ΤΟΠΙΚΑ

Κορυφώνεται ο πόλεμος των ράσων

κορυφώνεται-ο-πόλεμος-των-ράσων-657084

Εκατοντάδες πιστοί σήμερα στη λειτουργία στην Παναγία Τρύπα

Τελευταία λειτουργία η σημερινή Κυριακάτικη στην Παναγία Τρύπα για τον 46χρονο εφημέριο, πατέρα Γεώργιο Δεληκώστα, η μετάθεση του οποίου –με απόφαση της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος- στον Ιερό Ναό Ευαγγελίστριας Κάτω Γατζέας, έχει προκαλέσει σάλο αντιδράσεων στην τοπική κοινωνία. Εδώ και τέσσερις ημέρες, η ιστορία με τον αντισυμβατικό -για τα πρότυπα της ιεροσύνης- ιερέα, που κυκλοφορεί με ράσα και δερμάτινο τζάκετ, «καβάλα» σε harley, καπνίζει πίπα, ακούει βαριά λαϊκά, όπως Βασίλη Τερλέγκα, και κάνει εξορκισμούς, έχει ταράξει τα νερά στην τοπική Εκκλησία. «Είναι δικαίωμά μου να είμαι ασυνήθιστος», γράφει στο προσωπικό του Σύνταγμα ο πατέρας Γεώργιος Δεληκώστας, στο πρόσωπο του οποίου έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους εκατοντάδες πιστοί που είτε τον έχουν γνωρίσει προσωπικά είτε έχουν ακουστά για το έργο του και τα διδάγματά του.

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στη σημερινή θεία λειτουργία στην Παναγία Τρύπα, που ξεκινά στις 7:30 το πρωί, το παρών αναμένεται να δώσουν εκατοντάδες πιστοί, δηλώνοντας και έμπρακτα τη συμπαράστασή τους στον πατέρα Γεώργιο που μετατίθεται, προφανώς επειδή φέρεται να έχει «σκανδαλίσει» με το προσωπικό του στυλ αλλά και τις μαρτυρίες που υπάρχουν στο Facebook περί εξορκισμών.

Στο άκουσμα της είδησης της μετάθεσης του πατέρα Γεώργιου, την περασμένη Τετάρτη, αρκετοί ήταν οι πιστοί που συγκεντρώθηκαν στην Παναγία Γορίτσα (Τρύπα). Από εκεί δόθηκε και το σύνθημα της συγκέντρωσης ηλεκτρονικών υπογραφών με αίτημα την παραμονή του πατέρα Γεώργιου στο ιερό προσκύνημα.

Αν δεν ανακληθεί η απόφαση, οι πιστοί είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε πιο δυναμικές αντιδράσεις, με παράσταση διαμαρτυρίας στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος.

Είναι η πρώτη φορά που η τοπική κοινωνία ξεσηκώνεται και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό για να στηρίξει έναν ιερέα…

Μηνύματα υπέρ του ιερέα, στα οποία άνθρωποι που τον έχουν γνωρίσει και έχουν δει το έργο του στα δύο χρόνια που διακονεί στην Παναγία Τρύπα, έχουν κατακλύσει όλες αυτές τις ημέρες τον «τοίχο» του στο Facebook.

«Ε, όχι λοιπόν. Δεν θα επιτρέψουμε να φύγει ο πάτερ Γεώργιος. Είναι ένας από τους καλύτερους που υπάρχουν στην περιοχή, αξιοθαύμαστος, ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την εκκλησία και τον κόσμο, πρόσφερε πάρα πολλά και συνεχίζει να προσφέρει», λέει η Β.Β.

«Συνεχίστε αυτό που κάνετε. Συνεχίστε το έργο. Συνεχίστε να αγωνίζεστε για το συνάνθρωπο. Συνεχίστε να ομορφαίνετε το εκκλησάκι μας. Συνεχίστε να μάχεστε για το καλύτερο», γράφει η Σ.Δ.

Μαρτυρία για εξορκισμό

Ανάμεσα στα μηνύματα και μία ανοιχτή επιστολή προς τη Μητρόπολη Δημητριάδος που υπογράφει ο Θάνος Αναστασίου για να ζητήσει ανάκληση της απόφασης μετάθεσης του πατέρα Γεώργιου. Σε αυτή την επιστολή του, ο κ. Αναστασίου περιγράφει τελετή εξορκισμού που φέρεται να έχει τελέσει ο πατέρας Γεώργιος: «ο παπά Γιώργης είναι μυστήριος και ξεχωριστός. Δεν περιορίζεται ποτέ στα τετριμμένα. Αυτό είναι άλλωστε που έλκει χιλιάδες άτομα σε αυτόν και στην Εκκλησία παράλληλα. Ανθρωποι που υπό άλλες συνθήκες δεν θα πατούσαν ποτέ το πόδι τους μέσα σε αυτή. Είχε λοιπόν καθιερώσει τη Σαββατιάτικη λειτουργία που εμπεριέχει εξορκισμούς. Κάτι το μοναδικό. Μια λειτουργία που βοήθησε πολύ κόσμο. Εκείνο το βράδυ, ο παπάς άργησε να βγει για τον καφέ του (…) Ο καθηγητής μπήκε στην εκκλησία για να δει γιατί αργεί και άκουσε τον παπά να ψέλνει εξορισμούς. Εκανε εμετό. Ο καθηγητής αντιλήφθηκε άμεσα τις είχε συμβεί. Κατευθύνθηκε προς το εσωτερικό της εκκλησίας, μέσα στο εξομολογητήριο. Είδε τη νεαρή κοπέλα να σφαδάζει στο πάτωμα και να βρίζει τον παπά Γιώργη, που είχε ιδρώσει στην προσπάθειά του να βγάλει από μέσα της τον δαίμονα που είχε κυριαρχήσει στο κορμί της. Ο αδερφός της προσπαθούσε να την κρατήσει σταθερή και ο παπάς είχε τον σταυρό του πάνω στο κεφάλι της και διάβαζε εξορκισμούς. Ξάφνου μια βαριά ανδρική φωνή ακούστηκε. Παπά άστην αυτή. Είναι δική μου. Η φωνή βγήκε μέσα από το ταλαιπωρημένο κορμί της δαιμονισμένης κοπέλας. Ο παπάς όμως δεν την άφησε. Πάλεψε όσο μπορούσε μαζί με τον αδερφό της».

Harley και Τερλέγκα

Μαρτυρίες για εξορκισμούς αλλά και το προσωπικό στυλ και ο τρόπος ζωής του πατέρα Γεωργίου, φαίνεται ότι ήταν τα αίτια –σύμφωνα με καταγραφές φίλων του στο Facebook- που τον οδηγούν στην «εξορία».

Ο ιερέας φαίνεται ότι είχε προκαλέσει τα ήθη της τοπικής εκκλησίας. Εμφανιζόταν με δερμάτινο τζάκετ πάνω από τα ράσα, να καβαλά μηχανή Harley, να χαλαρώνει καπνίζοντας πίπα στο προαύλιο του ναού, στην Παναγία Τρύπα… Αλλοι λένε ότι είχε μουσική προτίμηση στο Βασίλη Τερλέγκα.

Πέρα όμως από το προσωπικό στυλ, πολλοί ισχυρίζονται ότι με αυτόν τον τρόπο κατάφερνε όχι μόνο να προσεγγίζει τη νεολαία αλλά και να προσελκύει πολλούς νέους στην Εκκλησία. Οι περισσότερες αντιδράσεις στο FB είναι ακριβώς από νέους ανθρώπους, που τον γνώρισαν, άκουσαν το λόγο του και γνώρισαν το έργο που έχει προσφέρει στην Παναγία Τρύπα με τη δημιουργία υποδομών.

905 υπογραφές παραμονής και το… κοντέρ συνεχίζει να τρέχει

Οι ηλεκτρονικές υπογραφές πολιτών που τάσσονται υπέρ της παραμονής του πατέρα Γεωργίου Δεληκώστα στο ιερό προσκύνημα της Παναγίας Τρύπας, έφθασαν χθες στις 905 (ώρα 3:02μ.μ.).

Η συγκέντρωση των υπογραφών ξεκίνησε αμέσως μετά την είδηση της μετάθεσης του ιερέα, διαδόθηκε τάχιστα μέσω Facebook και κάθε λεπτό που περνά αυξάνονται. Χαρακτηριστικό είναι ότι η είδηση της απομάκρυνσης του ιερέα από την Παναγία Τρύπα πρόσθεσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook τουλάχιστον 500 νέους φίλους μέσα σε δύο ημέρες. Από τους 3.681 ηλεκτρονικούς φίλους, ο αριθμός τους πλέον φθάνει στους 4.209.

Επιστολή μοναχού του Αγίου Ορους

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή από τον μοναχό του Αγίου Ορους, Ιούστο Μπρούσαλη:

Κύριε Διευθυντά,

Κατόπιν τηλεφωνημάτων που έλαβα από σεβαστούς ανθρώπους της πόλεώς σας, πληροφορήθηκα ότι μερικοί κάτοικοι του Βόλου συγκεντρώνουν υπογραφές υπέρ του κληρικού Γεωργίου, ώστε να εξαναγκαστεί ο Μητροπολίτης κκ. Ιγνάτιος να τον επαναφέρει στο προσκύνημα της Παναγίας.

Μάλλον οι υπογράφοντες δεν γνωρίζουν:

– Κυκλοφορεί παντού προκλητικά με μηχανή Χάρλει,

– Η συμπεριφορά του είναι απαράδεκτη.

Μόνον κάποια περιστατικά θα σας αναφέρω που επιβεβαιώνουν τον παραπάνω ισχυρισμό μου.

Κατά την διάρκεια της Βαπτίσεως ενός παιδιού είπε στην ανάδοχο, η οποία ήταν νεαρά κοπέλα, ότι έχει ωραία πόδια. Και να σημειωθεί ότι αυτό το είπε όταν βρισκόταν στην Ωραία Πύλη και δίπλα στην κολυμπήθρα.

Μία άλλη φορά όταν κάποια κυρία τον προσφώνησε «Πάτερ Γεώργιε!» εκείνος απάντησε «εγώ δεν είμαι παπάς αλλά π….αρος!»

Και πόσα άλλα λέγονται εις βάρος του κληρικού αυτού…

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος τον είχε διώξει από τα γραφεία της Μητροπόλεως… Γιατί;;;

Οι άνθρωποι που υπογράφουν υπέρ της επαναφοράς του άραγε είναι χριστιανοί που αγαπούν Την Ορθόδοξη Εκκλησία και συμμετέχουν στην Λατρευτική Ζωή της; Ή μάλλον αφελείς;

Ή Ξένοι προς την Χριστιανική πίστη και τους αρέσουν τα καμώματα αυτά;

Θεωρώ ότι ο κληρικός δεν είναι μπακάλης για να μοιράζει μόνο τρόφιμα αν και αυτό συμβαίνει Λόγω της οικονομικής κρίσεως που επικρατεί.

Η αποστολή των κληρικών πρώτα είναι να βιώνουν ουσιαστικά τις εντολές του Χριστού και των μεγάλων Αγίων Πατέρων και δεύτερον να οικοδομούν τις ψυχές των πιστών με το παράδειγμά τους και να μην Σκανδαλίζουν με την απρόσεκτη ζωή τους…

Όπως αναφέρεται και στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο τα λόγια του Κυρίου:

Όποιος όμως σκανδαλίσει και παρασύρει εις την αμαρτία ένα από τους μικρούς και απλοϊκούς αυτούς

Που πιστεύουν εις εμέ, είναι προτιμότερο δι’ αυτόν να κρεμασθεί εις τον τράχηλό του μυλόπετρα και να καταποντιστεί εις την πιο βαθιά θάλασσα.

Ο Μητροπολίτης χρησιμοποίησε για τον κληρικό Γεώργιο το πιο επιεικές μέσο, ενώ θα μπορούσε να τον παραπέμψει στο Μητροπολιτικό Δικαστήριο ή στο Συνοδικό.

Ας το έχουν υπ’ όψιν τους οι υπογράφοντες.»

Εχει μέχρι και προσωπικό Σύνταγμα

Γίνονταν σεμινάρια αυτοβελτίωσης στην Παναγία Τρύπα

Μέχρι και προσωπικό Σύνταγμα είχε συντάξει ο πατέρας Γεώργιος Δεληκώστας, ο οποίος σύμφωνα με πιστούς που παρακολουθούσαν τις λειτουργίες στην Παναγία Τρύπα, παρέδιδε ακόμη και σεμινάρια αυτοβελτίωσης.

Πιστή και φίλη του ιερέα στο Facebook καταθέτει την προσωπική της εμπειρία, όταν γνώρισε τον πατέρα Γεώργιο καλύτερα, μέσω δωρεάν σεμιναρίων αυτοβελτίωσης που πραγματοποιήθηκαν με εισηγητή τον ίδιο, στην Παναγία Τρύπα.

«Σε ένα από αυτά μοιράστηκε μαζί μας το προσωπικό του Σύνταγμα. Τις αρχές και τις αξίες, οι οποίες έχει αυτοδεσμευτεί να οδηγούν τα βήματα του. Πόσοι από εμάς έχουμε ασχοληθεί πραγματικά με το Προσωπικό μας Σύνταγμα; Και πόσοι έχουμε καταφέρει να παραμείνουμε πιστοί και να το τηρούμε με ευλάβεια; Είμαι σίγουρη ότι δεν θα τον πειράξει που το κοινοποιώ, γιατί τα έργα του είναι καθρέφτης όσων αναφέρονται», αναφέρει η Μ.Ζ. στη σελίδα του πατέρα Γεώργιου στο Facebook.

Για τι δεσμεύεται στο προσωπικό του Σύνταγμα;

«ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ (ΑΡΧΕΣ & ΑΞΙΕΣ)

Αποστολή μου είναι:

-Η προστασία και η βελτίωση του μεγαλύτερου πόρου που διαθέτει ο άνθρωπος… Τον ίδιο του τον εαυτό… και

-Η συνεχής ανάπτυξη και ανανέωση των πέντε διαστάσεων της φύσης του: της σωματικής (που περιλαμβάνει στην άσκηση, τη διατροφή, την αντιμετώπιση της πίεσης), της πνευματικής (που περιλαμβάνει τη διευκρίνιση των αξιών, τη δέσμευση, τη μελέτη, το διαλογισμό και την προσευχή), της νοητικής (που περιλαμβάνει το διάβασμα, την νοερή απεικόνιση, τον προγραμματισμό και το γράψιμο), της συναισθηματικής (που περιλαμβάνει την εσωτερική ασφάλεια) και της κοινωνικής (που περιλαμβάνει την υπηρεσία, την μέθεξη, τη συνέργια).

Ο στόχος μου ήταν… είναι… και θα είναι…: «Να κάνω αυτόν τον κόσμο καλύτερο, γι’ αυτήν και για τις επόμενες γενεές».

Υπόσχομαι λοιπόν στον εαυτό μου αλλά και σε όλη την ανθρωπότητα πως εφόσον υπάρχει έστω και ένα άτομο στον κόσμο που προτιμά τις προκλήσεις της ζωής από την ασφάλεια, τη συναρπαστική περιπέτεια της ύπαρξης από κάποιο ουτοπικό υποκατάστατο μιας ψευδούς ηρεμίας, θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις να είμαι αφοσιωμένος στη δια βίου, ουσιαστική και εις βάθος εκπαίδευσή του.

Θα συνεχίσω να βοηθώ τον οποιονδήποτε να ανακαλύψει τον πραγματικό του εαυτό (…). Δεν ξεχνώ ποτέ ότι η ελπίδα είναι καθήκον κι όχι πολυτέλεια (…) Οσο για μένα, δεν επιλέγω να είμαι ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Είναι δικαίωμά μου να είμαι ασυνήθιστος. Αναζητώ πάντα την ευκαιρία και όχι την ασφάλεια. Διακινδυνεύω με ευφυή τρόπο, ονειρεύομαι και χτίζω, πέφτω και επιτυγχάνω. Αρνούμαι να ανταλλάξω την ελευθερία μου με την ευεργεσία. Αρνούμαι να ανταλλάξω την αξιοπρέπειά μου με την ελεημοσύνη. Δεν δειλιάζω μπροστά σε οποιοδήποτε ισχυρό, ούτε λυγίζω μπροστά σε οποιαδήποτε απειλή. Είμαι πλέον τόσο ισχυρός, που τίποτα δεν μπορεί να ενοχλήσει την ειρήνη του μυαλού μου (…)

Διακρίνω στον κάθε άνθρωπο, το ξεχωριστό χάρισμα που υπάρχει μέσα του (…) Εμπνέω τους ανθρώπους και με ακολουθούν, γιατί είμαι αληθινός και πιστός σε διαχρονικές αρχές και αξίες όπως: η αγάπη, η δικαιοσύνη, η ακεραιότητα, η εντιμότητα, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η άδολη προσφορά, η ποιότητα, η συνεχής ανάπτυξη, η υπομονή, η γαλούχηση, η ενθάρρυνση. Αρχές και αξίες που είναι ένα με τον εαυτό μου (…) Αποτελεί εθνική μου κληρονομιά να στέκομαι όρθιος, περήφανος και άφοβος, να σκέπτομαι και να ενεργώ εγώ για μένα, να απολαμβάνω τα πλεονεκτήματα της δημιουργίας μου και να αντιμετωπίζω τον κόσμο γενναία».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου