ΤΟΠΙΚΑ

Στα …κάγκελα 500 μηχανικοί στη Μαγνησία

στα-κάγκελα-500-μηχανικοί-στη-μαγνησία-748323

ΑΝΩ – ΚΑΤΩ ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΜΕ ΤΟ ΤΑΜΕΙΟ

Σάλο έχει προκαλέσει στον κλάδο των μηχανικών η είδηση ότι η Διοίκηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων έχει στείλει λίστα με τους οφειλέτες του πρώην ΤΣΜΕΔΕ στην Εφορία Βόλου, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαδικασίες συμψηφισμού οφειλών με επιστροφές φόρων.

Πανελλαδικά η λίστα περιλαμβάνει 40.715 οφειλέτες ενώ σε τοπικό επίπεδο εκτιμάται ότι είναι πάνω από 500, καθώς το ΤΕΕ Μαγνησίας μετρά 1.700 μέλη και το 50% αυτών εκτιμάται δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, αφού η οικοδομή έχει υποστεί καθίζηση.

Το ΤΕΕ Μαγνησίας αντέδρασε έντονα το καλοκαίρι, ζητώντας από τη Διοίκηση του ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ προστασία των προσωπικών δεδομένων των μηχανικών, ενώ είχε καταγγείλει ότι εάν υπάρχει απόφαση για αποστολή στοιχείων στην Εφορία είναι παράνομη.

Οι μηχανικοί – εργολήπτες καταγγέλλουν ότι η διοίκηση του ΕΤΑΑ παρέδωσε πλαστές λίστες, καθώς οι οφειλές έχουν υπολογιστεί με τις αυξημένες εισφορές που προβλέπει ο νόμος 3983, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιουλίου του 2011. Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος είχε προσφύγει το 2013 στο Συμβούλιο της Επικρατείας θεωρώντας τις αυξήσεις αυτές άδικες και παράνομες, και οι μηχανικοί, μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση, δεν ρυθμίζουν τις οφειλές τους, καθώς αμφισβητούν τον τρόπο υπολογισμού τους. Απόφαση δεν έχει ακόμη εκδοθεί.

Οι μηχανικοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις, διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του ασφαλιστικού τους Ταμείου ΕΤΑΑ να αποστείλει στις εφορίες τα στοιχεία για οφειλές, καθώς με τον τρόπο αυτό δίνεται το «πράσινο φως» να κινηθεί η διαδικασία συμψηφισμού των οφειλών αυτών με επιστροφές φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος κάνει λόγο για «εισπρακτικό πραξικόπημα, μαζικής οικονομικής εξόντωσης των διπλωματούχων μηχανικών» καταγγέλλοντας τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ Αντώνη Σελλιανάκη. Η εισήγηση του προέδρου του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη προς το ΤΕΕ, τους επιστημονικούς φορείς και τους συλλόγους των μηχανικών είναι να προχωρήσουν άμεσα, μέσα στις γιορτές των Χριστουγέννων, σε κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των μηχανικών, η διοίκηση του ΕΤΑΑ, παρά τις αντίθετες αποφάσεις που έχει λάβει η διοικούσα επιτροπή του ΤΣΜΕΔΕ, παρέδωσε μέσω του τμήματος μηχανογράφησης του Ταμείου και της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., στις οικονομικές εφορίες λίστα ασφαλιστικών οφειλών «αναξιόπιστη και παραπλανητική» που οδηγεί σε «γιγαντιαία και μαζική εξοντωτική εισπρακτική επιχείρηση σε βάρος των μηχανικών».

Το ΤΕΕ ζητεί αφενός να απομακρυνθεί αμέσως ο κ. Σελλιανάκης από τη θέση του, καθώς έχει ανακηρυχθεί από το ΤΕΕ και το σύνολο των επιστημονικών φορέων «ανεπιθύμητο πρόσωπο», αφετέρου να ανακληθούν οι παράνομες αποφάσεις του.

Οριστικές αποφάσεις για τις απεργιακές κινητοποιήσεις θα ληφθούν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ στην Αθήνα, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα Κυριακή. Πάντως, οι μηχανικοί σχεδιάζουν ακόμη και κατάληψη του ΕΤΑΑ.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου