ΤΟΠΙΚΑ

Οριστική λύση για το Καρτάλειο ζητούν οι καθηγητές του 5ου γυμνασίου

οριστική-λύση-για-το-καρτάλειο-ζητούν-747700

Τα όρια της «συγκατοίκησης» τριών σχολείων στο Διδακτήριο δοκιμάστηκαν σκληρά το προηγούμενο διάστημα

Οριστική λύση για το Καρτάλειο Διδακτήριο, που «ασφυκτιά» από την αναγκαστική «συγκατοίκηση» τριών σχολικών μονάδων, του 5ου Γυμνασίου, του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου και του 2ου (Εσπερινού) ΕΠΑΛ Βόλου, ζητούν οι καθηγητές του Γυμνασίου. Τα γεγονότα του προηγούμενου διαστήματος, όταν χρειάστηκε επέμβαση της Δημοτικής Αρχής Βόλου, προκειμένου να εξασφαλιστεί αίθουσα για τους μαθητές ενός ολόκληρου τμήματος του 5ου Γυμνασίου Βόλου, που περιφερόταν από τάξη σε τάξη για να κάνει μάθημα, συντάραξαν το σχολικό συγκρότημα. Ηταν όμως ενδεικτικά του προβλήματος που επί σειρά ετών υπάρχει στο συγκεκριμένο σχολικό διδακτήριο.

Σήμερα, μετά την απομάκρυνση των καθηγητών του 1ου ΕΠΑΛ Βόλου από το γραφείο τους στο Καρτάλειο, το «άστεγο» τμήμα του 5ου Γυμνασίου, κάνει μάθημα σε μία μόνιμη αίθουσα.

Το κλίμα στο σχολείο έχει σχεδόν ομαλοποιηθεί. Οι καθηγητές του 5ου Γυμνασίου Βόλου, που δεν είχαν πάρει θέση για το πρόβλημα, με ανακοίνωσή τους, θεωρούν ότι η προσωρινή λύση που δόθηκε είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ζητούν όμως μόνιμη λύση για το Καρτάλειο, προκειμένου να διασφαλίζεται η διοικητική και οργανωτική αυτοτέλεια των σχολείων.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή τους οι καθηγητές αναφέρουν τα εξής:

«Το τελευταίο διάστημα δημοσιεύθηκαν στον ημερήσιο Τύπο της πόλης μας, άρθρα και συνεντεύξεις σχετικά με το πρόβλημα που έχει προκύψει στο Καρτάλειο Διδακτήριο από την δημιουργία 5ου τμήματος στην Α΄ τάξη του 5ου Γυμνασίου.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η Διεύθυνση του 5ου Γυμνασίου Βόλου, έχοντας βιώσει το πρόβλημα από κοντά, βλέποντας καθημερινά από την αρχή της σχολικής χρονιάς τις συνεχείς μετακινήσεις τμημάτων καθ’ όλη την διάρκεια του σχολικού ωραρίου αισθάνεται την ανάγκη να δηλώσει ότι:

Δεν τοποθετηθήκαμε έως τώρα δημόσια επ΄αυτού, διότι πιστεύουμε, ότι όταν τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν με συζήτηση εντός της σχολικής κοινότητας, λύνονται μέσα από τις προβλεπόμενες θεσμικές διαδικασίες και τα αρμόδια όργανα και όχι μέσα από συνεντεύξεις και δηλώσεις στα ΜΜΕ που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν «κλίμα» και τετελεσμένα.

Καταφέραμε από την αρχή της χρονιάς να μην χαθούν ώρες λόγω του προβλήματος στο σχολείο. Για να εξασφαλίζεται σε κάθε διδακτική ώρα μία αίθουσα για το επιπλέον τμήμα, επιστρατεύσαμε όλες τις νόμιμες λύσεις που είχαμε στην διάθεση μας. Όμως αυτό είχε ως συνέπεια οι μαθητές μας και κυρίως τα «πρωτάκια» μας να είναι υποχρεωμένα σε μια διαρκή και βασανιστική κίνηση όλη την ημέρα κουβαλώντας τις τσάντες τους από τάξη σε τάξη και από όροφο σε όροφο, χρησιμοποιώντας σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το γυμναστήριο.

Στο Καρτάλειο Διδακτήριο, το πιο κεντρικό σχολικό συγκρότημα της πόλης, που «ασφυκτιά» από την συνύπαρξη του 5ου Γυμνασίου, του 1ου ΕΠΑΛ και του 2ου ΕΠΑΛ, έχουν εδώ και χρόνια δημιουργηθεί πολλά προβλήματα και θα εξακολουθούν να δημιουργούνται νέα, αν δεν δοθεί οριστική λύση που να εξασφαλίζει την κτιριακή και διοικητική – οργανωτική αυτοτέλεια των σχολείων.

Κάποιες προσπάθειες που έγιναν για την διευθέτηση του προβλήματος απέβησαν άκαρπες διότι οι λύσεις που προτάθηκαν ήταν αντιπαιδαγωγικές, επιεικώς απαράδεκτες, δεν στηρίζονταν νομικά και σε όλες τις περιπτώσεις ήσαν μονομερώς εις βάρος της λειτουργίας του σχολείου μας.

Θεωρούμε ότι η λύση που δόθηκε από τη Δημοτική Αρχή, με βάση απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας που στηρίχθηκε στην εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας και ήταν η μεταφορά του γραφείου καθηγητών που διατηρεί το 1ο ΕΠΑΛ στο Καρτάλειο, σε διπλανό γραφείο που διατηρεί το 2ο ΕΠΑΛ (Εσπερινό) και είναι κλειστό στην πρωινή βάρδια, και η μετατροπή του σε σχολική αίθουσα προς χρήση από τους περιφερόμενους μαθητές του 5ου Γυμνασίου, είναι αυτή που επιβάλλει η κοινή λογική και μας επιτρέπει επιτέλους να αφοσιωθούμε στο διδακτικό μας έργο.

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 5ου Γυμνασίου Βόλου θέλουμε να δηλώσουμε την ικανοποίησή μας για την επίλυση του προβλήματος που ταλαιπώρησε το σχολείο μας εδώ και τρείς μήνες και να ευχαριστήσουμε το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, την ΔΔΕ Μαγνησίας, την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας, τον Δήμο Βόλου και όλους όσους συνέβαλαν για να δοθεί λύση στο πρόβλημα».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου