ΤΟΠΙΚΑ

Εμπειρους πιλότους θρηνεί η Αεροπορία

εμπειρους-πιλότους-θρηνεί-η-αεροπορί-698653

Δικαστικές και τεχνικές έρευνες για τα αίτια του δυστυχήματος

Τραγικός είναι ο απολογισμός του αεροπορικού δυστυχήματος προχθές το μεσημέρι στην αεροπορική βάση του ΝΑΤΟ στην Αλμπαθέτε Ισπανίας κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής άσκησης. Οι νεκροί ανήλθαν τελικά στους έντεκα. Ανάμεσά τους είναι και οι δύο Ελληνες πιλότοι του μοιραίου F-16 Block 50, της 341 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης Νέας Αγχιάλου, ο 35χρονος σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης και ο 31χρονος επίσης σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας.

Επρόκειτο για δύο έμπειρους πιλότους με περισσότερους από 1.000 ώρες πτήσης. Η τραγική είδηση του αεροπορικού δυστυχήματος βύθισε σε τριήμερο πένθος την 111 Πτέρυγα Μάχης όπου υπηρετούσαν οι δύο εξαίρετοι σμηναγοί, αλλά και τις Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο σμηναγός Παναγιώτης Λάσκαρης, 35 ετών, έγγαμος με ένα γιο, είχε στο ενεργητικό του 1.459 ώρες πτήσεως σε μαχητικά αεροσκάφη εκ των οποίων οι 872 σε αεροσκάφη F-16.

Ο σμηναγός Αθανάσιος Ζάγκας, 31 ετών, έγγαμος με ένα γιο και μία κόρη, είχε σύνολο 1.128 ωρών πτήσεως σε μαχητικά αεροσκάφη εκ των οποίων οι 524 ώρες σε αεροσκάφη F-16.

Οι δύο άτυχοι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως και ακόμη 39 στελέχη της ΠΑ που αποτελούσαν το ελληνικό κλιμάκιο που συμμετείχε στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το 2015 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην αεροπορική βάση Los Llanos, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, επρόκειτο να παραμείνουν επί ισπανικού εδάφους επί περίπου ένα μήνα.

Το λεγόμενο TLP επρόκειτο να διαρκέσει από τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015, διάστημα κατά το οποίο τα 41 στελέχη της 341 Μοίρας από την 111 Πτέρυγα Μάχης (ΠΜ) στην Αεροπορική Βάση Νέας Αγχιάλου, επρόκειτο να μείνουν στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας.

Λέγεται ότι η σύζυγος του σμηναγού Ζάγκα παρακαλούσε τον άντρα της να μην την αφήσει μόνη της για το διάστημα του ενός μηνός που επρόκειτο να διαρκέσει η άσκηση επειδή το ένα παιδί τους είναι νεογέννητο…

21 οι τραυματίες

Από τους συνολικά 21 τραυματίες, έντεκα είναι Ιταλοί και δέκα Γάλλοι, οι πέντε από αυτούς, δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή ενώ οι περισσότεροι φέρουν βαριά εγκαύματα. Χθες το πρωί επιβεβαιώθηκε ο θάνατος ενός εκ των τραυματιών ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών από την συντριβή του ελληνικού F-16 στους 11. Τρεις από τους Γάλλους τραυματίες βρίσκονται σε τεχνητό κώμα, σύμφωνα με την εφημερίδα «Liberation». Στο χώρο στάθμευσης της ΝΑΤΟϊκής βάσης όπου κατέπεσε το F-16, υπήρχαν, μεταξύ άλλων, και πολλά γαλλικά αεροσκάφη – Mirage, Rafale και Alpha Jet. Για το λόγο αυτό, τα περισσότερα θύματα είναι Γάλλοι. Κατά την συντριβή του, το ελληνικό F-16 προκάλεσε ζημιές σε πέντε συνολικά αεροσκάφη, ανάμεσά τους δύο Alpha Jet και δύο Μirage 2000D, ενώ εκείνη την ώρα στο έδαφος εργάζονταν πολλοί μηχανικοί.

Οπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Liberation», από το 2010, η αεροπορική βάση του Los Llanos στο Αλμπαθετε (250 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μαδρίτης ) χρησιμοποιείται από το ΝΑΤΟ, και σύμφωνα με την εφημερίδα «Le Monde», θεωρείται «σχολείο των πιλότων».

Οι πιλότοι προέρχονται συνολικά από έντεκα χώρες και εκπαιδεύονται κυρίως για κυβερνοπόλεμο και αναγνώριση του εχθρού.

Το δυστύχημα

Για τις ισπανικές αρχές, το αεροσκάφος συνετρίβη στο χειρότερο δυνατό σημείο, αφού έπεσε εκεί που βρίσκονταν αρκετά μέλη του προσωπικού εδάφους. Οι μέχρι τώρα έρευνες των ειδικών δείχνουν πως το διθέσιο F-16, το οποίο απογειώθηκε από τον διάδρομο 09-27 στη βάση του Los Llanos στο Αλμπαθέτε, ενώ βρισκόταν ελάχιστα μέτρα πάνω από τη μέση του διαδρόμου έχασε ώθηση, για κάποιον λόγο έγειρε απότομα προς τα δεξιά και συνετρίβη. Το αεροσκάφος, το οποίο συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης πιλότων των ενόπλων δυνάμεων κρατών μελών του NATO, του λεγόμενου «Tactical Leadership Programme» (TLP), «τη στιγμή της απογείωσης υπέστη απώλεια ισχύος και συνετρίβη σε έναν χώρο στάθμευσης αεροσκαφών» της βάσης, «έπεσε και προκάλεσε ζημιές σε πολλά από τα αεροπλάνα τα οποία βρίσκονταν εκεί», ανέφερε εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Άμυνας. Στο σημείο της πρόσκρουσης εργάζονταν αρκετά στελέχη και ήταν συγκεντρωμένα αρκετά άλλα μαχητικά.

Ζημιές προκλήθηκαν σε τουλάχιστον πέντε μαχητικά αεροσκάφη. Η πυρκαγιά που προκλήθηκε σε συνδυασμό με το ότι, σύμφωνα με ισπανικές πηγές, το αεροσκάφος χρησιμοποιούσε τοξική ουσία για καύσιμο (υδραζίνη) καθυστέρησε και δυσκόλεψε ιδιαίτερα τη διάσωση των υπολοίπων θυμάτων.

Τι λένε οι Γάλλοι

Το δυστύχημα στο οποίο σκοτώθηκαν οι 11 στρατιωτικοί, όταν ένα αεροσκάφος F16 της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη στην αεροπορική βάση της Ισπανίας, σημειώθηκε την ώρα που γαλλικά αεροπλάνα που συμμετείχαν στην ίδια ΝΑΤΟϊκή άσκηση ετοιμάζονταν να απογειωθούν, ανέφερε πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας.
«Κατά την απογείωση, το F-16 αντιμετώπισε ολοφάνερα κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Ξέφυγε καθαρά από την πορεία του, κατά 90 μοίρες, και προσέκρουσε στα γαλλικά αεροπλάνα που ετοιμάζονταν να απογειωθούν» εξήγησε η πηγή αυτή.

«Τα αεροπλάνα ήταν γεμάτα με κηροζίνη και τριγύρω υπήρχε πολύς κόσμος» γεγονός που εξηγεί τον υψηλό αριθμό των θυμάτων, το οποίο σημειώθηκε ενώ «δύο Mirage 2000-5 βρίσκονταν ήδη στον αέρα συνέχισε η πηγή του γαλλικού υπουργείου.
Για τα αίτια του δυστυχήματος διεξάγονται ήδη πολλές έρευνες, δικαστικές και τεχνικές. Η Γαλλία έχει στείλει στο Λος Γιάνος ψυχολόγους και δύο μέλη της Υπηρεσίας Ερευνών Δυστυχημάτων του Αμυντικού Τομέα (BEAD Air).

Τριήμερο πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις μέχρι και αύριο ~ Με τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού ξεκίνησε η παρουσίαση της νέας κυβέρνησης

Τριήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ενοπλες Δυνάμεις έως αύριο 29 Ιανουαρίου 2015 κηρύχθηκε χθες με εντολή του απερχόμενου υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Δένδια, και έπειτα από εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου.

Στο μεταξύ, με τα συλλυπητήρια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και των μελών της κυβέρνησής του, τόσο προς τις οικογένειες των δύο Ελλήνων πιλότων, όσο και προς τις Ενοπλες Δυνάμεις που έχασαν δύο από τα επίλεκτα στελέχη τους, ξεκίνησε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς την παρουσίαση των μελών της νέας κυβέρνησης χθες το μεσημέρι της Τρίτης.

Τα συλλυπητήριά του προς το Γάλλο ομόλογό του Ζαν Ιβ Λεντριάν εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, με αφορμή το δυστύχημα. Επίσης, ο κ. Δένδιας επικοινώνησε με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Μορένες, στον οποίο εξέφρασε τη θλίψη του για το περιστατικό της συντριβής του ελληνικού F-16.

O εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης εξέφρασε εκ μέρους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του προέδρου Αντ. Σαμαρά τη βαθύτατη οδύνη για την απώλεια των δύο πιλότων και όσων χάθηκαν κατά τη συντριβή του αεροσκάφους.

«Εκφράζουμε στις οικογένειες των θυμάτων τα πιο ειλικρινή συλλυπητήριά μας. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς επικοινώνησε με τις οικογένειες των Ελλήνων αξιωματικών που έχασαν τη ζωή τους και τους εξέφρασε τη θλίψη και τα συλλυπητήριά του» ανέφερε ο κ. Καραγκούνης.

Στο μεταξύ, στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, όπου ήδη βρίσκεται ο υπ’ αριθμόν 2 της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχος Χρήστος Βαΐτσης μετέβη χθες και ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς.

Συλλυπητήριες δηλώσεις βουλευτών και φορέων

Τα θερμά τους συλλυπητήρια στην Πολεμική Αεροπορία και τις οικογένειες των νεκρών σμηναγών εξέφρασαν χθες οι βουλευτές του Νομού, ο δήμαρχος Βόλου Αχ. Μπέος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος και η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας να διερευνηθούν άμεσα τα αίτια του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος.

«Θέλω να εκφράσω τα βαθιά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των δύο πιλότων της 341 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης Ν. Αγχιάλου, που έχασαν τη ζωή τους χθες το απόγευμα, όταν το F16 Block 50 στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη κατά την απογείωση στην πίστα αεροδρομίου της αεροπορικής βάσης εκπαίδευσης του Λος Γιάνος στο Αλμπαθέτε κατά τη διάρκεια άσκησης του ΝΑΤΟ. Πιστεύω ότι θα διερευνηθούν τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος, που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν συνολικά 11 άτομα και να τραυματιστούν πάνω από 20» δήλωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος.

Από την πλευρά του ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Δελημήτρος μεταξύ άλλων σημειώνει: «Στις οικογένειές τους, τους δικούς τους ανθρώπους και τους συναδέλφους τους, εκφράζω τα πιο ειλικρινή μου συλλυπητήρια για την απώλεια και εύχομαι να βρουν το κουράγιο να την αντιμετωπίσουν. Επιβάλλεται η εις βάθος διερεύνηση της τραγωδίας και η απόδοση ευθυνών όπου και εάν αυτές υπάρχουν».

«Είναι ηθική υποχρέωση της Πολιτείας να σταθεί δίπλα στις οικογένειές τους και κοντά σε ολόκληρη την οικογένεια της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας» αναφέρει μεταξύ άλλων σε συλλυπητήρια ανακοίνωσή του ο υποψήφιος βουλευτής Μαγνησίας της Ν. Δ., Χρήστος Μπουκώρος, και προσθέτει: «Οι Ελληνες πιλότοι αυξάνουν την αποτρεπτική ισχύ της χώρας και προστατεύουν την εθνική μας ακεραιότητα με αντάλλαγμα την ίδια τους τη ζωή. Απευθύνω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειές τους και σε όλα τα στελέχη της Αεροπορίας μας».

Οδύνη για τον άδικο χαμό των δύο πιλότων που υπηρετούσαν στην 111 Πτέρυγα Μάχης Νέας Αγχιάλου, εξέφρασε και ο Δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος. Σε ανακοίνωσή του μεταξύ άλλων τονίζει: «Επεσαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των υψηλών καθηκόντων τους και η προσφορά τους θα μείνει για πάντα χαραγμένη με χρυσά γράμματα στην Ιστορία της πατρίδας, αλλά και στη μνήμη μας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. κ. Ιγνάτιος μεταξύ εκτός των άλλων υπογραμμίζει: «Οι δύο ηρωικοί πιλότοι της Πολεμικής μας Αεροπορίας έχουν καταταγεί ήδη στο πάνθεον των πεσόντων του Εθνους, ενώ θα μένουν αξέχαστοι στη μνήμη και στις προσευχές μας».

Το πολύνεκρο αεροπορικό ατύχημα με εμπλοκή μαχητικού αεροσκάφους της 111 ΠΜ, που συνέβη στη διάρκεια πολυεθνικής εκπαίδευσης του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, μας προκαλεί αισθήματα οδύνης και θλίψης, σημειώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας και προσθέτει: «Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των Ιπταμένων που έπεσαν στην εκτέλεση του καθήκοντος, στον Διοικητή και το προσωπικό της αεροπορικής βάσης της Ν, Αγχιάλου, στην Πολεμική μας Αεροπορία και τη Γαλλική Πολεμική Αεροπορία!».

Σχετικά άρθρα:

Συλλυπητήρια δήλωση από το βουλευτή Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρήστο Μπουκώρο

Προς απογείωση ήταν τα γαλλικά αεροσκάφη στα οποία έπεσε το ελληνικό F-16

Συλλυπητήρια δήλωση Αλέξανδρου Μεϊκόπουλου

Συλλυπητήρια του Δημάρχου Βόλου για τους δύο πιλότους

To ελληνικό F-16 έπεσε στο «χειρότερο δυνατό σημείο»

Πένθος στην ελληνική αεροπορία για τους δύο Σμηναγούς

Κατέπεσε F16 της 111ης πτέρυγας Μάχης Νέας Αγχιάλου

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου