ΤΟΠΙΚΑ

Αγνοούνται αδέσποτα σύμφωνα με τους Δρόμους Συνεργασίας

αγνοούνται-αδέσποτα-σύμφωνα-με-τους-δ-757826

Σοβαρές καταγγελίες εις βάρος της πολιτικής της δημοτικής αρχής για τα αδέσποτα που αντιμετωπίζονται ως «πρόβλημα βιτρίνας»

Σοβαρές καταγγελίες εις βάρος της δημοτικής αρχής και του ιδιώτη με τον οποίο συνεργάζεται για την περισυλλογή των αδέσποτων από το κέντρο του Βόλου, έγιναν στο πλαίσιο της χθεσινής ενημερωτικής εκδήλωσης των Δρόμων Συνεργασίας, στο Μεταξουργείο. Σύμφωνα με το σύμβουλο της δημοτικής κοινότητας Βόλου της παράταξης, Κων. Ιατρόπουλο, από τα 100 κατά πληροφορίες αδέσποτα που έχουν περισυλλεχθεί περίπου 50 – 60 αγνοούνται. «Δεν οδηγήθηκαν ποτέ στο Καταφύγιο στις Γλαφυρές», άφησε αιχμές ο κ. Ιατρόπουλος, υποστηρίζοντας ότι η δημοτική αρχή προσεγγίζει το πρόβλημα ως πρόβλημα «βιτρίνας» κι όχι ουσίας.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Οπως καταγγέλθηκε στη χθεσινή εκδήλωση των Δρόμων Συνεργασίας, η δημοτική αρχή Βόλου, αντιμετωπίζει τα αδέσποτα ως πρόβλημα αισθητικής, ενώ διακατέχεται από εμμονή να δοθούν τα χρήματα σε συγκεκριμένο ιδιώτη.

Για τον κ. Ιατρόπουλο, αφενός η διαδικασία που ακολούθησε ο δήμος στην περισυλλογή αδέσποτων δεν είναι σύμφωνη με το Νόμο, αφετέρου το Καταφύγιο στις Γλαφυρές δεν συνιστά «πεντάστερο ξενοδοχείο» αλλά… Νταχάου. «Περιέφραξαν ένα νταμάρι, το χώρισαν στα τρία, βάλανε ποτίστρες και τα περίφημα στέγαστρα είναι στάσεις λεωφορείων», ανέφερε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι από τα 100 περίπου αδέσποτα που έχουν περισυλλεγεί κανένα δεν οδηγήθηκε στο Καταφύγιο στις Γλαφυρές. «Δεν πήγε κανένα σκυλί στις Γλαφυρές. Ολα οδηγήθηκαν στο Μαυρόλοφο. Ομως εκεί υπάρχουν μόλις 16 κλούβες. Οπως καταλαβαίνει κανείς 100 αδέσποτα σε 16 κλούβες συνιστούν συνθήκες κανιβαλισμού. Ας αφαιρέσουμε 15 αδέσποτα που σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υιοθετήθηκαν. Και πάλι οι συνθήκες φιλοξενίας είναι βάρβαρες. Ωστόσο όταν η Κτηνιατρική Υπηρεσία προχώρησε σε έλεγχο, διαπίστωσε ότι η κατάσταση είναι καλή. Αρα λείπουν σκυλιά, τα οποία πιθανότατα ελευθερώθηκαν στην εθνική οδό. Λείπουν 50 – 60 σκυλιά. Δεν θέλουμε να εικάσουμε κάτι άλλο», σημείωσε ο σύμβουλος της τοπικής κοινότητας Βόλου.

Πρόταση

Στη συνέλευση κατατέθηκε μια δέσμη προτάσεων για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, που σύμφωνα με τον κ. Ιατρόπουλο, πρέπει να ξεκινήσει από τον ίδιο τον άνθρωπο. «Πρέπει να γίνει καμπάνια ενημέρωσης για να μη δημιουργούνται νέες γενιές αδέσποτων», ανέφερε.

Στη συνέχεια στόχος είναι η διεκδίκηση κονδυλίων για την υλοποίηση του σχεδίου, που προβλέπει κατ’ αρχήν περισυλλογή των επικίνδυνων -επιθετικών σκυλιών που θα φιλοξενηθούν στο Καταφύγιο στις Γλαφυρές, παράλληλα με την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων.

Το πρόγραμμα βάσει του project προβλέπει επίσης να «σπάσουν» οι αγέλες για να διαφοροποιηθεί η ψυχολογία των σκύλων και ακολούθως περισυλλογή άρρωστων σκύλων. Προτείνεται επίσης η πρόσληψη κτηνιάτρου που θα ασχολείται αποκλειστικά με τις στειρώσεις και ενός ακόμη που θα φροντίσει για την αντιμετώπιση παθολογικών καταστάσεων και το τσιπάρισμα των ζώων.

Στις προτάσεις των Δρόμων Συνεργασίας συμπεριλαμβάνεται και η δημιουργία Πάρκων Αδέσποτων, όπου θα εκπαιδεύονται τα σκυλιά και θα προωθούνται για υιοθεσία.

Τέλος, προτείνεται και η δημιουργία κρεματορίου σκύλων δεδομένου ότι ο Νόμος απαγορεύει το θάψιμο και δημιουργούνται ερωτηματικά τις απογίνονται τα ζώα όταν πεθαίνουν. «Το κρεματόριο θα μπορούσε να εξασφαλίσει έσοδα στο Δήμο, από φιλόζωους που ενδεχομένως θέλουν να κρατήσουν τη στάχτη του κατοικίδιού τους», υποστήριξε ο κ. Ιατρόπουλος.

Σχετικά άρθρα:

«Ο Δήμος αρνείται βοήθεια σε άρρωστο ζώο»

«Υπονόμευση» της επιχείρησης περισυλλογής αδέσποτων

Παρεμβάσεις στο Καταφύγιο Αδέσποτων

Θέτει ζήτημα νομιμότητας για την περισυλλογή των αδέσποτων

95 περιστατικά πολιτών στα Επείγοντα το τελευταίο τρίμηνο

Μηνυτήρια αναφορά κατά Αχιλλέα Μπέου για τα αδέσποτα

«Κυνομαχίες» για τα αδέσποτα

Οι υποχρεώσεις των Δήμων για τα αδέσποτα

Καταγγέλλουν βίαιες «μεταδημοτεύσεις» αδέσποτων

Σε ιδιώτη μέσω διαγωνισμού η περισυλλογή αδέσποτων

Διαγωνισμός για τα αδέσποτα

Θα συνεχιστεί η περισυλλογή των αδέσποτων στο Βόλο

Ξεσηκωμός για τα αδέσποτα ~ Μήνυση κατέθεσε το σωματείο “Κόσμος και Φύση”

Επεισόδια στην πρεμιέρα περισυλλογής αδέσποτων ~ Στην παραλία του Βόλου

Ξεκινά αύριο η περισυλλογή αδέσποτων από την παραλία

Επιθέσεις αδέσποτων στο κέντρο του Βόλου

Σε λειτουργία το δημοτικό κυνοκομείο

Καταγγελίες για αυτόκλητους μπόγιες

Επερώτηση Διαμαντένια για το διαγωνισμό για τα αδέσποτα

Θανάτωσαν μεγάλο αριθμό αδέσποτων στον Αλμυρό

Λύση στο πρόβλημα των αδέσποτων

Ομαδική θανάτωση αδέσποτων ζώων

Σε ιδιώτες η περισυλλογή και φιλοξενία αδέσποτων

Pitbull και Bulldog ελεύθερα στους δρόμους ~ «ΩΡΟΛΟΓΙΑΚΗ ΒΟΜΒΑ» ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΡΙΑ

Στο «στόχαστρο»… τα αδέσποτα ~ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Υγειονομική… βόμβα τα αδέσποτα ~ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

Δείχνει δόντια… στη Διεύθυνση Υγείας

Λύση για τα αδέσποτα στο Νότιο Πήλιο

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου