ΤΟΠΙΚΑ

Κατέπεσε F16 της 111ης πτέρυγας Μάχης Νέας Αγχιάλου

κατέπεσε-f16-της-111ης-πτέρυγας-μάχης-νέας-α-701745

Δέκα νεκροί, ανάμεσά τους και οι δύο χειριστές στο μοιραίο αεροσκάφος

Φοβερό αεροπορικό δυστύχημα σημειώθηκε χθες στις 15:18 σε βάση του ΝΑΤΟ στην κεντρική Ισπανία όταν διθέσιο F-16 Block 50, της 341 Μοίρας της 111 Πτέρυγας Μάχης Ν. Αγχιάλου συνετρίβη κατά την απογείωσή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάνω από δέκα άνθρωποι εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν. Ανάμεσά τους και οι δύο σμηναγοί του αεροσκάφους ηλικίας 30 και 32 ετών που υπηρετούσαν στην 111 Πτέρυγα Μάχης (δεν κατάγονταν από τη Μαγνησία) και διέμεναν με τις οικογένειές τους στο Βόλο και άλλοι 19 τραυματίστηκαν όταν το ελληνικό F-16 κατέπεσε στην πίστα της αεροπορικής βάσης του Los Llanos στην επαρχία Αλμπαθέτε της κεντρικής Ισπανίας, όπου υπάρχει σχολή πιλότων του ΝΑΤΟ.

Το αεροσκάφος συνετρίβη πάνω σε σταθμευμένα μαχητικά αεροσκάφη, εντός και πέριξ των οποίων βρίσκονταν πιλότοι και προσωπικό υποστήριξης και συντήρησης που συμμετείχαν στην άσκηση.

Στο σημείο του δυστυχήματος σημειώθηκε μεγάλη έκρηξη και εκδηλώθηκε πυρκαγιά.

Οχήματα της Πυροσβεστικής έσπευσαν για να σβήσουν τη φωτιά, καθώς και σωστικά συνεργεία. Τα ειδησεογραφικά δίκτυα της χώρας αναφέρουν ότι οχτώ από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση.

Το δυστύχημα

Πηγή από το ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας μετέφερε ότι υπάρχουν μαρτυρίες πως πρόλαβαν να δουν ένα αλεξίπτωτο.

Από τις πρώτες εικόνες και τις συγκεχυμένες πληροφορίες φαίνεται ότι στο Αλμπαθέτε συνέβη ένα τρομακτικό δυστύχημα: Το ελληνικό μαχητικό ενώ βρισκόταν στη φάση της απογείωσης κατέπεσε και συνετρίβη ενώ πετούσε πάνω από την πίστα με αποτέλεσμα να συντριβεί πάνω σε άλλα σταθμευμένα μαχητικά αεροσκάφη και προσωπικό εδάφους που δεν μπόρεσαν να αντιδράσουν. Κατά μια άλλη πληροφορία, το ελληνικό F-16 έπεσε και συνετρίβη πάνω σε υπόστεγο Hangar, όπου βρίσκεται προσωπικό εδάφους.

Συλλυπητήρια από τον Νίκο Δένδια

Με ανακοίνωσή του ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας εξέφρασε τη θλίψη του για τη χθεσινή τραγωδία κατά τη διάρκεια νατοϊκής άσκησης στην Ισπανία.

Με ανακοίνωσή του αναφέρει: «Εκφράζουμε την θλίψη μας και την οδύνη μας για τις τραγικές συνέπειες που είχε η συντριβή μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής μας Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια άσκησης στη φίλη και σύμμαχο Ισπανία. Αυτές τις ώρες η σκέψη μας είναι με τις οικογένειες των Ελλήνων Αξιωματικών, όπως και με τις οικογένειες των θυμάτων, ανεξαρτήτως εθνικότητας».

Ομάδα εμπειρογνωμόνων

Με επικεφαλής τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, Ομάδα Εμπειρογνωμόνων επρόκειτο να μεταβεί χθες το απόγευμα στην αεροπορική βάση του Los Llanos στο Albacete της Ισπανίας με μεταγωγικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας με αφορμή το συμβάν με την πτώση του διθέσιου F-16 εντός της πίστας του αεροδρομίου.

Οι τραυματίες

Οπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Αμύνης της Ισπανίας από τους 19 τραυματίες που νοσηλεύονται σε νοσοκομείο του Αλμπαθέτε, οι επτά φέρουν σοβαρά τραύματα, ενώ η κατάσταση των πέντε κρίνεται σταθερή. Παρόλα αυτά, δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από ισπανικής πλευράς για την εθνικότητα των νεκρών και των τραυματιών.

Νωρίτερα, πληροφορίες ήθελαν τρεις από τους τραυματίες να βρίσκονται σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ ένας ακόμα να έχει υποστεί ακρωτηριασμό.

Από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας έγινε γνωστό ότι τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής είναι καλά στην υγεία τους.

Η Πολεμική Αεροπορία

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Διθέσιο αεροσκάφος F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας που συμμετείχε στην άσκηση TLP κατέπεσε εντός πίστας του αεροδρομίου του Albacete, ώρα Ελλάδας 16:40, κατά τη φάση της απογείωσης».

Η άσκηση

Το ελληνικό F-16 συμμετείχε στη Νατοϊκή άσκηση Tactical Leadership Programme.

Η Νατοϊκή άσκηση διεξαγόταν από τις 19 Ιανουαρίου στο Αλμπαθέτε, με τη συμμετοχή 750 ατόμων και επρόκειτο να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.

Για τον σκοπό αυτό, βρίσκονταν στην Ισπανία τέσσερα ελληνικά αεροσκάφη F-16 και κλιμάκιο 41 ατόμων από την 111 ΠΜ της Νέας Αγχιάλου.

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό πως στη ΝΑΤΟϊκή άσκηση συμμετείχαν αεροσκάφη -εκτός από αυτό της 111 Πτέρυγας Μάχης- από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιταλία και τις ΗΠΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου