τα χθεσινά επεισόδια

Στελέχη της δημοτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ βλέπει πίσω από τα χθεσινά επεισόδια στον απόηχο της σύσκεψης με την άρδευση, ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ο οποίος ζητά την παρέμβαση του νέου Υπουργού Εσωτερικών και των τοπικών Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του αναφέρει:

«Παρά τις προκλητικές προσπάθειες μιας ομάδας περιθωριακών ατόμων, καθοδηγούμενων από το γνωστό δίδυμο Πατσιαντά – Κλημόπουλου, και με την παρουσία του συνόλου σχεδόν της δημοτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η Δημοτική Αρχή του Βόλου ενεργώντας με βάση τις κοινωνικές ανάγκες και τη διαμορφωμένη πραγματικότητα προχώρησε σε μια κατ’ αρχήν προσέγγιση με τα τοπικά συμβούλια και τις ομάδες πολιτών, που έχουν άμεσο συμφέρον σχετικά με την πολιτική διαχείρισης των υδάτων και την νέα αρδευτική πολιτική βάσει της κείμενης Νομοθεσίας.

Δυστυχώς η ομάδα αυτή ποδοπατώντας κάθε έννοια δικαίου και δημοκρατικής συμπεριφοράς προχώρησε σε προπηλακισμούς, ύβρεις και απόπειρες βιαιοπραγιών, και επιχείρησε ετσιθελικά να επιβάλλει τις απόψεις της, που έρχονται σε ευθεία αντίθεση με το κοινό καλό και το συμφέρον της κοινωνίας.

Η Δημοτική Αρχή του Βόλου δηλώνει κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υποκύψει σε τέτοιου είδους απαράδεκτες και αντιδημοκρατικές συμπεριφορές και καλεί το σύνολο της κοινωνίας και ιδιαίτερα τους θεσμικούς εκπροσώπους της να τις αποδοκιμάσουν.

Ιδιαίτερα απευθύνεται στο νέο υπουργό Εσωτερικών, τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και την τοπική κομματική οργάνωση του κόμματος και ζητεί την παρέμβασή τους, καθώς φαίνεται ότι η μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον έστειλε λάθος μηνύματα σε ορισμένους φανατικούς, που θεωρούν ότι μπορούν να καταργήσουν τους θεσμούς και να τους υποκαταστήσουν, ικανοποιώντας εμμονές και συμπλέγματα που τους διακατέχουν και που πάντως δεν αφορούν κανένα πολίτη.

Η Δημοτική Αρχή σήμερα κιόλας προχωρεί στην άσκηση όλων των νόμιμων μέσων προκειμένου να διαφυλάξει τη νομιμότητα και την εύρυθμη και δημοκρατική λειτουργία της πόλης, που απειλείται από τη δράση τέτοιων ομάδων».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου